Κυριακή 22 Απριλίου 2018

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»


Αγρίνιο, 14 Μαρτίου 2009

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»


ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,

Πήραμε τα μηνύματά σας και σας συγχαίρουμε. Η νέα γενιά είστε το συγκριτικό
πλεονέκτημα της Πατρίδας μας. Δείχνετε, όπως πάντα, το δρόμο του μέλλοντος:
Το δρόμο του διαλόγου και της συνεννόησης. Το δρόμο της εθνικής ομοψυχίας.
Το δρόμο που παρακάμπτει μικροπολιτικές σκοπιμότητες, για να συναντήσει τα
κοινά οράματα όλων των νέων ανθρώπων.

Οι δύσκολοι καιροί που διανύει ολόκληρος ο κόσμος, οι δύσκολοι καιροί που διατρέχει η Πατρίδα μας έχουν ανάγκη την ενεργότερη συμμετοχή σας στα κοινά, την ορμητική δύναμή σας, τις φωνές που συνθέτουν και ενώνουν.

Χαιρετίζω, με ικανοποίηση, για όλους αυτούς τους λόγους, την έναρξη των
Περιφερειακών Διασκέψεών σας. Πρώτ’ απ’ όλα, γιατί απευθύνεστε σε όλες τις νέες και όλους τους νέους. 
Υπογραμμίζετε ότι τα προβλήματα δεν έχουν κομματικό χρώμα.
Αναδεικνύετε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τις αναζητήσεις που αφορούν κάθε νέα και νέο. Προκαλείτε ζύμωση απόψεων και ιδεών. 
Αμφισβητείτε όσα προσκρούουν σ’ αυτά που ονειρεύεστε.
 Επενδύετε σ’ αυτά που σέβονται, σ’ αυτά που υπηρετούν το μέλλον όλων των νέων.
 Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αποβλέπετε στην
ενεργότερη συμμετοχή των νέων στα κοινά.
 Παίρνετε θέση για όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας
. Δεν παραδίδεστε στις δυσκολίες. Δεν εφησυχάζετε.
Δεν συμβιβάζεστε.
 Αποδεικνύετε, άλλη μια φορά, ότι είστε δύναμη πρωτοπορίας.
Δευτέρα, 16 - 03 - 2009

Image
Θέλω, ακόμη, να υπογραμμίσω ότι αποτελεί πράξη συμβολισμού και ουσίας η
απόφασή σας να ξεκινήσετε τις διασκέψεις σας από την ελληνική περιφέρεια και να καλύψετε ολόκληρη τη χώρα. Είναι η δική σας απάντηση σ’ εκείνους που 
εξακολουθούν να μιλούν για τη «μια» και την «άλλη» Ελλάδα.

Είναι απόδειξη ευαισθησίας το γεγονός ότι ο διάλογος που δρομολογείτε ξεκινά από το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Είναι βασική συνιστώσα της πολιτικής που εφαρμόζουμε
Είναι η απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος.

Φίλες και φίλοι,

Ανάπτυξη και Περιβάλλον είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Η υπερθέρμανση του Πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού σε καμιά χώρα. Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η αλληλένδετη κλιματική αλλαγή, ο φαύλος αυτός κύκλος, είναι μια από τις μεγαλύτερες και μονιμότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Αφορά την ενέργεια που καταναλώνουμε, τις τροφές που τρώμε, το νερό που πίνουμε, τον αέρα που αναπνέουμε. Αφορά την ανθρώπινη ασφάλεια, την υγεία όλων μας, την ίδια τη ζωή.
Αφορά το μέλλον του Πλανήτη.

Ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον δεν είναι βιώσιμη. Ανάπτυξη που απορρέει από τη βεβήλωση του φυσικού πλούτου, την κατασπατάληση των φυσικών πόρων, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, είναι καταδικασμένη, όχι μόνο να καταρρεύσει, αλλά και να αποβεί καταστροφική. Η ευημερία, η ποιότητα ζωής, η πρόοδος των κοινωνιών στον 21ο αιώνα, θα είναι ανάλογη με την περιβαλλοντική τους ευθύνη.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δεκέμβριο του 2008, να υιοθετήσει τη δέσμη «Κλίμα – Ενέργεια» και να θέσει ακριβείς και δεσμευτικούς στόχους, αποτελεί σύμβολο αποφασιστικότητας.
 Αποδεικνύει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να ηγηθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, της προσπάθειας για το σταμάτημα της κλιματικής αλλαγής.

Στην Ελλάδα, από το 2004, βάλαμε σε εφαρμογή ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.
Εφαρμόζουμε στρατηγική που συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του
περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό των επιλογών μας το γεγονός ότι το Εθνικό
Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για τη νέα προγραμματική περίοδο διαθέτει περισσότερα
από 4 δις ευρώ σε έργα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Υπογραμμίζω, πρώτ’ απ’ όλα, ότι κάνουμε πράξη τη μεγάλη χωροταξική μεταρρύθμιση.
Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Είναι μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση, που θα συμβάλει καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη.
Έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, μετά από μακρά διαβούλευση, το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο και το Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 
Ακολουθούν τα Ειδικά Πλαίσια για τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό. Έχουν, επίσης, ολοκληρωθεί και θα τεθούν σύντομα σε δημόσια διαβούλευση τα Ειδικά Πλαίσια για τις Παράκτιες Περιοχές και τον Ορεινό Χώρο. Υπογραμμίζω ότι το Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία υλοποίησης της
νέας ενεργειακής πολιτικής και αφορά ειδικότερα την ανάπτυξη της «πράσινης ενέργειας».

