Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

6 Ιουλίου 2007-7ο Τακτικό Συνέδριο Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής:«Αποκρούουμε τις απόπειρες πολιτικής οξύτητας, πόλωσης και φανατισμού, απορρίπτουμε το λεξιλόγιο των ύβρεων, της συκοφαντίας και της διχαστικής αντιπαράθεσης»


«Σύνεδροι απ’ όλη την Ελλάδα, Nεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,
Η φωνή σας (φωνή ευθύνης) ακούστηκε δυνατά στα Προσυνέδριά μας: Στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, την Πάτρα, το Ναύπλιο, τα Γιάννενα. Σήμερα ακούγεται και στην Αθήνα. Ακούγεται σε όλη την Ελλάδα. Προχωρούμε όλοι και όλες μαζί. Αποφασιστικά, σταθερά, υπεύθυνα. Για την Ελλάδα που θέλουμε. Για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, όπου γης.
ΟΝΝΕΔίτισες και ΟΝΝΕΔίτες, ΔΑΠίτισες και ΔΑΠίτες,
Ακούμε τη φωνή σας. Καθαρά, δυνατά. Είναι η φωνή των νέων που νοιάζονται για την Ελλάδα του αύριο. Η φωνή των κοινών μας ιδανικών! Των κοινών αξιών, των κοινών αγώνων. Των αγώνων που μαζί ξεκινήσαμε και μαζί συνεχίζουμε. Είναι η φωνή που ακούγεται ολοένα και πιο δυνατά. Η φωνή που μας κάνει να νιώθουμε πιο σίγουροι, πιο δυνατοί, πιο αισιόδοξοι, για το μέλλον της Πατρίδας. Είναι η φωνή της πρωτοπορίας.
Ελληνίδες, Έλληνες, Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες. Έχει μπροστά της ένα καλύτερο μέλλον. Η προοπτική αυτή φαίνεται ξεκάθαρα από αυτά που ήδη πετύχαμε. Ναι, υπάρχουν ακόμη παθογένειες. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Μ’ αυτά παλεύουμε. Ένα- ένα τα ξεπερνούμε. Όλα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, Και θα τα ξεπεράσουμε.
 Ένα μόνο δεν μπορεί να αντέξει ο Τόπος:



- Την προσφυγή στην πόλωση.
- Τις ύβρεις.
- Τις πρακτικές που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή.
- Τις διχαστικές αντιπαραθέσεις.
Όλα αυτά τα πλήρωσε πολύ ακριβά ο Τόπος, με δύο μεγάλους εθνικούς διχασμούς. Όλα αυτά είναι εκείνα που πλήγωσαν βαθειά, στο παρελθόν όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Είμαστε σε άλλη εποχή! Εποχή που δεν χωρά φανατισμούς. Δεν αντέχει πρακτικές οξύτητας και διχασμού. Όλοι το ξέρουμε. Και όμως! Κάποιοι δεν το λογαριάζουν. Καταφεύγουν στα άκρα. Επιδίδονται σε ακρότητες. Διολισθαίνουν γιατί αισθάνονται πολιτικά αδύναμοι. Θέλουν να διχάσουν γιατί δεν έχουν ούτε ταυτότητα ούτε θέσεις. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ το γυρισμό στο παρελθόν. Η Ελλάδα δεν γυρίζει στο χτες. Δεν γυρίζουμε πίσω. Αρνούμαστε τους διαχωρισμούς των Ελλήνων. Αποκρούουμε τις απόπειρες πολιτικής οξύτητας, πόλωσης και φανατισμού. Απορρίπτουμε το λεξιλόγιο των ύβρεων, της συκοφαντίας, της διχαστικής αντιπαράθεσης. Απορρίπτουμε τις πρακτικές, που αφαιρούν αντί να προσθέτουν. Η εποχή των δογμάτων, η εποχή των διαχωριστικών γραμμών, έχει περάσει προ πολλού.
Όσοι επιχειρούν να διχάσουν θα μας βρίσκουν μπροστά!
- Να οδηγούμε τον Τόπο μπροστά.
- Να δίνουμε τα χέρια σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.



- Να παλεύουμε για κοινούς στόχους.
- Είμαστε η παράταξη που ενώνει.
- Είμαστε ανοιχτοί σε καινούριες προτάσεις.
- Στηρίζουμε το καλό, για την Πατρίδα, από όποια Παράταξη κι αν προέρχεται.
