Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

31 Δεκεμβρίου 2008 Κώστας Καραμανλής: Ελληνίδες, Έλληνες... Είμαστε λαός που μπορεί με ενότητα και αλληλεγγύη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις.

Ελληνίδες, Έλληνες
Στο κατώφλι του 2009 είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε εκείνο που η ιστορία και η παράδοσή μας έχουν αποδείξει έμπρακτα και διαχρονικά. Είμαστε λαός που μπορεί με ενότητα και αλληλεγγύη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις. 
Το νέο έτος προοιωνίζεται πολύ δύσκολο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, καθώς όλες οι χώρες βιώνουμε τις συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ο μεταπολεμικός κόσμος. 
Σε ολόκληρη την Ευρώπη κυριαρχεί αβεβαιότητα και έντονη ανησυχία καθώς η οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί και η απασχόληση δέχεται ισχυρό πλήγμα. 
Οι συνέπειες άρχισαν να επηρεάζουν και τη χώρα μας, αλλά παρ όλα αυτά η οικονομία μας επιδεικνύει αντοχές ισχυρότερες σε σχέση με πολλές άλλες χώρες και αυτό γιατί προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια, μειώσαμε τα ελλείμματα, περιορίσαμε την ανεργία και διασφαλίσαμε με έγκαιρες παρεμβάσεις τη ρευστότητα της οικονομίας μας.
Ο χρόνος που ξεκινά μας βρίσκει σε μια κρίσιμη καμπή της συλλογικής μας πορείας. 
Όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές και οι κοινωνικές ομάδες του τόπου μας. Συναισθανόμαστε όσα καθημερινά βασανίζουν τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. 
Καταλαβαίνουμε τον άνεργο, αλλά και τον εργαζόμενο που ανησυχεί για τη δουλειά του. 
Ακούμε τους προβληματισμούς και τα ζητούμενα της νέας γενιάς. 
Συνυπολογίζουμε κάθε γόνιμη άποψη από όπου και αν προέρχεται. 
Κάναμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στην πατρίδα μας. Στηρίζουμε τους τομείς και τους κλάδους που αντιμετωπίζουν πιο έντονη την πίεση της διεθνούς συγκυρίας. 
Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα αρωγής στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. 
Δεν αρκεί, όμως μόνο η βούληση της κυβέρνησης, καθώς η κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και των προκλήσεων και απειλών για τη διεθνή σταθερότητα και ειρήνη, όπως αυτή του κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή που πρέπει άμεσα να σταματήσει, απαιτεί σταθερή γραμμή πλεύσης της χώρας, υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αλληλοκατανόηση από τους κοινωνικούς εταίρους και ωριμότητα από όλους τους συλλογικούς φορείς. 
Απαιτείται να παραμερίσουμε τον ανεύθυνο λαϊκισμό, να απομονώσουμε τις ακραίες ομάδες που επιστρατεύουν την καταστροφική βία, να αποκλείσουμε συμπεριφορές που αντιστρατεύονται το δυναμισμό της οικονομίας, τη συνοχή της κοινωνίας, την ουσία της δημοκρατίας μας.
Ειδικά αυτές τις κρίσιμες ώρες όπου δοκιμάζεται όλη η ανθρωπότητα, η χώρα μας δεν αντέχει την ανευθυνότητα και το λαϊκισμό.
Το μέλλον όλων μας κρίνεται από τη σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας .
Η επιλογή της υπευθυνότητας μπορεί να έχει πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, όμως αποτελεί μονόδρομο για να ωφεληθεί ο τόπος. 
Αυτή την επιλογή δεν την διαπραγματευόμαστε, διότι μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση του δύσκολου 2009. 

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με στέρεα βήματα και νέα δυναμική τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, να μεταβάλλουμε τη διεθνή πρόκληση σε ευκαιρία για το μέλλον που όλοι προσδοκούμε. 
Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε, θα κερδίσουμε με κοινή προσπάθεια, μια καλύτερη προοπτική για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται.
Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία, με προκοπή και πρόοδο για όλους".

Κωνσταντίνος Καραμανλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...