Η Ελλάδα υιοθετεί, σήμερα, σύγχρονες αντιλήψεις για …

- την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων,
- την ανακύκλωση,
- τη διαχείριση των απορριμμάτων,
- τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου.

Σεβόμαστε απόλυτα τις μετρήσιμες δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μια από τις τέσσερις μόνο χώρες της Ε.Ε., που είναι μέσα στους στόχους του Κιότο. Αποδεικνύεται έτσι ότι ακολουθούμε πολιτική που αποδίδει καρπούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε, από την πρώτη στιγμή, στην εφαρμογή μιας νέας
ενεργειακής πολιτικής. Ανάμεσα στ’ άλλα, εντάξαμε την «πράσινη ενέργεια» στο
ισοζύγιο της χώρας και πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα.

Θυμίζω ότι το 2004 η εγκατεστημένη ισχύς της χώρας μας σε Ανανεώσιμες Πηγές ήταν 430 Mwatt και σήμερα είναι στα 1350 MWatt. Μέσα σε πέντε χρόνια πετύχαμε τριπλάσια αποτελέσματα σε σχέση με ό,τι είχε γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες.
Στόχος μας είναι να φτάσουμε, έως το 2020, την παραγωγή ενέργειας από
Ανανεώσιμες Πηγές στο 20% της κατανάλωσης.

- Δίνουμε κίνητρα σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου, να αποκτήσουν υποδομές και να υιοθετήσουν συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον.

- Βάζουμε σε εφαρμογή προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτιριακές υποδομές.

- Ψηφίσαμε νόμο για τα φωτοβολταϊκά πάρκα και προωθούμε νέο πλαίσιο για τις
αδειοδοτικές διαδικασίες στην αιολική ενέργεια.

- Συνεχίζουμε τα έργα για την επέκταση του φυσικού αερίου έτσι ώστε, μέχρι τα τέλη του 2010, να φτάνει σε ένα εκατομμύριο πολίτες.

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου δύο λόγια για την Αιτωλοακαρνανία που μας φιλοξενεί. Όλοι ξέρουμε ότι είναι μια από τις πιο ευαίσθητες οικολογικές περιοχές της Χώρας. Αντιμετωπίζεισημαντικές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Κυρίως μάλιστα σε ό,τι αφορά τα νερά και τα οικοσυστήματά της.
 Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ο Αμβρακικός Κόλπος, ο Αχελώος και ο Εύηνος, οι φυσικές λίμνες της περιοχής, συνιστούν ένα πολύπλοκο
οικοσύστημα, που αποσπά την προσοχή όλων μας. Εξετάζουμε κάθε πρόταση και ιδέα για τις καλύτερες εφικτές λύσεις στα ζητήματα που εγείρονται.

Οφείλω, στο σημείο αυτό, να σημειώσω ότι, τόσο ο φορέας διαχείρισης του
Αμβρακικού, όσο και ο φορέας διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, επιτελούν, με τη συνδρομή της κυβέρνησης, σημαντικό έργο. Θυμίζω ότι η ευρύτερη περιοχή της Λιμνοθάλασσας θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πάρκο το 2006.

Στόχος μας είναι να κάνουμε διαρκώς ουσιαστικά βήματα. Η περιβαλλοντική
υπευθυνότητα της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Διατρέχει όλες τις πολιτικές μας.
Σίγουρα, όμως, αφορά και τον καθένα μας. Σημαίνει υποχρέωση προς τους συμπολίτες και τη χώρα μας. Σημαίνει υποχρέωση για τις καθημερινές νοοτροπίες, τις συνήθειες, τις πρακτικές μας. Σ’ όλα αυτά, πρωτοπόροι, είστε, και πάλι εσείς. Οι δράσεις των νέων για την προστασία του περιβάλλοντος είναι άλλη μια πηγή αισιοδοξίας.

ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,

Ξέρουμε όλοι ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει ήδη περάσει και τις πόρτες της χώρας μας. Οι διεθνείς εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, γίνονται ολοένα και δυσμενέστερες, για ολόκληρη την Ευρώπη.
Επηρεάζονται όλοι οι τομείς της Οικονομίας. Υφίστανται έντονη πίεση οι επιχειρήσεις, η ανάπτυξη, η απασχόληση, τα νοικοκυριά, οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Όλα αυτά απαιτούν αυξημένη στήριξη στους τομείς και τους συμπολίτες μας, που θίγονται πιο έντονα και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Απαιτούν διαρκή ισορροπία ανάμεσα στους βασικούς άξονες του Σχεδίου μας. Ανάμεσα στις αναπτυξιακές, τις δημοσιονομικές και τις κοινωνικές ανάγκες. Απαιτούν ρεαλισμό και υπευθυνότητα από όλους.

Η διεθνής οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κρατικίστικες ιδεοληψίες, ούτε με νεοφιλελεύθερες εμμονές. Δεν αντιμετωπίζεται ούτε με συνταγές από περασμένες εποχές, ούτε ευχολόγια που προβάλλονται σαν σχέδια εξόδου από την κρίση. Έχουμε μπροστά μας μια εθνική πρόκληση. Και στην πρόκληση αυτή οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι.

Η Κυβέρνηση εργάζεται εντατικά με σχέδιο και υπευθυνότητα. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις και να διασφαλίσουμε τους όρους για μια καλύτερη επόμενη μέρα. 
Στον δύσκολο αυτό αγώνα, σ΄ αυτόν τον ανηφορικό δρόμο, σας θέλουμε δυναμικά, υπεύθυνα, δημιουργικά παρόντες. Είναι αγώνας για το σήμερα και το αύριο.
 Είναι αγώνας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...