Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 Υπεγράφη η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδος - Ρουμανίας

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008  
Υπεγράφη στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδος - Ρουμανίας. Την ενεργειακή συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας με τον Ρουμάνο ομόλογό του Βαρουζάν Μποσκανιάν.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για συμφωνία-πλαίσιο που αφορά το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον ηλεκτρισμό και αποτελεί επικαιροποίηση παλαιότερης συμφωνίας που συνέδεε τις δύο χώρες από το 1977.
Μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα, η οποία θα συνέρχεται σε τακτά διαστήματα στις δύο πρωτεύουσες και θα συζητά επιμέρους θέματα που αφορούν στην υλοποίησή της.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η σημερινή υπογραφή εντάσσεται στην προοπτική της γενικότερης αναβάθμισης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, υπαγορεύεται από το ότι και οι δύο χώρες είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. 
«Είναι αυτονόητο», συνέχισε, «ότι η ελληνορουμανική συνεργασία λαμβάνει υπόψη της τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, για διαφοροποίηση των ενεργειακών διαύλων και για τη συνδεσιμότητα αυτών».
Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι οι δύο χώρες να εργαστούν από κοινού για την ενεργειακή τους πολιτική, εξασφαλίζοντας ενεργειακές πηγές και καλύτερη θέση στον ενεργειακό χάρτη, όπως και η εξασφάλιση διαδρόμων για τη μεταφορά ενέργειας που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο.
Εξάλλου, στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η επίσκεψη έχει έναν εξόχως συμβολικό χαρακτήρα και στόχο να επισφραγίσει την άριστη συνεργασία των δύο χωρών, θέτοντας τα θεμέλια για την ποιοτική αναβάθμισή της. Είναι μία επίσκεψη που δίνει νέα δυναμική σε μία παραδοσιακή φιλία, τόνισε χαρακτήριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε αναφορά στην οικονομική συνεργασία και στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, που αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Όπως εγινε ακόμη γνωστό, η Ελλάδα σκοπεύει να προωθήσει παρόμοια πλαίσια συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής
Επίσης, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο ελληνικό σχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, καθώς και στην τριμερή συνεργασία Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ελλάδας προκειμένου να υπάρχει κοινή γραμμή στα θέματα των Βαλκανίων.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το πρωί το Πατριαρχείο Ρουμανίας, όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Δανιήλ. 
Το μεσημέρι συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Ρουμανίας με τον Πρόεδρο της χώρας, Τραιάν Μπασέσκου, και απόγευμα θα παραβρεθεί σε δεξίωση που παραθέτει ο Έλληνας πρέσβης στο Βουκουρέστι προς τιμήν των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...