- Δεν διεκδικούμε αποκλειστικότητα ιδεών.
- Κάνουμε την αυτοκριτική μας όπου χρειάζεται.
- Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Διεκδικούμε το καλύτερο.
- Διεκδικούμε το μέλλον με τόλμη. Μακριά από λαϊκισμούς.
- Διεκδικούμε το μέλλον με ρεαλισμό και ξεκάθαρες θέσεις.
Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου ενός ανηφορικού δρόμου. Στη μέση του δρόμου για μια καλύτερη Ελλάδα. Την Ελλάδα που μαζί οραματιστήκαμε και μαζί χτίζουμε. Με ξεκάθαρες θέσεις. Με στέρεες λύσεις. Με πολιτικές που φέρνουν αποτελέσματα για τους πολλούς. Προχωρούμε σταθερά μπροστά, μαζί με τους πολίτες, για όλους τους πολίτες.
Η ιδρυτική διακήρυξή μας, 33 χρόνια μετά, είναι πάντα επίκαιρη. Ορίζει με σαφήνεια τη θέση μας στο Κέντρο της Πολιτικής. Υπογραμμίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι ‘‘η Νέα Δημοκρατία αγνοεί τους διχασμούς του παρελθόντος”. Η Νέα Δημοκρατία “προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητας”.
Είμαστε η Παράταξη που ενώνει. Παράταξη που συνθέτει ιδέες και απόψεις, για το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον. Είμαστε δύναμη των πολιτών, που συναντώνται στο Κέντρο της Πολιτικής. Στο Κέντρο όπου χαράσσονται και προωθούνται γενναίες αλλαγές. Στο Κέντρο όπου χαράσσονται και προωθούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Είμαστε Παράταξη του Σύγχρονου Κοινωνικού Κέντρου. Της ελεύθερης σκέψης και της κοινωνικής ευθύνης. Του μέτρου και της μετριοπάθειας. Δύναμή μας είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Δύναμή μας είναι η πλατειά κοινωνική συμμαχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Δύναμή μας είναι η ισχυρή πλειοψηφία της προόδου.
Ελληνίδες, Έλληνες,
Η παγκοσμιότητα των αγορών εντείνει το διεθνή ανταγωνισμό. Μεγεθύνει τις ανάγκες, διευρύνει όμως και τις δυνατότητες. Η νέα Γνώση, οι νέες Τεχνολογίες, η ψηφιακή Επανάσταση, αλλάζουν τις γνώριμες δομές. Εγκαταλείφθηκαν τα δόγματα του έντονου κρατισμού, που έπνιγαν τη δημιουργικότητα του ανθρώπου. Αλλάζουν οι τρόποι παραγωγής και εμπορίου. Αλλάζει ο χάρτης των επαγγελμάτων.
Την ίδια στιγμή, η αλόγιστη επιβάρυνση του Περιβάλλοντος, εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Κλιματική Αλλαγή παίρνει διαστάσεις παγκόσμιας απειλής. Η προστασία του Περιβάλλοντος, αναδεικνύεται σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για ολόκληρο το Κόσμο
Είμαστε σε μια περίπλοκη εποχή. Εποχή που τα πάντα αλλάζουν, με πρωτόγνωρες ταχύτητες. Και όταν τα πάντα αλλάζουν, οφείλουμε να αλλάζουμε κι εμείς. Οφείλουμε να προωθούμε μεταρρυθμίσεις, που απαντούν στα αιτήματα των καιρών.
- Αυταπάτες δεν μπορεί να υπάρχουν:
- Κερδισμένοι σ’ ένα Κόσμο που αλλάζει είναι εκείνοι που αλλάζουν πιο γρήγορα.
- Κερδισμένοι είναι εκείνοι που τολμούν γενναίες μεταρρυθμίσεις.
- Κερδισμένοι είναι εκείνοι που διαμορφώνουν τη στρατηγική τους με βάση τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Εκείνοι που τολμούν να βγαίνουν μπροστά...
- ενώνοντας δυνάμεις,
- αυξάνοντας τον παραγόμενο πλούτο,
- μοιράζοντας πιο δίκαια το μέρισμα της ανάπτυξης.
Αυτή είναι η στρατηγική μας. Αυτή είναι η πολιτική μας.
