Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Μύθος : « Οι κυβερνήσεις Καραμανλή αύξησαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος»

Μύθος  : « Οι κυβερνήσεις Καραμανλή αύξησαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος»
Πραγματικότητα
Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή παρέλαβε ελλείμματα της τάξης του 8% του ΑΕΠ και προχώρησε σε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή έως το 2007. Μετά το 2008 η τάση αυτή αντιστράφηκε. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αντιστροφή αυτής της τάσης, που παρουσιάστηκε μετά την εκδήλωση της διεθνούς κρίσης, δεν διαφέρει σε σχέση με ότι έγινε στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα αυξήθηκαν σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτό που διαφοροποιεί την Ελλάδα, και που είναι η βάση των σημερινών προβλημάτων, είναι το υψηλό δημόσιο χρέος της, κάτι που δεν δημιούργησαν αλλά κληρονόμησαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή.
Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχουν καταγγείλει παραποίηση των οικονομικών στοιχείων του 2009 από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Την 31/12/2003 το Χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν182 δισ. ευρώ και την 31/12/2008 διαμορφώθηκε σε 262 δισ. ευρώ.
Δηλαδή αυξήθηκε κατά 80 δισ. ευρώ.
Πού πήγαν αυτά τα χρήματα:
- 50 δισ. πήγαν για την πληρωμή τόκων, στο δημόσιο χρέος πουκληρονόμησε η Νέα Δημοκρατία. 
- 10δισ. πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών πουείχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί ΝΔ.
- 2,5 δισ. πήγαν για χρέη Νοσοκομείων που βρήκε η ΝΔ από προηγούμενα χρόνια.
- 7 δισ. πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμείαπου είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή από τα 80 δισ. τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ
Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε το 2009. χρονιά κατά την οποία το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά πολύ, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες,λόγω της διεθνούς κρίσης, η συνολική εικόνα δεν αλλάζει. Στο τέλος του 2009, το χρέος ήταν 298 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 116 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2003. Στο διάστημα 2003 – 2009 οι τόκοι που πληρώθηκαν ήταν 61 δισ. ευρώ, 20 δισ. ήταν οι δαπάνες για εξοπλισμούς, χρέη νοσοκομείων και ταμεία που αναλύσαμε παραπάνω. 
Άλλα 5,2 δις. καλύπτουν τις δαπάνες για την απόκτηση προνομιούχων μετοχών των τραπεζών και την αύξηση κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και στήριξης του τραπεζικού συστήματος.
Τα υπόλοιπα 30 δισ. περίπου είναι το έλλειμμα του 2009, όπου φρόντισε να το φτάσει το ΠΑΣΟΚ. 
Πρέπει όμως να σημειώσουμε, ότι η αύξηση του χρέους το 2009 συνδέεται και με την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να στηρίξει την πραγματική οικονομία, με προγράμματα ενίσχυσης συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας (π.χ. εξαγωγές, οικοδομή), που θα είχαν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.
 Το ύψος του δημοσίου χρέους που κληρονομήσαμε, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρατέθηκαν προηγουμένως, δεν επέτρεπε περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων αυτών.
Όσον αφορά εξάλλου, την αναθεώρηση του χρέους για το 2009 και τα προηγούμενα χρόνια από την Eurostat, το Νοέμβριο του 2010, αυτή δεν οφείλεται στην αποκάλυψη δήθεν κρυφώνυποχρεώσεων.
Οφείλεται στο γεγονός ότι καταγράφηκαν στο χρέος το γνωστό swap της Goldman Sachs, (που έγινε το 2001, επί ΠΑΣΟΚ, και μας ακολουθεί έκτοτε) και οι συσσωρευμένες οφειλές των ΔΕΚΟ, οι οποίες ήταν γνωστές εντός και εκτός Ελλάδος από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς.
Δεν ήταν κρυφά, για παράδειγμα, τα χρέη του ΟΣΕ, του Μετρό, της ΕΡΤ, των αμυντικών βιομηχανιών, κ.λ.π.
Ουδέποτε όμως η Eurostat είχε ζητήσει στο παρελθόν να περιληφθούν αυτά στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης.
Η αύξηση του χρέους στο 127% του ΑΕΠ το 2009 οφείλεται κατά κύριο λόγο σε επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.Σε κάθε περίπτωση να σημειωθεί ότι:
α. Η ευθύνη της ΝΔ αφορά μόνο το πρώτο εννεάμηνο του 2009. Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) με την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και την μεθοδευμένη έκρηξη του ελλείμματος, συνεπώς και της ανάλογης αύξησης του δημοσίου χρέους βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
β. Ακόμα και έτσι πάντως, είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι κατά το πρόγραμμα της Τρόικας θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία αιματηρών θυσιών των Ελλήνων, δραματικής πτώσης του βιοτικού επιπέδου, αλλά και εθνικής αποδυνάμωσης για να βρεθεί το Δημόσιο Χρέος στο ύψος του 120% αυτό δηλαδή που υποτίθεται πυροδότησε την ελληνική κρίση και έκανε αναγκαία την παρέμβαση της ΕΕ και του ΔΝΤ!!!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...