Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Ο Καραµανλής στον Αγιο Ευστράτιο τιµά τα θύµατα! Εγκαινίασε το Μουσείο της ∆ηµοκρατίας υµνώντας την ενότητα του Εθνους

Φθινόπωρο 2007
«Με γνώµονα τα διδάγµατα της Ιστορίας, µε δείκτη τις δυνάµεις µας, ενωµένοι όσο ποτέ, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες βγαίνουµε µπροστά.
Από εδώ, από τον Αϊ Στράτη, στέλνουµε µήνυµα ενότητας και οµοψυχίας, στέλνουµε µήνυµα δηµοκρατίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής, εγκαινιάζοντας το Μουσείο ∆ηµοκρατίας στο νησί.
Ο ίδιος επισκέφθηκε για τρίτη φορά µέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια τον Αγιο Ευστράτιο και σηµείωσε ότι ανέλαβε τη δέσµευση για τη δηµιουργία του Μουσείου το 2003 και το έργο δροµολογήθηκε κατά τη δεύτερη επίσκεψή του το 2005.
«Σήµερα εγκαινιάζουµε µαζί το Μουσείο ∆ηµοκρατίας, ένα έργο µνήµης και τιµής. Ο χώρος που τα πέτρινα χρόνια της ελληνικής Ιστορίας του περασµένου αιώνα στέγαζε το νοσηλευτήριο εκτοπισµένων για τα πολιτικά τους φρονήµατα - ανάµεσα στους οποίους ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μενέλαος Λουντέµης, ο Μάνος Κατράκης, ο Τίτος Πατρίκιος- διασώζεται αναδεικνύεται, παραδίδεται σε αυτή τη γενιά και τις επόµενες»
«Η ιστορία που γράφτηκε σε αυτόν τον τόπο συνιστά σήμερα μετριοπάθεια και σύνεση, ενότητα και ομοψυχία. Ζητά από όλους να παραμερίσουμε τις νοοτροπίες που προκαλούν πόλωση, φανατισμό και στείρες αντιπαραθέσεις, ενώ υποδεικνύει συνένωση των προσπαθειών μας για διαρκή ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, εμπέδωση της ισονομίας, σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.
[…] Σήμερα είμαστε εδώ εκφράζοντας το ξεπέρασμα των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος και την προσήλωσή μας σε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, με σεβασμό στην άποψη του άλλου και εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Για να τονίσουμε με τρόπο συμβολικό και ξεκάθαρο την αποφασιστικότητά μας στη σύγκρουση με καθετί που μπορεί να πλήττει την ποιότητα της δημοκρατίας, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη, υπογράµµισε ο Πρωθυπουργός στην οµιλία του.
«Η Ελλάδα είναι µια ευνοµούµενη, δηµοκρατική χώρα. Για πρώτη φορά στην Ιστορία, η χώρα µας διανύει µια τόσο µακρά περίοδο οµαλής, απρόσκοπτης λειτουργίας των δηµοκρατικών θεσµών.
Στα 33 χρόνια της µεταπολίτευσης, όλες και όλοι µαζί -όλες οι πολιτικές δυνάµεις του τόπου, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες- πετύχαµε να αφήσουµε οριστικά στο παρελθόν τις διαχωριστικές γραµµές και τις ταµπέλες που δίχασαν την κοινωνία και πλήγωσαν τη χώρα», είπε ο Πρωθυπουργός.
Επεσήµανε όµως ότι η εθνική συµφιλίωση, η ενότητα και η οµοψυχία των Ελλήνων, µπροστά στα µεγάλα και στα σηµαντικά δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.
Για να φτάσουµε εδώ, είπε, χρειάζεται να ξεπεράσουµε όλοι µισαλλοδοξίες και προκαταλήψεις, να επουλώσουµε πληγές δεκαετιών και χρειάστηκαν υπεύθυνοι και οραµατιστές ηγέτες απ’ όλες τις πλευρές να κάνουν θαρραλέα βήµατα µπροστά.
«Αυτόν τον δρόµο, που έδειξαν προσωπικότητες όπως ο Κωνσταντίνος Καραµανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου,ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Ηλίας Ηλιού, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μίκης Θεοδωράκης, οφείλουµε να ακολουθούµε απαρέγκλιτα. Κλείνοντας τ’ αυτιά στις σειρήνες του διχασµού, τις σειρήνες της πόλωσης και της οξύτητας», είπε χαρακτηριστικά.
Σηµείωσε ότι όλοι «σε όποιον πολιτικό χώρο και αν ανήκουµε, οραµατιζόµαστε µια πιο δίκαιη κοινωνία.
Μια πιο δίκαιη κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Μια κοινωνία που τολµά, µέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση, να σπάει τα αδιέξοδα, να αναµετριέται µε τα προβλήµατα και να δίνει λύσεις.