Είμαστε η Παράταξη της Πρωτοπορίας και της Προόδου. Είμαστε η Παράταξη των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Δύναμη που οδηγεί μπροστά. Με σίγουρα, μεθοδικά και αποτελεσματικά βήματα. Με σχέδιο και πρόγραμμα. Με σύνεση και τόλμη. Είμαστε δύναμη συνέχειας και συνέπειας. Είμαστε δύναμη προοπτικής. Δύναμη ευθύνης.
Φίλες και φίλοι,
Η Νέα Δημοκρατία είναι η Παράταξη των μεγάλων και απόλυτα δικαιωμένων εθνικών επιλογών. Η Παράταξη που οδήγησε τη Χώρα μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια,
- Που έδωσε στους Έλληνες κοινό όραμα και κοινούς στόχους.
- Που έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να υπερασπίζεται αποτελεσματικότερα τα δίκαιά της.
- Να έχει ισότιμη παρουσία στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
- Να έχει ισχυρή οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη, την περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση, την πρόοδό της.
Είμαστε, όχι μόνον οι πρωτεργάτες της ένταξης, αλλά και οι πρωτοπόροι, αυτού του Τόπου, στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε περήφανοι...
- που σηκώσαμε το βάρος της εσωτερικής αντίδρασης,
- που ξεπεράσαμε τις διεθνείς αντιξοότητες,
- που οδηγήσαμε την Πατρίδα μας στην ενιαία Κοινότητα των λαών της Ευρώπης.
Είμαστε, τώρα, στην πρωτοπορία των Χωρών, που ενώνουν τις προσπάθειές τους για να ξαναβρεί η Ευρώπη το βηματισμό της στο μέλλον. Να γίνει περισσότερο πολιτική, περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο αποτελεσματική. Όραμά μας είναι η Ευρώπη που ανταποκρίνεται έμπρακτα στις ανησυχίες, τις αγωνίες, τις προσδοκίες, των πολιτών της. Η Ευρώπη που προχωρά πέρα από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Στην Πολιτική Ενοποίηση.
Φίλες και φίλοι,
Η Νέα Δημοκρατία όρισε τη στρατηγική της Πατρίδας μας στις έννοιες...
- της ειρήνης και της εθνικής περηφάνειας,
- Της σταθερότητας και της ασφάλειας,
- Της ανάπτυξης και της προόδου.
Κινούμαστε με εθνική αυτοπεποίθηση, σε ανοικτούς ορίζοντες. Ακολουθούμε πολιτική αρχών και καλής γειτονίας. Πολιτική που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις Διεθνείς Συνθήκες, στη Διεθνή Συνεργασία.
Συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους και τους συμμάχους μας.
- Διευρύνουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, τις Χώρες του Εύξεινου Πόντου, της Μ. Ανατολής, του Αραβικού Κόσμου, της Ασίας και της ¶πω Ανατολής. Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση, τόσο του Μεσανατολικού, όσο και του προβλήματος του Κοσσόβου.
- Στηρίζουμε τη συνεργασία μας με όλους τους βόρειους γείτονές μας. Στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή προσαρμογή τους. Όποια Χώρα της γειτονιάς μας πληροί τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα ,τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, έχει κι αυτή τη δική της θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Και αυτό ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις. Αλλά και χωρίς εκπτώσεις από το ενιαίο, το αδιάσπαστο σύνολο των αρχών και των αξιών της Ευρώπης. Επιδιώκουμε τη βελτίωση και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη γειτονική Τουρκία, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Εργαζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού. Στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Υπερασπιζόμαστε με σθένος τις εθνικές θέσεις μας. Οι πάντες στη διεθνή σκηνή οφείλουν να ξέρουν (και το ξέρουν πολύ καλά) ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν κάνουμε πίσω, ούτε ένα βήμα. Η ειρήνη και η περηφάνεια των λαών πάνε μαζί. Θέλουμε να είναι ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή μας μια γειτονιά ειρήνης και σταθερότητας. Όλοι οι λαοί να ευημερούν. Κανένας να μην αναλώνει τις δυνάμεις του σε εξοπλισμούς και αντιπαραθέσεις. Να ενώνουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Να επενδύουμε στις ευκαιρίες που έρχονται.
