Τρίτη 7 Μαΐου 2019

« Κι αν του δινόταν και πάλι η ευκαιρία, τα ίδια θα ξανάκανε…».


[…]Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια.  Αρκετά όμως για να κάνει κανείς μια ψύχραιμη αποτίμηση της προσωπικότητας και της πολιτικής του. Αν και ο Σημίτης έχει τη φήμη του μεταρρυθμιστή, ο Καραμανλής είναι ο πρωθυπουργός που προχώρησε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αρκεί και μόνο να θυμηθούμε τις ιδιωτικοποιήσεις της Ολυμπιακής, του ΟΤΕ, της Εμπορικής Τράπεζας ( που άλλαξε το πρόσωπο του τραπεζικού μας συστήματος ) την COSCO. Τον πολέμησαν όλοι τους και για αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις. Και μάλιστα πολύ σκληρά. Και ο Παπανδρέου και ο Τσίπρας. Και τελικά όλοι ακολούθησαν την πολιτική του και όλοι ολοκλήρωσαν τις μεταρρυθμίσεις του….
   Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν και ο πολιτικός των συγκρούσεων στην εξωτερική πολιτική. Αν και έδινε την αίσθηση ότι καθυστερούσε πολύ να πάρει τις αποφάσεις του, εντούτοις δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος και ήρθε σε ρήξη με τους παραδοσιακούς συμμάχους και κυρίως με τους Αμερικανούς, γιατί πίστευε ότι αυτό επέβαλε το συμφέρον της χώρας.
   Είναι επίσης βέβαιο ότι υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του. Δεν πίστεψε ποτέ ότι οι Αμερικάνοι θα τον χτυπούσαν τόσο σκληρά. Ανελέητα! Και όσο και αν τον προειδοποιούσαν άλλοτε συγκαλυμμένα κι άλλοτε ανοιχτά για τις επιπτώσεις που θα είχε η « περίεργη» πολιτική του, κυρίως στα ενεργειακά με τους Ρώσους, τόσο τους προκαλούσε. Κι ας ένιωσε από πρώτο χέρι  την οργή του Μπους για τα Σκόπια. Κι όμως ούτε τότε έκανε πίσω! 
Είναι βέβαιο ότι το ταξίδι του στη Μόσχα λίγες εβδομάδες μετά το Βουκουρέστι και η υπογραφή με τον Πούτιν του αγωγού South Stream δεν πέρασε αδιάφορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθόλου μάλιστα…
   Ναι, ο Καραμανλής παρέμεινε αμετακίνητος στην πατριωτική πολιτική του ως το τέλος. Ναι, στο Βουκουρέστι έβαλε πάνω από όλα την Ελλάδα και την αγάπη των Καραμανλήδων για τη Μακεδονία. Κι ο ίδιος το ήξερε καλά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως όταν μπήκε στο γραφείο του, μετά το Βουκουρέστι, είπε στον Γιάννη Αγγέλου « Γιάννη, ετοιμάσου σιγά σιγά , φεύγουμε…»
Δεν θα μου φύγει από το μυαλό μια κουβέντα που μου είπε ένας πιστός του φίλος, που γνωρίζει καλά τις σκέψεις του, όταν τον ρώτησα: « Πιστεύεις ότι ο Καραμανλής έχει μετανιώσει για όσα έκανε και κυρίως για τη στάση του στο Βουκουρέστι;»
« Όχι, δεν το μετάνιωσε», μου απάντησε. « Κι αν του δινόταν και πάλι η ευκαιρία, τα ίδια θα ξανάκανε…».
Νίκος Στέφος
« ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ…»
Για την αντιγραφή:
ΠΥΡΗΝΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...