Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

21/9/2018 Debate πολιτικών αρχηγών 2009 Καραμανλής: Βιώνουμε μία πραγματικά πολύ σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση.Παπανδρέου: Θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα παγώσει και θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια με τα μέτρα τα οποία προτείνει

21/9/2018 Debate πολιτικών αρχηγών 2009 Καραμανλής:  Βιώνουμε μία πραγματικά πολύ σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση.Παπανδρέου: Θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα παγώσει και θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια με τα μέτρα τα οποία προτείνει
21/9/2018 Tηλεμαχία κορυφής:
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:
 Βιώνουμε μία πραγματικά πολύ σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση. Το γνωρίζουμε όλοι αυτό. 
Και η οικονομική κρίση αυτή είχε και έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για όλες τις χώρες, για όλες τις οικονομίες. 
Η κρίση χτυπάει πολύ έντονα και την Ευρώπη. 
Υπάρχουν χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αυτή την ώρα βιώνουν βαθιά ύφεση που ξεπερνάει το μείον 5% στο ρυθμό ανάπτυξης, όπως ακόμα και η ισχυρή οικονομικά Γερμανία. 
Υπάρχουν χώρες όπου η ανεργία γνωρίζει μια πρωτόγνωρη έκρηξη, πλησιάζει στο 20%, στην Ισπανία και αλλού. 
Η πραγματικότητα είναι ότι στο επίπεδο της οικονομίας μας, βιώνουμε την κρίση αυτή λιγότερο βαριά απ’ ότι άλλες κοινωνίες.
 Αυτή είναι η πραγματικότητα.
 Και ο ρυθμός ανάπτυξης παρότι θα είναι γύρω στο μηδέν ή και ελαφρά αρνητικός, πάντως δεν θα είναι συγκρίσιμος με αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες και η ανεργία, παρά την ελαφρά της αύξηση δεν έχει σύγκριση με αυτό που συμβαίνει σε άλλες κοινωνίες. 

Όμως η κρίση αυτή ανέδειξε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με ακόμα πιο έντονο τρόπο. 
Το γνωρίζαμε, το παλεύαμε. Απλώς το έφερε προς αντιμετώπιση πιο άμεσα, πιο πιεστικά, πιο έντονα μπροστά μας. 
Και αυτό είναι το διαρθρωτικό δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. 
Στην ουσία αναφέρομαι εδώ κυρίως στο υπέρογκο δημόσιο χρέος. 
Ένα μεγάλο δημόσιο χρέος που χτίστηκε μέσα από τις δεκαετίες, είναι η κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. 
Και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε ως κοινωνία αργότερα να πάρουμε πιο δύσκολα, πιο δυσβάσταχτα, πιο οδυνηρά μέτρα. 
Εμείς πιστεύουμε ότι αφού έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής οι συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία και κοινωνία να μην είναι τόσο βαριές όσο αλλού και αυτό είναι αποτέλεσμα σημαντικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που είχαμε, όπως βεβαίως και σειράς μέτρων που πήραμε τον τελευταίο χρόνο, για να στηριχθούν κλάδοι ή και ομάδες συμπολιτών που είναι οικονομικά ασθενέστερες, όπως είναι το σχέδιο δράσης για την απασχόληση, όπως είναι το πλαίσιο στήριξης για τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ.
 Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα μετωπικά να χτυπηθούμε με τις βαθιές διαρθρωτικές αδυναμίες και παθογένειες που υπάρχουν εδώ και χρόνια και με το δημοσιονομικό ζήτημα. 
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας και πρέπει μέσα σε αυτά τα χρόνια να καταφέρουμε και να μειώσουμε τη δημόσια δαπάνη και να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και να προωθήσουμε βαθιές  διαρθρωτικές αλλαγές. 
Μπροστά μας είναι ένας δρόμος δύσκολος, ανηφορικός, αλλά δρόμος ευθύνης. Και από την άλλη πλευρά ακούμε εύκολες συνταγές, ακάλυπτες επιταγές, υποσχέσεις. Αλλά αυτός είναι ο δρόμος της ανευθυνότητας που μέχρι στιγμής ακούγεται από το ΠΑΣΟΚ. 
Παπανδρέου: Το δίλημμα είναι ή απ’ τη μια μεριά θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα παγώσει και θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια με τα μέτρα τα οποία προτείνει ή μια κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να δώσει ξανά ελπίδα και οικονομική ευμάρεια για τον τόπο. Και τα λεφτά δε λείπουν

 Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: 
Το δίλημμα είναι πολύ ξεκάθαρο: ή θα έχουμε μία κυβέρνηση σε λίγες μέρες η οποία θα συνεχίσει να σπαταλά το χρήμα του ελληνικού λαού, με πελατειακές εξυπηρετήσεις οι οποίες βεβαίως όλα αυτά τα έξι χρόνια απέτυχαν να ανορθώσουν την οικονομία μας ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο, μια κυβέρνηση η οποία θα φτιάξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, μια κυβέρνηση η οποία θα δώσει ανάσα στην αγορά για να μπορεί να δούμε ξανά ανάπτυξη. 