Φίλες και φίλοι,
Η Ελλάδα, σήμερα, είναι παράγοντας σταθερότητας και διεθνούς συνεργασίας. Αναβαθμίζεται σε οικονομικό, επιχειρηματικό, τραπεζικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής μας. Μετεξελίσσεται σε διεθνή μεταφορικό, εμπορικό και ενεργειακό δίαυλο.
Διαμορφώσαμε, εδραιώσαμε και εφαρμόζουμε, νέα Οικονομική και Αναπτυξιακή πολιτική, με πρότυπο τη δυναμική και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Βελτιώνουμε, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις,...
- το επενδυτικό περιβάλλον,
- την ανταγωνιστικότητα,
- την εξωστρέφεια της Οικονομίας.
Διαμορφώσαμε μείγμα πολιτικής που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, αφήνοντας στο Κράτος τον ελεγκτικό, το ρυθμιστικό και αναδιανεμητικό ρόλο που του αρμόζει. Διαμορφώσαμε μείγμα πολιτικής που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής. Μείγμα που βασίζεται σε ξεκάθαρες θέσεις και προσφέρει στέρεες λύσεις. Δημιουργήσαμε...
- νέα αναπτυξιακά εργαλεία.
- Νέους θεσμούς συνεργασίας του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα.
- Νέες ευκαιρίες επενδυτικών πρωτοβουλιών στην Ενέργεια, τον Τουρισμό, τη Μεταποίηση, το Εμπόριο, τη Ναυτιλία, τις Υποδομές.
Η Ελλάδα επενδύει αποφασιστικά, στην Έρευνα και την Καινοτομία. Μπαίνει, με ταχύτητα, στις λεωφόρους της Νέας Τεχνολογίας. Δημιουργούνται Ερευνητικά Κέντρα και Πόλοι Καινοτομίας σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Εφαρμόζεται Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική. Προχωρά, με γρήγορους ρυθμούς, η διάδοση της ευρυζωνικότητας. Καλύπτεται το χάσμα που άφησε πίσω του το χτες. Χτίζουμε γερές βάσεις για τη Ψηφιακή Ελλάδα.
Για πρώτη φορά, η Ελλάδα αποκτά πολιτική που διασφαλίζει την αειφορία της ανάπτυξης. Εφαρμόζουμε συγκροτημένη πολιτική απέναντι στη διπλή περιβαλλοντική και ενεργειακή πρόκληση, που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη:
- Εξοικονόμηση ενέργειας.
- Βιοκαύσιμα.
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
- Περιορισμός των Ρύπων.
- Ανακύκλωση.
Για πρώτη φορά, η Ελλάδα αποκτά Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τον Τουρισμό, τη Μεταποίηση, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αποκτά ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Αποκτά, σταδιακά, Εθνικό Κτηματολόγιο. Ανταποκρίνεται αποτελεσματικά, στο διπλό στόχο της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι αρχή και δέσμευση ευθύνης. Είναι μείζονος σημασίας προτεραιότητα. Είναι Εθνική υπόθεση.
Η Ελλάδα κατευθύνει, σήμερα, το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων της Νέας Προγραμματικής Περιόδου στην Ελληνική Περιφέρεια. Δημιουργεί σύγχρονους οδικούς άξονες, έργα πνοής, υποδομές για το αύριο. Θεμελιώνει σε στέρεες βάσεις Οικονομία ευκαιριών. Διασφαλίζει ανάπτυξη που φτάνει παντού. Ανάπτυξη που...
- τονώνει την απασχόληση,
- μειώνει την ανεργία,
- αυξάνει το κοινωνικό μέρισμα,
- δυναμώνει την κοινωνική συνοχή.
Ανάπτυξη που εγγυάται καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες.
Φίλες και φίλοι,
Σε μια εποχή που διψά για αρχές και αξίες δύναμη της Πατρίδας μας είναι ο Πολιτισμός και η Παιδεία. Αξιοποιούμε τα πολιτισμικά αγαθά που μας κληροδότησε το παρελθόν και στηρίζουμε τη νέα δημιουργία. Ενθαρρύνουμε ανανεωτικά εγχειρήματα, που ανοίγουν καινούριους ορίζοντες. ¶ρχισε, ήδη, να πνέει δυνατά ο άνεμος της ανανέωσης. Δημιουργούνται καινούργιες εστίες τέχνης και πολλαπλασιάζονται οι πόλοι έλξης για τους νέους μας. Ο Πολιτισμός ήταν και είναι ο πλούτος μας. Είναι η ψυχή της Ελλάδας! Είναι η πρώτη μας επιλογή.
