Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Κώστας Καραμανλής:«Οι αξίες και τα ιδανικά, που αποτέλεσαν το γνώμονα της πολιτικής δράσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή συνεχίζουν - και πρέπει να συνεχίζουν - να εμπνέουν και να καθοδηγούν Ελληνίδες και Έλληνες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους.»

Κώστας Καραμανλής:«Οι αξίες και τα ιδανικά, που αποτέλεσαν το γνώμονα της πολιτικής δράσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή  συνεχίζουν - και πρέπει να συνεχίζουν - να εμπνέουν και να καθοδηγούν Ελληνίδες και Έλληνες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους.»

23- 24 Μαΐου 2008
Ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε Διημερίδα στις Σέρρες με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη γενέτειρά του. 10 χρόνια από το θάνατό του»
« Θέλω, πριν απ’ όλα, να συγχαρώ το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής», το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και βέβαια το ΤΕΙ Σερρών, για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής της διημερίδας. 
Δέκα χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι αξίες και τα ιδανικά, που αποτέλεσαν το γνώμονα της πολιτικής του δράσης συνεχίζουν - και πρέπει να συνεχίζουν - να εμπνέουν και να καθοδηγούν Ελληνίδες και Έλληνες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους.

Σήμερα, η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα, η αίσθηση του εθνικού καθήκοντος, που χαρακτήριζε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και η αποτελεσματικότητά του στην εφαρμογή των στρατηγικών του επιλογών, είναι ζητούμενα της πολιτικής και της δημόσιας σφαίρας γενικότερα.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαχειρίστηκε την τύχη του Τόπου σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους. Στα δύσκολα χρόνια μετά τον πόλεμο και την εμφύλια διαμάχη - και βέβαια κανείς πρέπει πάντα να μεταφέρεται στα δεδομένα κάθε εποχής- αλλά και αργότερα, στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η αποστολή που ανέλαβε ήταν διττή: 
- από τη μια, να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος. Να ενώσει τις διαθέσιμες δυνάμεις του Ελληνισμού για να πετύχει την ανασυγκρότηση και την εθνική συμφιλίωση. Και 

- από την άλλη, να χαράξει το δρόμο που θα ακολουθήσει η χώρα τόσο εσωτερικά, όσο και στον κόσμο.
Σήμερα, τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή μπορεί συχνά και - επιτρέψτε μου να πω - εσφαλμένα, να τα θεωρούμε ως δεδομένα.

Αν όμως τα δούμε υπό το πρίσμα της εποχής τους, τίποτα απ’ όσα επετεύχθησαν και στις δύο αυτές περιόδους δεν ήταν εύκολο, ή δεδομένο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Απ’ όλα όσα κατάφερε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το δυσκολότερο και πλέον σημαντικό του επίτευγμα ήταν - κατά τη γνώμη μου βέβαια- ότι έδωσε συγκεκριμένο, απτό, χειροπιαστό περιεχόμενο στο καθολικό αίτημα να πάει η χώρα μπροστά.

Ότι έπεισε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πως ήταν εφικτό για τη χώρα ένα καλύτερο μέλλον δημοκρατίας, ανάπτυξης και ευημερίας, ένα μέλλον ευρωπαϊκό. 

Ότι κατάφερε να εμπνεύσει αυτοπεποίθηση στους συμπατριώτες του.

Μια αυτοπεποίθηση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιληφθεί μια γενιά το χρέος της απέναντι στις επόμενες και να αναλάβει το βραχυπρόθεσμο βάρος επώδυνων, αλλά αναγκαίων, πολιτικών, που απαντούν στις προκλήσεις του παρόντος και προετοιμάζουν ένα καλύτερο αύριο.
Σήμερα, βεβαίως, δεν αντιμετωπίζουμε την πρόκληση, ούτε της οικονομικής ανασυγκρότησης, ούτε της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Όμως, όπως και τότε, καλούμαστε να επιλέξουμε υπεύθυνα το δρόμο που θα ακολουθήσουμε για τις επόμενες δεκαετίες.

Η επιλογή είναι σαφής, είναι ξεκάθαρη:
- είτε θα συμβιβαστούμε με τις νοοτροπίες, τις ιδεοληψίες, τις συμπεριφορές και τις πρακτικές της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης

- είτε θα προχωρήσουμε μπροστά, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, με αποφασιστικότητα και τόλμη, στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο Τόπος.
Αυτές τις δύο επιλογές είχε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν διεκδικούσε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Από τη μια πλευρά, μια ηχηρή μειοψηφία της φοβικότητας και του απομονωτισμού. Από την άλλη, το ξεκάθαρο, το πασιφανές, το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων.
Μπροστά σ’ αυτές τις δύο επιλογές, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ποτέ δεν αντιμετώπισε δίλημμα.

Κι αυτή είναι η σημαντικότερη πολιτική παρακαταθήκη που κατέλιπε: η ιστορική απόδειξη ότι το να μην υποκύπτει ένας ηγέτης στο πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, το να θέτει το συμφέρον του Τόπου και των πολιτών πάνω από κάθε άλλον υπολογισμό, είναι όχι μόνο εφικτή πολιτική επιλογή, αλλά, εντέλει, η μόνη βιώσιμη και υπεύθυνη στρατηγική.
Αυτή η αντίληψη για την πολιτική εμπνέει σταθερά την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνησή μας. Απέναντι στις κραυγές της συντήρησης, απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, που το μόνο που τα απασχολεί είναι η διατήρηση άδικων προνομίων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εμείς αντιπαραθέτουμε το συμφέρον των πολλών.
Απ’ αυτό το βήμα, από την αίθουσα του ΤΕΙ Σερρών, θέλω να τονίσω, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί.

Για μας, κυρίες και κύριοι, προοδευτική πολιτική είναι αυτή που απαντά στα υπαρκτά αδιέξοδα της Παιδείας. Δεν είναι προοδευτική - αντιθέτως είναι βαθιά συντηρητική - η θέση ότι τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει, κανένα βολεμένο συμφέρον να μη θιγεί, όλα να μείνουν ως έχουν.
Η αξιολόγηση, ο αναπτυξιακός προγραμματισμός, η διεύρυνση της δημοκρατίας - με τη συμμετοχή ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας στην εκλογή των οργάνων- η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού της γνώσης, είναι οι αυτονόητοι άξονες μιας πολιτικής, που τολμά να αντικρίζει το παρόν και να απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Είναι, κυρίες και κύριοι, ο μόνος δρόμος που εγγυάται μια ποιοτική, σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση. Είναι το χρέος μας απέναντι στα παιδιά και τους νέους του σήμερα και τις γενιές του αύριο. Είναι το χρέος μας απέναντι στις οικογένειές τους, που χρηματοδοτούν τη δημόσια εκπαίδευση. Είναι ο δρόμος που υπαγορεύει η πολιτική παράδοση που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Για μας, όπως και για τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, τέτοιου είδους διλήμματα δεν υπάρχουν.

Το συμφέρον των πολλών, το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας είναι στόχοι αδιαπραγμάτευτοι. Κι αυτή είναι η δική μας, έμπρακτη απόδοση τιμής στον πολιτικό που τιμούμε σήμερα, εδώ, στην ιδιαίτερη πατρίδα του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...