Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Ανόι, 27 Μαΐου 2007- Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Βιετνάμ κ. Nguyen tan Dung στο Ανόι

Ταξίδεψε σε ολόκληρο τον πλανήτη για να ανεβάσει το κύρος της χώρας και να φέρει επενδύσεις

Συνάντηση με τον Βιετναμέζο ομόλογό του είχε την Κυριακή ο Κώστας Καραμανλής, ολοκληρώνοντας την πολυήμερη περιοδεία του σε χώρες της ΝΑ Ασίας και της Ωκεανίας. Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ αποδέχθηκε πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί επίσημα τη χώρα μας.
Ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι το Βιετνάμ με ταχεία αναπτυσσόμενη οικονομία, ενεργό συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς έρχεται να προστεθεί ως οικονομικός εταίρος της Ελλάδας.
Κατά τη συνάντηση υπογράφηκε και συμφωνία τουριστικής συνεργασίας από τον υφυπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Κασίμη και τον Βιετναμέζο ομόλογό του.

Η Ελλάδα συμφώνησε να υποστηρίξει το Βιετνάμ στην υποψήφιοτητά του ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2008-09, καθώς η χώρα αυτή είχε υποστηρίξει την Ελλάδα όταν είχε θέσει υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όπως ανέφεραν και οι δύο πρωθυπουργοί η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω στους τομείς της ναυτιλίας και της τεχνολογίας πέραν εκείνων του τουρισμού και του εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων και μαρτύρων του Βιετνάμ και στη συνέχεια στο Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ.
Ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βιετναμέζος ομόλογός του και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Νγκουεν Μινχ Τρίετ .
Επίσης ο κ. Καραμανλής και η ελληνική αποστολή επισκέφθηκαν το Ναό του Κομφούκιου όπου βρίσκεται και το πρώτο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στο Βιετνάμ, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στη Λίμνη του Ανόι και σε ακόμη έναν ναό προς τιμήν ήρωα του Βιετνάμ του 16ου αιώνα. 
Ανόι, 27 Μαΐου 2007

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Βιετνάμ κ. Nguyen tan Dung στο Ανόι

" Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό του Βιετνάμ, κ. Nguyen Tan Dung για τις πολύ χρήσιμες και εγκάρδιες συνομιλίες, καθώς και για τη θερμή φιλοξενία στην όμορφη χώρα του. Χαίρομαι ιδιαίτερα που επισκέπτομαι σήμερα το Ανόι, και μάλιστα ως ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που πραγματοποιεί μια τέτοια επίσκεψη.
Το Βιετνάμ, μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Νότιο-Ανατολικής Ασίας, με ενεργό και δυναμική παρουσία σε όλους τους περιφερειακούς οργανισμούς της ευρύτερης περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, έρχεται να προστεθεί ως νέος οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ενεργότερης προώθησης των σχέσεων μας με τις ασιατικές χώρες. Πριν από λίγους μάλιστα μήνες, ιδρύθηκε Ελληνική Πρεσβεία εδώ στο Ανόι. Θα ήθελα να επισημάνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σημερινή υπογραφή Συμφωνίας Τουριστικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που έλαβε χώρα πριν από λίγο.

Με τον Πρωθυπουργό του Βιετνάμ είχαμε ευρείες συνομιλίες που κάλυψαν όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων. Η διμερής συνεργασία μας βρίσκεται σε καλό επίπεδο και προσδοκούμε να διευρυνθεί και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Το πλαίσιο της καθορίζεται τόσο από την ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου τα τελευταία έτη, όσο και από τη διεύρυνσή της συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Συζητήσαμε επιπλέον θέματα συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης υποψηφιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς.

Θέλω ακόμα να προσθέσω ότι υποστηρίζουμε και εργαζόμαστε ενεργά για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε και Βιετνάμ προς αμοιβαίο όφελος. Τέλος, απηύθυνα στον κ. Πρωθυπουργό πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών, σε ένδειξη της εντεινόμενης φιλίας, αλλά και ως ένα περαιτέρω βήμα στενότερης συνεργασίας προς όφελος και των δύο λαών."


ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρωθυπουργέ, μπορείτε να αξιολογήσετε την προοπτική ανάπτυξης πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ Βιετνάμ και Ελλάδας στο μέλλον και ιδιαίτερα στους τομείς εμπορίου και οικονομικών;

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό γίνεται εμφανές και από το γεγονός ότι το Βιετνάμ στήριξε την ελληνική υποψηφιότητα για θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο παρελθόν. Και εμείς στηρίζουμε τώρα την υποψηφιότητα του Βιετνάμ για την ίδια θέση. Υποστηρίζουμε εμφατικά την ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε και Βιετνάμ σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό το επίπεδο, των πολύ καλών σχέσεων, πρέπει να αντικατοπτριστεί και στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως είναι ο Τουρισμός - για τον οποίο σήμερα υπεγράφη η συμφωνία - η ναυτιλία και το εμπόριο.

Με αυτήν την έννοια, η προώθηση του νομικού συμβατικού πλαισίου με τις συμφωνίες που είναι υπό επεξεργασία για την ενίσχυση των επενδυτικών δράσεων και την αποφυγή της διπλής φορολογίας θα είναι πολύ σημαντικά βήματα σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Προσβλέπουμε σ’ αυτήν την στενότερη συνεργασία γιατί αναγνωρίζουμε στο Βιετνάμ μια οικονομία αναπτυσσόμενη με έντονους ρυθμούς, μια πολύ σημαντική αγορά, έναν πρωταγωνιστικό παράγοντα σ’ αυτήν την περιοχή του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...