Ξεκινήσαμε τη μεγάλη Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση. Επενδύουμε στην Παιδεία, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Παιδεία με ποιότητα. Παιδεία για όλους. Δημιουργούμε το Σχολείο του Μέλλοντος. Αναβαθμίζουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θεμελιώνουμε εκπαιδευτικό σύστημα, που...
- προάγει την άμιλλα και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων.
- Διασφαλίζει ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης.
- Ενισχύει την κοινωνική κινητικότητα.
- Δίνει στις νέες και τους νέους μας τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν στη ζωή τους.
Αυτό είναι το χρέος μας στην Κοινωνία. Αυτή είναι η δέσμευσή μας στις σημερινές και τις αυριανές γενιές.
Φίλες και φίλοι,
Καθοριστικός παράγοντας στην πορεία ενός Τόπου είναι το Κράτος. Στην Πατρίδα μας, χρόνια τώρα, αυτό ήταν το πιο μεγάλο πρόβλημα. Αυτό ήταν το κέντρο, η εστία, από την οποία παράγονταν τα περισσότερα προβλήματα. Αυτός είναι ο μεγάλος ασθενής, που μας κληροδότησε το χτες.
Στο διάστημα που πέρασε κάναμε σημαντικά βήματα.
- Καλύψαμε εκκρεμότητες που δεν τολμούσαν ν’ αγγίξουν οι κυβερνήσεις του χτες.
- Δώσαμε λύσεις σε χρονίζοντα σοβαρά ζητήματα.
Δώσαμε έμφαση...
- στη θεσμική και οικονομική ενίσχυση της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης,
- στον περιορισμό και την εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα,
- στην απλοποίηση των διαδικασιών και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας,
- στην ενδυνάμωση των θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών.
Πήραμε και συνεχίζουμε να παίρνουμε μέτρα, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια. Παραπέμψαμε και θα παραπέμπουμε κάθε επίορκο λειτουργό που παραβαίνει τη νομιμότητα, τις αρχές και τις αξίες της νέας διακυβέρνησης. Δεν χαριζόμαστε σε κανένα. Δεν κάνουμε εκπτώσεις πουθενά. Δεν αποκρύπτουμε τίποτε. Ξέρουμε ότι οι υπηρεσίες του κράτους δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη άλυτα προβλήματα. Υπάρχουν αδυναμίες. Υπάρχουν παράπονα από τους πολίτες. Έχουμε πλήρη επίγνωση.
Συνεχίζουμε τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις για το Κράτος που θέλουμε. Ξέρουμε ότι, στο δρόμο αυτό, υπάρχουν μεγάλα εμπόδια:
- Κατεστημένες παλαιές αντιλήψεις,
- αναχρονιστικές νοοτροπίες,
- προφάσεις που κατασκευάζονται από ομάδες προνομιούχων.
Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τους στόχους που συμφωνήσαμε με τους πολίτες. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το συμφέρον των πολλών, για τα προνόμια των λίγων. Δεν υποχωρούμε και δεν υπαναχωρούμε. Έχουμε σχέδιο που συνεχίζεται σταθερά, τόσο ως τις εκλογές, όσο και μετά από αυτές.
Ολοκληρώνουμε, μέχρι το τέλος της τετραετίας, το διάλογο με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για τη μεγάλη και κρίσιμης σημασίας μεταρρύθμιση στη Διοικητική Δομή της Χώρας. Χτίζουμε, όλοι μαζί, κράτος αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό. Κράτος που ανταποκρίνεται πληρέστερα και αμεσότερα στην αποστολή του. Κράτος που σέβεται τους κόπους των Ελλήνων. Σέβεται τους νόμους που ψηφίζονται. Σέβεται όλους τους πολίτες.
Φίλες και φίλοι,
Οι δυσκολίες που μας κληροδότησε το χθες, δεν επέτρεψαν να στηρίξουμε, όσο θέλαμε, τους οικονομικά ασθενέστερους. Η αρχή έγινε. Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα, αλλά και προσοχή στα όρια που αντέχει η Οικονομία. Κλείσαμε οριστικά το φαύλο κύκλο που ξεκινούσε με προεκλογικές παροχές και συνεχιζόταν με μετεκλογική λιτότητα. Αυτά ανήκουν στο χτες. Επιλογή μας είναι ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος, σε στέρεες βάσεις.
