Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Κώστας Καραμανλής: « Ή θα κάνουμε αυτά τα δύσκολα που πρέπει να κάνουμε, αλλά εν πάση περιπτώσει όχι τραγικά τα επόμενα δυο χρόνια, ή αλλιώς είναι πολύ πιθανό ο τόπος να μπει σε περιπέτεια.»

« Ή θα κάνουμε αυτά τα δύσκολα που πρέπει να κάνουμε, αλλά εν πάση περιπτώσει όχι τραγικά τα επόμενα δυο χρόνια, ή αλλιώς είναι πολύ πιθανό ο τόπος να μπει σε περιπέτεια.»
«Βεβαίως όλοι το ξέρουμε ότι είναι ένας δύσκολος αγώνας, αλλά έχουμε καθαρό μήνυμα, καθαρό διακύβευμα και πιστεύω ότι εκείνο που πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε, είναι να δουλέψουμε πολύ σκληρά και να εξηγήσουμε στους πολίτες τι κρίνεται στις 4 Οκτωβρίου
Η δική μας μεγάλη αδυναμία είναι η δομική δημοσιονομική ανισορροπία. 
Ένα πολύ μεγάλο χρέος, ένα τεράστιο χρέος, το οποίο δυσκολεύει όλες τις κινήσεις και το οποίο αν το αφήσουμε να εξελίσσεται, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τελικά στη λήψη πολύ πιο δύσκολων - αν θέλετε τον όρο - δυσβάστακτων μέτρων και θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της οικονομίας όταν βγούμε από την κρίση. 
Τώρα, για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο σφίξιμο στις δημόσιες δαπάνες, που το κάνουμε ήδη. 

Το δεύτερο είναι πόλεμος στη φοροδιαφυγή. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το ξέρουμε όλοι, το συνομολογούμε όλοι και είναι καιρός να το πολεμήσουμε και αποτελεσματικά. 
Κι αν θέλετε στη συνέχεια μπορώ να περιγράψω και συγκεκριμένα μέτρα. 
Και το τρίτο είναι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Άνοιγμα, για παράδειγμα, κλειστών επαγγελμάτων. Μόνο αυτό, υπολογίζεται από Διεθνείς Οργανισμούς, μπορεί να πρόσθετε ένα σχεδόν 2% στο ρυθμό ανάπτυξης που έχουμε κάθε χρόνο. 
Η εύκολη λύση που προτείνεται με ευχάριστες συνταγές και αναφέρομαι εδώ δηλαδή καθαρά στην ομιλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, όπου ναι μεν δέχεται ότι υπάρχει μια κρίση και κάποια δυσκολία, αλλά ότι αυτά είναι όλα εύκολα αντιμετωπίσιμα, με ευχάριστες συνταγές και με απλοχεριά, με υποσχέσεις, στην ουσία χωρίς αντίκρισμα. 
Προτείνει το ΠΑΣΟΚ να πάμε σε έκρηξη ελλειμμάτων λοιπόν για να τονωθεί η αγορά. Δεν είναι η λύση αυτή όταν έχεις ένα πολύ μεγάλο χρέος
 Η προσπάθεια έγινε, τιθασεύτηκαν τα ελλείμματα, μειώθηκε λίγο το δημόσιο χρέος. 

Το δημόσιο χρέος μην περιμένετε σε ένα ή δυο χρόνια να ανατραπεί και γι' αυτό με βλέπετε να χτυπάω το καμπανάκι τόσο δυνατά και να λέω δυσάρεστες αλήθειες, που υποτίθεται ότι με την κλασική τουλάχιστον προσέγγιση του όρου, δεν είναι ευχάριστες ή δεν σε κάνουν συμπαθέστερο, ειδικά σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο.
 Αλλά το αισθάνομαι ως χρέος στους πολίτες.
 Ή θα κάνουμε αυτά τα δύσκολα που πρέπει να κάνουμε, αλλά εν πάση περιπτώσει όχι τραγικά τα επόμενα δυο χρόνια, ή αλλιώς είναι πολύ πιθανό ο τόπος να μπει σε περιπέτεια. 
Και αυτό το καταλογίζω στην υποτιθέμενη πολιτική πρόταση που άκουσα το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. 
Γιατί αυτό σημαίνει ή άγνοια της πραγματικότητας, ή ηθελημένη παραπλάνηση του πολίτη. 
Κώστας Καραμανλής
Απόσπασμα συνέντευξης στον Ant1 και στον Στρατή Λιαρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...