Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Έτσι ασκείς εθνική πολιτική. Η υπογραφή του αγωγού TAP είχε ως προαπαιτούμενο την υπογραφή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας

Παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών, κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα, υπογράφηκε στις 27 Απριλίου 2009, στα Τίρανα, από τους υπουργούς Εξωτερικών, η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Έτσι ασκείς εθνική πολιτική
Επίσκεψη Καραμανλή στα Τίρανα
Παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών, κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα, υπογράφηκε στις 27 Απριλίου 2009, στα Τίρανα, από τους υπουργούς Εξωτερικών, η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Οι κ.κ. Καραμανλής και Μπερίσα αναφερόμενοι στις διμερείς σχέσεις... υπογράμμισαν τη σημαντική και ποιοτική, όπως την χαρακτήρισαν, πρόοδο που αυτές έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια.
«Και οι δυο χώρες έχουν κάνει αξιοσημείωτα βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος κατανόησης και εμπιστοσύνης και σε αυτό το πνεύμα η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί έναν ισχυρό δεσμό ζωτικής σημασίας μεταξύ των δυο χωρών μας», πρόσθεσε επ' αυτού ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί από χθες το μεσημέρι επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, συνεχάρη τον κ. Μπερίσα για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και ο Αλβανός πρωθυπουργός από την πλευρά του τον ευχαρίστησε για την ελληνική βοήθεια στη διαδρομή προς την Ατλαντική Συμμαχία αλλά και στην προσπάθεια για ένταξη της Αλβανίας στην E.E.
«Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Συζητήσαμε με τον κ. Μπερίσα σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αλβανία έναντι της Ε.Ε. Η εφαρμογή των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες θα διευκολύνει την προσέγγιση με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Η διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το κράτος δικαίου, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Σαλί Μπερίσα, αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα, είπε ότι η κυβέρνησή του βοηθάει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής της κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών διήρκεσε μισή ώρα και συζητήθηκε όλο το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Αμέσως μετά ο κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής, Κόμπα Τόπαλι, και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαμίρ Τόπι.
Το απόγευμα μίλησε στο αλβανικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και την ηγεσία της ελληνικής μειονότητας. 
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 
Η υπογραφή του αγωγού TAP είχε ως προαπαιτούμενο την υπογραφή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας
Την Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 (με Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή), οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και Αλβανίας, στα ΤΙΡΑΝΑ, μονόγραψαν σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, κείμενο Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών, τις οποίες δικαιούνται οι δύο χώρες, βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου. Κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, η συμφωνία βασίστηκε στις διατάξεις της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης και στην αρχή της λεγομένης ‘μέσης γραμμής’. Υπήρξε απόλυτη αποδοχή των ρυθμίσεων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο εκ μέρους της Αλβανίας και το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. εκτίμησε ότι θα συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας
Την Δευτέρα 27 Απριλίου 2009, ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα υπογράφτηκε στα Τίρανα η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζίμ Μπάσα και σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά, οι δυο πρωθυπουργοί την χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντική.
Η Νομοθετική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της αλβανικής Βουλής επικύρωσε την συμφωνία, χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης των Σοσιαλιστών του Εντυ Ράμα, οι οποίοι, κατόπιν αποφάσεως του κόμματός τους, δεν παρίσταντο στις συνεδριάσεις της αλβανικής Βουλής, ως μποϊκοτάζ, προς την Κυβέρνηση Μπερίσα, την οποία θεωρούσαν προϊόν βίας και νοθείας.
Επιπλέον, δεν άρεσε στις αλβανικές εφημερίδες η υπογραφή οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, γιατί θεώρησαν ότι η συμφωνία αυτή αδικεί την Αλβανία και ότι πρόκειται για ‘συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, μυστική διπλωματία και έσχατη προδοσία
Οι εφημερίδες αφιέρωσαν πολυσέλιδα άρθρα στο θέμα, λέγοντας ότι η οριοθέτηση έγινε κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και ότι ο Μπερίσα δώρισε 225τ.χ. στην Ελλάδα στο Ιόνιο, επισυνάπτοντας τον χάρτη που ‘τους πάσαραν οι Έλληνες’.
Στην συνέχεια έγιναν εκλογές στην Ελλάδα, από τις οποίες μας προέκυψε Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ., με πρωθυπουργό τον Γ.Παπανδρέου
Καθ’όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (ήδη από τον Απρίλιο 2009), ο Γ.Παπανδρέου είχε ενσωματώσει στις τάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αλβανούς οπαδούς του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και τους είχε παραχωρήσει δικά τους γραφεία στο κτίριο της οδού Βαλτετσίου.
Προεκλογικά, 12 Σοσιαλιστές βουλευτές του Εντυ Ράμα όργωσαν όλη την Βόρεια Ελλάδα, προτρέποντας τους συμπατριώτες τους να στηρίξουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., και 3 ήταν δίπλα στον Γ.Παπανδρέου στην κεντρική προεκλογική ομιλία του, στο Πεδίο του Άρεως. Και βέβαια μην νομίζετε ότι όλα αυτά τα έκαναν γιατί τους πήρε ο πόνος για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά για να προωθήσουν τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ συμφέροντα.
Και η ‘ευγνωμοσύνη’ του ‘πράσινου αδελφού’ Εντι Ράμα, δεν άργησε να φανεί.
Στα μέσα Οκτωβρίου ο ‘αδελφός Εντυ’, σε συνέντευξη Τύπου από τον ανθελληνικό τηλεοπτικό σταθμό TOP CHANNEL, στοιχιζόμενος πίσω από αλβανικούς επεκτατικούς κύκλους και σε απαιτήσεις ορισμένων βουλευτών του κόμματός του, δήλωσε:
« Η συμφωνία αυτή είναι απολύτως λανθασμένη και ανάξια, για αυτό πρέπει να βρεθούν τρόποι για την επαναδιαπραγμάτευσή της ». 
Ο τότε αντιπρόεδρος της Αλβανικής Κυβέρνησης Μπερίσα ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ τόνισε ότι « Η συμφωνία αυτή είναι διαφανής και συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και η αμφισβήτησή της θα βλάψει τις άριστες Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...