Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ένας άνθρωπος που έχει - θα μου επιτρέψετε να πω -δύο φορές τιμηθεί από τους πολίτες με την εμπιστοσύνη τους για να κυβερνήσει την χώρα, αν μη τι άλλο τους οφείλει- τους οφείλω - την απόλυτη αλήθεια.

Ένας άνθρωπος που έχει - θα μου επιτρέψετε να πω -δύο φορές τιμηθεί από τους πολίτες με την εμπιστοσύνη τους για να κυβερνήσει την χώρα, αν μη τι άλλο τους οφείλει- τους οφείλω - την απόλυτη αλήθεια. 

«Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία κρίσιμη πρόκληση. 
Πρέπει άμεσα να εφαρμόσει πολιτικές και να πάρει δύσκολες αποφάσεις. 
Αυτό χρειάζεται στοιχειώδη χρόνο. 
 Από την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση ξεκαθάρισε απόλυτα ότι θα εκβιάσει εκλογές πάνω στο Προεδρικό θέμα, η βασική προϋπόθεση του ήρεμου πολιτικού κλίματος, της δυνατότητας να ληφθούν και να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις και βέβαια, ακόμα περισσότερο, να αποδώσουν, εξέλιπε. 
Αυτή είναι η αλήθεια. 
 Αν σε αυτό προσθέσετε ότι όλη αυτή η περίοδος θα ήταν, στην ουσία, μία περίοδος μακράς, παρατεταμένης προεκλογικής φάσης- με τις γνωστές εντάσεις και οξύτητες που δημιουργεί αυτή, και βέβαια την πυροδότηση διεκδικήσεων, καμία φορά ακόμα και με μαξιμαλιστικούς όρους-αποδεικνύεται απόλυτα του λόγου το αληθές. 
 Η απόφαση να πάμε σε εκλογές ήταν μία δύσκολη απόφαση. 
Ελήφθη με ένα μοναδικό, αποκλειστικό, κριτήριο: το συμφέρον του τόπου. 
 Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, εμείς κάναμε τα προηγούμενα χρόνια μία πολιτική αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, η οποία απέδωσε αποτελέσματα.
 Απόδειξη είναι ότι χρόνο με το χρόνο όλα τα μεγέθη βελτιώνονταν. 
Και αυτά που αφορούν την πραγματική οικονομία- ανάπτυξη, ανεργία, επενδύσεις- αλλά και αυτά που αφορούν τα δημοσιονομικά μεγέθη. 
 Έχω πει πολλές φορές -και δεν έχω καμία αναστολή να ξαναπώ- ότι αναμφισβήτητα μπορούσαν πράγματα να γίνουν πιο τολμηρά, πιο γρήγορα. Εκείνο, όμως, που έκανε τη μεγάλη, την ειδοποιό, διαφορά, είναι η μεγάλη κρίση. 
 Θέλω να πω, με άλλα λόγια, ότι οι πολιτικές που εφαρμόζαμε απέδιδαν και θα απέδιδαν ακόμα στην προοπτική του χρόνου. 
Εκείνο που κάνει τα πράγματα πιο επείγοντα είναι ότι έχουμε το μεγάλο πρόβλημα των διαρθρωτικών δημοσιονομικών ανισορροπιών. 
Κυρίως δηλαδή του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες, και αυτό δεν επιδέχεται πια αναβολή στην αντιμετώπισή του. 
 Αυτή είναι η αλήθεια. 
 Κατά συνέπεια, ένας άνθρωπος που έχει - θα μου επιτρέψετε να πω -δύο φορές τιμηθεί από τους πολίτες με την εμπιστοσύνη τους για να κυβερνήσει την χώρα, αν μη τι άλλο τους οφείλει- τους οφείλω - την απόλυτη αλήθεια. 
 Ναι, κάναμε μία πολιτική πιστεύω σωστή. 
Απέδιδε, πιθανώς με επιμέρους παραλείψεις. Πιθανώς με την ανάγκη να ήταν πιο βαθιά, πιο τολμηρή. 
Αλλά, θυμηθείτε και το πολιτικό περιβάλλον που όλα αυτά γίνονταν: Με τη διαρκή, κάθετη αντίδραση και αντίσταση όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και, κυρίως, της Αξιωματικής. 
Και βεβαίως και από πολλές πλευρές οργανωμένων ομάδων. 
 Εν πάση περιπτώσει, ξαναλέω, αυτή την ώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις μιας μεγάλης διεθνούς κρίσης. 
Την βιώνουμε σχετικά ηπιότερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά, είναι η ώρα να λύσουμε, να αντιμετωπίσουμε, να δούμε κατάματα τα διαρθρωτικά θέματα που μας απασχολούν και μας ταλανίζουν, εδώ και δεκαετίες. 
Και η αντιμετώπισή τους πλέον δεν μπορεί να γίνει με τον διαχρονικά ήπιο - να το ονομάσω έτσι - τρόπο, αλλά θέλουν άμεση αντιμετώπιση τώρα.» 
Κώστας Καραμανλής
6 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...