Να διαµορφώνει τις συνθήκες για ένα µέλλον καλύτερο για όλους.
Μια κοινωνία που δηµιουργεί και συνεχώς διευρύνει ένα κεφάλαιο εµπιιστοσύνης ανάµεσα στα µέλη της.
Το κεφάλαιο εµπιστοσύνης που χρειαζόµαστε για να αντιµετωπίσουµε τις προκλήσεις που ανοίγονται µπροστά µας».
«∆εσµευτήκαµε να αλλάξουµε τα πράγµατα, να δώσουµε ρεαλιστικές και αξιόπιστες λύσεις στα προβλήµατα που µας κληροδότησε το χτες. ∆εν λέω ότι όλα έγιναν τέλεια, κοιτάζοντάς σας όµως στα µάτια, µπορώ να πω ότι πετύχαµε πολλά και σηµαντικά. Οτι κάθε µέρα που περνά µε το έργο µας βελτιώνουµε το σήµερα και διαµορφώνουµε ένακαλύτερο αύριο» είπε ο Πρωθυπουργός και συµπλήρωσε, σχετικά µε το νησί του Αϊ Στράτη, ότι η κατάσταση στο ακτοπλοϊκό πρόβληµα του νησιού έχει αλλάξει προς το καλύτερο.
Σηµείωσε ότι προχωρούν µε γρήγορους ρυθµούς οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των µελετών, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης και εκσυγχρονισµού του λιµανιού.
Επίσης, ανέφερε ότι έγινε το πρώτο βήµα για την αναστήλωση και αξιοποίηση του παλαιού οικισµού πως το ΥΠΕΧΩ∆Ε αύξησε τα επιδοτούµενα ποσά για τις εργασίες επισκευής των ζηµιών, που προκάλεσε ο σεισµός του 2005.
Ανέφερε τέλος, ότι σύντοµα θα προχωρήσει η συντήρηση του διατηρητέου κτιρίου της Μαρασλείου που θα στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήµατα.
«Μένουν ακόµη πολλά», τόνισε ο Πρωθυπουργός, «αλλά είµαστε αποφασισµένοι να προχωρήσουµε πιο γρήγορα, µε µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα».
Και κατέληξε λέγοντας: «Με γνώµονα τα διδάγµατα της Ιστορίας, µε πίστη στις δυνάµεις µας, ενωµένοι όσο ποτέ, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες βγαίνουµε µπροστά.
Από δω, από τον Αϊ Στράτη, στέλνουµε µήνυµα ενότητας και οµοψυχίας. Στέλνουµε µήνυµα ∆ηµοκρατίας».
Ο κ. Καραµανλής µετέβη στον Αγιο Ευστράτιο µε τη φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεµικού Ναυτικού.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού παρακολούθησε ασκήσεις ετοιµότητας, ενώ δείπνησε και µε τους ναύτες.
Οταν η φρεγάτα έφτασε στο σηµείο όπου είχε χαθεί ο υποσµηναγός Νίκος Σιαλµάς, ο οποίος σκοτώθηκε κοντά στο νησί, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρκικών αεροσκαφών, ο κ. Καραµανλής έριξε ένα στεφάνι στη θάλασσα αποτίοντας φόρο τιµής.

Στο ακριτικό νησί τον υποδέχθηκαν ο κοινοτάρχης, οι κάτοικοι και οι µαθητές του σχολείου, ενώ στη συνέχεια ενηµερώθηκε στο κοινοτικό γραφείο για τα προβλήµατα που υπάρχουν.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το τοπικό Νηπιαγωγείο, το ∆ηµοτικό, το Γυµνάσιο και το Λύκειο, χάρισε στα παιδιά προσωπικούς υπολογιστές,έναν προτζέκτορα κι ένα home
cinema, ενώ στη συνέχεια ήπιε καφέστο καφενείο του χωριού και συζήτησε µε τους κατοίκους.
Στο Μουσείο, ξεναγήθηκε στην προσωρινή έκθεση µε θέµα «Εκτόπιση,πολιτικές ελευθερίες και ∆ηµοκρατία.
Από τον εθνικό διχασµό στη Μεταπολίτευση», από τους επιµελητές της έκθεσης Ευάνθη Χατζηβασιλείου, επίκουρο καθηγητή του Τµήµατος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών και Σωτήρη Ριζά, διευθυντή του Κέντρου Ερευνας και Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισµού της Ακαδηµίας Αθηνών. Ξεναγήθηκε, επίσης, από τη διευθύντρια συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης Ολγα Μαντζαφού-Πολύζου στην έκθεση χαρακτικών,«Η χαρακτική της Βάσως Κατράκη και του Τάσσου, µήνυµα σύµβολο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...