- Η έξοδος της Χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος,
- η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης,
- η νέα οικονομική και αναπτυξιακή δυναμική, συνιστούν ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή.
Είναι η στέρεη βάση για το Κοινωνικό Κράτος, που προσδοκούν και δικαιούνται οι πολίτες.
- Ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις μας για την αύξηση στο ΕΚΑΣ, την αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ,την αύξηση στο επίδομα ανεργίας.
- Πριμοδοτούμε την απασχόληση των ανέργων.
- Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα των νέων, των γυναικών, των ατόμων ευπαθών ομάδων.
- Ενισχύουμε τους άνεργους, σε περιοχές με φθίνοντες κλάδους, ώσπου να βρουν δουλειά.
- Προετοιμάζουμε την καθιέρωση Κατώτατης Εθνικής Σύνταξης, για τους συνταξιούχους που τα εισοδήματά τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
- Δημιουργούμε Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Σύγκλισης, για τη στήριξη εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
- Χορηγούμε, μέσα στο 2008, το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες.
Μέρα με τη μέρα κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας. Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Είναι η οικογένεια. Είναι ο κάθε πολίτης που ζει και εργάζεται στον Τόπο μας. Είναι τα αιτήματά του, οι ανάγκες του, οι προσδοκίες του για ένα καλύτερο αύριο. Αυτή είναι η πυξίδα μας. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες της πορείας μας: Ο ρεαλισμός, οι ξεκάθαρες θέσεις που δίνουν στέρεες λύσεις. Η κοινωνική ευαισθησία, που αφορά όλες τις πτυχές της ζωής των πολιτών. Αυτή είναι η εξέλιξη της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής μας.
Φίλες και φίλοι,
Στις 7 Μαρτίου του 2004, οι πολίτες επέλεξαν πολιτική αλλαγή. Επέλεξαν αλλαγές απέναντι στη στασιμότητα. Μεταρρυθμίσεις απέναντι στην παρακμή. Πρόοδο απέναντι στην συντήρηση. Στις 7 Μαρτίου του 2004, η Ελλάδα αποφάσισε ν’ ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο.
Αποφάσισε να συγκρουστεί με τα συσσωρευμένα αδιέξοδα. Αποφάσισε να βγει δυναμικά στον Κόσμο των ραγδαίων αλλαγών. Από τις 7 Μαρτίου του 2004, η Ελλάδα άλλαξε «ρότα». Μπήκε σε σταθερή και ασφαλή πορεία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Αντιμετωπίζει, στη ρίζα τους, τα προβλήματα, που της κληροδότησε το παρελθόν.
Στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν...
- Πετύχαμε να βάλουμε τάξη στα δημόσια οικονομικά.
- Πετύχαμε μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή.
- Πετύχαμε ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, στην Ευρωζώνη.
Είναι εθνική επιτυχία.
Στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν...
- Πετύχαμε σημαντική άνοδο του τουριστικού ρεύματος.
- Πετύχαμε μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις.
- Πετύχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών στα τελευταία 20 χρόνια.
Είναι η νέα ποιοτική διάσταση της ανάπτυξης.
Στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν πετύχαμε συμφωνίες και δρομολογήσαμε έργα που...
- καθιστούν τη Χώρα μας διεθνή ενεργειακό δίαυλο,
- ενισχύουν τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματά μας,
- αναβαθμίζουν το κύρος της Πατρίδας μας.
Πετύχαμε συγκράτηση του πληθωρισμού στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων. Πετύχαμε σταδιακή, αλλά σταθερή, μείωση της ανεργίας.
Η Ελλάδα κάνει, σήμερα, σταθερά βήματα προς τα εμπρός. Βάζει στέρεες βάσεις για το μέλλον. Γίνεται πιο εξωστρεφής, πιο ανταγωνιστική, πιο ελκυστική. Η Ελλάδα αναπτύσσει, σήμερα, δυναμική πορεία στο αύριο. Είναι η πορεία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Και η πορεία αυτή συνεχίζεται αταλάντευτα. Με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα. Συνεχίζεται με Πρόγραμμα και Σχέδιο. Συνεχίζεται μακριά από δόγματα, ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Με την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στο πλευρό μας.
