Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

21 Δεκεμβρίου 2008 Κώστας Καραμανλής: «Eίμαστε σε δύσκολη καμπή, σε καμπή που απαιτεί υπευθυνότητα, ωριμότητα απ όλες τις πολιτικές δυνάμεις»

«η κρισιμότητα απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Από τις τράπεζες να ανταποκριθούν με μείωση των επιτοκίων, από τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα προγράμματα για βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης τους και να επιδείξουν έμπρακτο σεβασμό στους εργαζόμενούς τους, από τα συνδικάτα να λειτουργήσουν με αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα στο κοινωνικό σύνολο και να μην υποτιμούν το ότι ακραία στοιχεία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις κινητοποιήσεις. Να μη λησμονούν τους ανέργους και ότι έχουνε ευθύνη για την κοινωνική ειρήνη».

Η οικονομική κρίση απαιτεί ωριμότητα απ΄όλους, τονίζει ο πρωθυπουργός

.Κ.Καραμανλής :"Nα οδηγήσουμε τη χώρα με στέρεα βήματα στη δύσκολη διαδρομή της συγκυρίας"

 Η δριμεία κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για δυσφήμιση της χώρας, αλλά και η ευθεία καταδίκη των ακραίων ομάδων που «επιτίθενται στην οικονομία, την κοινωνική ειρήνη και τη Δημοκρατία» βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με την οποία ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2009, στην ολομέλεια της Βουλής.

    «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ορισμένοι, και πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση, αδιαφορούν για τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα και θυσιάζουν σε παιχνίδια ιδιοτέλειας το συλλογικό εθνικό συμφέρον», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Με ξύλινο καταγγελτικό λόγο, χονδροειδείς ανακρίβειες, ψέματα και υποσχέσεις κενές περιεχομένου δεν λύνονται τα προβλήματα. Το μόνο που κάνουν είναι ότι δείχνουν τεράστια και επικίνδυνη ανευθυνότητα».

    «Την ίδια στιγμή, ακραίες ομάδες, εκμεταλλευόμενες τη θλίψη για τον τραγικό χαμό του παιδιού, εξαπολύουν βίαιη καταστροφική επίθεση στην οικονομία, την κοινωνική ειρήνη και τη Δημοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

    «Θα μιλάμε με καθαρές κουβέντες. Όχι με μισόλογα. Επιτίθενται στην κοινωνία και την ίδια τη Δημοκρατία. Περιφρονούν τους κόπους των συνανθρώπων μας, το κόστος για τους φορολογούμενους, την απόγνωση των εργαζόμενων στους πληττόμενες επιχειρήσεις,, το πλήγμα στον τουρισμό. Ποδοπατώντας κάθε έννοια πανεπιστημιακού ασύλου, μετέτρεψαν τα ΑΕΙ σε ορμητήρια εμπρηστών.

    Πλήττουν την οικονομία στις πιο δύσκολες στιγμές. Αδικούν κατάφωρα τη χώρα με εικόνες που δεν τις ταιριάζουν. Δεν έχουν το δικαίωμα αυτό. Σας καλώ να το βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί αυτό».


    Ο κ. Καραμανλής, που διαχώρισε τους αγώνες των εργαζομένων και τις ειρηνικές διαμαρτυρίες από τους εμπρησμούς και «την καταστροφική μανία των εξτρεμιστών», είπε ότι όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Να συμπράττουν ενεργά στην πλήρη απομόνωση των στοιχείων της αναταραχής και «να μη διστάζουν στην αναγκαία και σαφή καταδίκη της τυφλής βίας».

    Απευθυνόμενος μάλιστα στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας, από την κοινωνική ειρήνη και από την εικόνα της χώρας προς τα έξω».

    «Κανείς δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αναμεταδότη καταστροφολογικών συνθημάτων, ούτε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Κι όμως, έφτασε στο σημείο με συνέντευξη του σε ιταλικό περιοδικό να διαδίδει ότι το σύνθημα στην Αθήνα είναι "εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζίτες και σφαίρες για τους μαθητές". Στο BBC, ότι αυτά που είδαμε ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου μόνο. Και να περιφέρει σε ξένα ΜΜΕ αιτήματα για παραίτηση της κυβέρνησης και για εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός και απηύθυνε ερώτηση προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ: Συμφωνείτε με τα συνθήματα που διαδίδετε; Αντιλαμβάνεστε τη ζημιά στον τόπο από τα υπονοούμενά σας; Έτσι υπερασπίζεστε τον τόπο; Λέγονται αυτά από κάποιον που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα; [..] και σήμερα λέτε τάχα ότι έτσι στηρίζετε την πατρίδα. Όχι. Τη δυσφημείτε έτσι, για μικροκομματικές σκοπιμότητες και η συμπεριφορά σας είναι επικίνδυνη».

    Σε ό,τι αφορά τα σενάρια συνασπισμών, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου, και ότι αυτά εξυφαίνονται «από κάποιους κοιτώντας στην παράταξη μας», είπε ότι «οι σεναριογράφοι, δίπλα σας κάθονται, δεξιά και αριστερά σας. Εμείς είμαστε δυνατοί και κάνουμε τη δουλειά μας».

    Ειδικότερα για τις πιέσεις που ασκούνται στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας από τη διεθνή συγκυρία είπε ότι «δεν μπορεί να προστίθενται στην πίεση αυτή, ούτε πολιτικές, ούτε συνδικαλιστικές, ούτε άλλες ανευθυνότητες. Δεν βοηθούν, αλλά βλάπτουν την κοινωνία οι κινητοποιήσεις, που παραλύουν την οικονομική ζωή, πλήττουν το εμπόριο και τον τουρισμό [..] Απαιτείται υπευθυνότητα και συνεννόηση από όλες τις δυνάμεις», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «η κρισιμότητα απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Από τις τράπεζες να ανταποκριθούν με μείωση των επιτοκίων, από τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα προγράμματα για βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης τους και να επιδείξουν έμπρακτο σεβασμό στους εργαζόμενούς τους, από τα συνδικάτα να λειτουργήσουν με αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα στο κοινωνικό σύνολο και να μην υποτιμούν το ότι ακραία στοιχεία σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τις κινητοποιήσεις. Να μη λησμονούν τους ανέργους και ότι έχουνε ευθύνη για την κοινωνική ειρήνη».

    «Η μάχη θα κριθεί από τη σύγκρουση ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα και για μας, είναι δεδομένος ο δύσκολος και ανηφορικός ο δρόμος της υπευθυνότητας».
    «Απόφασή μου είναι να οδηγήσουμε τη χώρα με στέρεα βήματα στη δύσκολη διαδρομή της συγκυρίας. Να ολοκληρώσουμε το έργο που μας ανέθεσαν οι πολίτες για μια καλύτερη μέρα. Είμαι αποφασισμένος να παλεύω με ένα γνώμονα: Το συμφέρον της πατρίδας μας, όλων των Ελλήνων. Έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση, ότι οι Έλληνες, με ενότητα και ομοψυχία, μπορούμε να πετύχουμε δύσκολους στόχους. Και μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα», κατέληξε ο πρωθυπουργός ζητώντας από το σώμα να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...