Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

25 Ιουλίου 2007-Κώστας Καραμανλής: «Η χώρα μας καθίσταται διεθνής ενεργειακός κόμβος διακίνησης πετρελαίου, ηλεκτρικής ενέργειας και τώρα φυσικού αερίου».

Στις 25 Ιουλίου 2007, στην Κωνσταντινούπολη, συμφωνήθηκε από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδος (Κώστα Καραμανλή) και της Ρωσίας (Βλαδιμίρ Πούτιν) η κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Streem. 
Ακολουθεί δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της 26ης Ιουνίου 2007 με τίτλο:
"Τι είπαν Καραμανλής Πούτιν για «South Stream» και Ελλάδα" 

Σε διεθνή ενεργειακό κόμβο αναβαθμίζεται η Ελλάδα, αυξάνοντας τα γεωπολιτικά της ερείσματα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Η χθεσινή συμφωνία του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή με τον Ρώσο πρόεδρο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν για συμμετοχή και της Ελλάδας στον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» που θα ξεκινά από τη Ρωσία για να καταλήξει, ο ένας κλάδος του, μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας στην Ιταλία αποτέλεσε το καλύτερο φινάλε για την ελληνική πλευρά.
Ηταν η τρίτη σε 8 μήνες συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, γεγονός που κατά τον κ. Καραμανλή «αποδεικνύει το άριστο κλίμα των σχέσεων αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».
Οι αναφορές του Ρώσου προέδρου δεν ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις: «η συμμετοχή στο έργο αυτό ενός παλιού και πιστού φίλου όπως η Ελλάδα προσδίδει άλλη βαρύτητα στο έργο, προς όφελος όχι μόνον των χωρών που θα συμμετέχουν». «Οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο «υλοποίησης μεγάλων έργων που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους εταίρους μας» προσέθεσε ο κ.Πούτιν, ο οποίος καθυστέρησε κατά μισή σχεδόν ώρα την προγραμματισμένη αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη ώστε να ολοκληρωθεί η συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Σχολιάζοντας τη σημασία του νέου αγωγού, ο οποίος παρακάμπτει την Τουρκία, καθώς θα κατασκευασθεί υποθαλάσσια στη Μαύρη Θάλασσα, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι «ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποιεί τις οδούς μεταφοράς του φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε αυτό το μεγάλο έργο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι με την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, του αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και μεταξύ Βουλγαρίας - Ελλάδας «η χώρα μας καθίσταται διεθνής ενεργειακός κόμβος διακίνησης πετρελαίου, ηλεκτρικής ενέργειας και τώρα φυσικού αερίου».

Οι κ. Καραμανλής και Πούτιν είχαν ήδη προαναγγείλει τις προθέσεις τους, όταν κατά τις προσφωνήσεις στην έναρξη της συνάντησης είχαν επισημάνει τη διάθεση των δύο μερών να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, πέραν από τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, και σε νέα έργα.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι ώρα να δούμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, για όσα έχουμε ήδη δρομολογήσει αλλά και για νέα έργα». 
Η επιλογή της χθεσινής συγκυρίας δεν ήταν τυχαία, καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν σε κορυφαίο επίπεδο και λειτούργησαν ως φινάλε μιας ιδιαίτερα δραστήριας διεθνούς παρουσίας του πρωθυπουργού, μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες και χθες στην Κωνσταντινούπολη τόσο σε επίπεδο Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου όσο και, κυρίως, σε διμερές με τις συναντήσεις με τους κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...