Φίλες και φίλοι,
Το Συνέδριό μας είναι ανοικτό στις σκέψεις, τις προτάσεις, τις ιδέες όλων. Όλοι μαζί υπηρετούμε την Παράταξή μας, τη Νέα Διακυβέρνηση, την Πατρίδα μας. Όλοι μαζί επιλέξαμε το δρόμο της ευθύνης.
- Ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι να απευθύνεται στους πολίτες με ξεκάθαρες θέσεις.
- Ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι να τους μιλά με ρεαλισμό.
Μόνο έτσι οικοδομούνται σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Και αυτό χρειάζεται κόπο και επιμονή. Χρειάζεται όμως και θάρρος. Οι πολίτες θέλουν από την πολιτική ηγεσία να κάνει πράξη τα λόγια της. Να λέει την αλήθεια, ακόμα και αν είναι δύσκολη. Οι πολίτες ξέρουν ότι αυτοί που δε τους κρύβουν την αλήθεια, που δεν υπεκφεύγουν, που δεν υποχωρούν μπροστά στο λεγόμενο πολιτικό κόστος, είναι εκείνοι που πραγματικά νοιάζονται για τον Τόπο. Αυτός είναι ο δρόμος της ευθύνης. Και το δρόμο αυτό δεν τον αλλάζουμε. Το ξέρουμε καλά: Ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος. Είναι ανηφορικός. Είναι, όμως, η συνειδητή επιλογή μας. Είχαμε, όπως έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, δύο δρόμους μπροστά μας.
Από τη μια ο εύκολος και κατηφορικός δρόμος. Που οδηγεί σε αδιέξοδο. Που σε γυρίζει πίσω. Και από την άλλη ο δύσκολος και ανηφορικός. Που οδηγεί ψηλά. Οδηγεί στο μέλλον.
- Από τη μια ο λαϊκισμός, η ύβρις, η στείρα αντίδραση. Και από την άλλη η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η δημιουργία.
- Από τη μια η υποταγή στα συμφέροντα των βολεμένων, η απόκρυψη και η μετάθεση των προβλημάτων. Και από την άλλη ο αγώνας για το συλλογικό καλό. Η σύγκρουση με τη διαφθορά, η σύγκρουση με τα προβλήματα.
- Από τη μια η καθήλωση και η παρακμή και από την άλλη οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις. Δίλημμα δεν είχαμε ποτέ. Δεύτερη σκέψη δεν υπήρξε! Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της ευθύνης και του αγώνα. Δεν διαπραγματευόμαστε αρχές και αξίες. Δεν αιχμαλωτιζόμαστε σε φοβίες, που οδηγούν στην αδράνεια. Επιμένουμε στο δρόμο της σύνθεσης, της ενότητας, της ομοψυχίας.
Συνεχίζουμε τη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Είναι δέσμευση και επιτακτικό χρέος μας. Είναι διαδικασία που παράγει όφελος, για όλους. Είναι η στέρεη γέφυρα του σήμερα με το αύριο. Είναι η αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας. Επιλογή για ένα πιο αισιόδοξο, πιο δίκαιο μέλλον. Επιλογή για μια συνεκτική και δίκαιη κοινωνία.
Στην πορεία αυτή, δύναμή μας είναι η σχέση εμπιστοσύνης, που διαμορφώσαμε με τους πολίτες. Και η σχέση αυτή σημαίνει ευθύνες, για όλους μας. Όλοι μαζί οδηγούμε τις εξελίξεις. Όλοι μαζί συνεχίζουμε το άνοιγμά μας στην κοινωνία. Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, με νέα δυναμική.
Συνεχίζουμε με συνέπεια, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα. Με ρεαλισμό και όραμα. Με πρόγραμμα και σχέδιο για την εφαρμογή του. Είμαστε δυνατοί. Είμαστε αποφασισμένοι. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε αταλάντετα. Με σίγουρα βήματα. Περήφανοι για το έργο μας. Περήφανοι για την Παράταξη μας. Αυτή την περηφάνια, διαδώστε την παντού. Είναι η δύναμη μας. Είναι η δύναμη των αγώνων μας. Σας καλώ μαζί να συνεχίσουμε τη μάχη των ιδεών μας. Σας καλώ μαζί να συνεχίσουμε τη μάχη των μεγάλων αλλαγών. Σας καλώ μαζί να συνεχίσουμε τη μάχη των μεταρρυθμίσεων. Για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες. Για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Για τις σημερινές και τις αυριανές γενιές.
Σας ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...