Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

8-09-2006 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΝΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ



Στόχος της επανέκθεσης είναι τόσο η αναβάθμιση των όρων επισκεψιμότητας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης όσο και ο φωτισμός  των όψεων του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Μακεδονία διαχρονικά, και, κυρίως, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και στους γύρω νομούς.


Η παρουσίαση των όψεων του πολιτισμού της Μακεδονίας, εκτείνεται από την αυγή της Προϊστορικής περιόδου μέχρι την ύστερη Αρχαιότητα, τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες.


Σε αυτό το διαχρονικό και ιστορικό πλαίσιο η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει περισσότερα από 2000 αντικείμενα, μέσα από πέντε βασικές θεματικές ενότητες:



  • 5.000, 15.000, 200.000 χρόνια πριν … Μια έκθεση για τη ζωή στην Προϊστορική Μακεδονία.
  • Προς τη γένεση των πόλεων …
  • Στη Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ., ως την ύστερη Αρχαιότητα
  • Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας μητρόπολις
  • Χρυσός των Μακεδόνων, που βρίσκεται σε λειτουργία ήδη από τον Ιούλιο του 2004.


Επιδίωξη όσων εργάστηκαν για τη μουσειακή παρουσίαση, υπήρξε εξ αρχής η ανθρωποκεντρική προσέγγιση της έκθεσης.

Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μέσα από την αναπαράσταση  - όσο βέβαια το επιτρέπουν τα ευρήματα και η επιστημονική έρευνα – των πτυχών της ζωής των ανθρώπων που, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την ύστερη Αρχαιότητα, έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής στη Μακεδονία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...