Το δίλημμα είναι ή απ’ τη μια μεριά θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα παγώσει και θα γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια με τα μέτρα τα οποία προτείνει ή μια κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να δώσει ξανά ελπίδα και οικονομική ευμάρεια για τον τόπο. Και τα λεφτά δε λείπουν, διότι εγώ θα ρωτήσω ευθέως τον κ. Καραμανλή, χρέωσε τη χώρα 100 δις ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια. 
Από 160 δις ευρώ χρέος, πήγαμε στα 260 δις ευρώ κ. Καραμανλή. 
Πού τα πήγατε αυτά τα λεφτά; Πήγαν στην υγεία; Πήγαν στην παιδεία; Πήγαν στην περιφερειακή ανάπτυξη; 
Τα λεφτά αυτά πήγαν σε ημέτερους, σε κομματικές προσλήψεις, πήγαν σε συμβάσεις κάτω από το τραπέζι, πήγαν σε διαφθορά, πήγαν σε χιλιάδες επιτροπές κομματικών οι οποίοι αμείβονται από το δημόσιο κορβανά και αυτή την πολιτική σήμερα ο κ. Καραμανλής λέει θα πρέπει να την πληρώσει ο ελληνικός λαός. 
Εμείς ξέρουμε πού θα βρούμε τα λεφτά και είναι 2,5 με 3 δις για να ξαναξεκινήσει η οικονομία. Δεν είναι τα 10 δις για τα οποία συνεχώς μας μιλάτε κ. Καραμανλή, γιατί εσείς μιλάτε και για την επένδυση που θα κάνουμε στην εκπαίδευση, σε βάθος τετραετίας. 
Αυτά θα τα βρούμε εκεί που δεν μπορέσατε εσείς, δεν είχατε τη βούληση να τα βρείτε: στους ανείσπρακτους φόρους, 31 δις, κάποια από αυτά θα μπορέσουμε να πιάσουμε. 
Στην φοροδιαφυγή την οποία εσείς δεν μπορέσατε να πιάσετε. Θα μπορέσουμε να τα βρούμε μέσα από την αξιοποίηση της ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, που κοιμάται σήμερα και βεβαίως και των ακίνητων περιουσιών του δημοσίου, τα οποία δεν μιλάμε βεβαίως για Βατοπέδι, μιλάμε για την ουσιαστική ανάπτυξη. Εσείς μας προτείνετε μια ίδια πολιτική. Ποια είναι αυτή η πολιτική;
 Πέσαμε 40 μονάδες στην ανταγωνιστικότητα, δυο φορές επιτήρηση και βεβαίως επιτήρηση πριν από τη διεθνή κρίση, όπου ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι «πιάσαμε πάτο», πριν από τη διεθνή κρίση. Η κρίση είναι μια παρακμή, που δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή κρίση και χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή πολιτικής.
Εμείς ξέρουμε πού θα βρούμε τα λεφτά και είναι 2,5 με 3 δις για να ξαναξεκινήσει η οικονομία.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ακούστε, είναι γνωστό σε όλους πώς δημιουργήθηκε το δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα. Το 2004 παραλάβαμε ένα έλλειμμα που προσέγγιζε το 8% του ΑΕΠ. Αυτή είναι η αλήθεια. Και καταφέραμε να το μειώσουμε σε δυο χρόνια κάτω από το 3%.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος. Ήταν το 1981 ούτε 30% του ΑΕΠ, ξεπέρασε το 100% το 2004. Λέει ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας τους απόλυτους αριθμούς, ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό. Βεβαίως υπάρχει αύξηση στον αριθμό, αλλά ξέρετε γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση; 65% από αυτά τα πρόσθετα χρήματα, περίπου δηλαδή 50 δις, προέρχονται από τους τόκους της εξυπηρέτησης των δανείων, που είχαν συναφθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Άλλα 10 εκατομμύρια είναι από τα εξοπλιστικά προγράμματα που είχαν υπογραφεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Άλλα 7 εκατομμύρια ήταν από διευθετήσεις σε ασφαλιστικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, η περίφημη νομοθετική υπαγωγή σε βάρος του προϋπολογισμού, του ασφαλιστικού της ΔΕΗ.
Με δυο λόγια: το δημόσιο χρέος είναι αυτό που δημιούργησε, διόγκωσε και κληρονόμησε στον τόπο, το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του.
Έρχομαι σε δυο άλλα θέματα. Λέει ο κ. Παπανδρέου θα κάνει νοικοκύρεμα. Πως θα το κάνει το νοικοκύρεμα; Μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές; Σήμερα μας λέτε ότι δεν είναι τόσα πολλά, εμείς πρόχειρη κοστολόγηση κάναμε από αυτά που μπορούν να κοστολογηθούν που έχετε πει και ξεπερνούν τα 10 δις. Σε μια ώρα που έπρεπε να συνειδητοποιούμε όλοι -και νομίζω το ξέρετε απλώς δε θέλετε να το πείτε- ότι πρέπει να νοικοκυρέψουμε τον τόπο και αυτό σημαίνει και κάποιες δύσκολες αποφάσεις.
Μιλάτε για φορολογικά. Πείτε μου τι έχετε πει για φορολογικά; Σήμερα άκουσα πάλι να λέτε "ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα". Αυτό το ακούω από τότε που ήμουν μωρό! Η πραγματικότητα είναι, έχετε πει θα κάνετε ενιαία φορολόγηση για όλα τα εισοδήματα ενιαία κλίμακα και ποια είναι αυτή η κλίμακα; Ποιοι θα είναι οι συντελεστές; Τι ορίζετε μικρά ή μεσαία εισοδήματα; Θα φορολογήσετε για παράδειγμα, λέγοντας ότι θα φορολογήσετε όλα τα εισοδήματα και τους αγρότες και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων; Θα επαναφέρετε τη φορολογία κληρονομίας ή φορολογία στις γονικές παροχές; 
Αυτά, είναι πολύ σοβαρά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν και δεν είναι ένδειξη υπευθυνότητας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, εκλογές που λαμβάνουν χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο οικονομικής κρίσης, να αφήνουμε να ίπτανται ασάφειες, αοριστίες, ευχολόγια, εύκολες υποσχέσεις. Αυτός είναι δρόμος ανευθυνότητας, είναι δρόμος αποτυχίας, είναι δρόμος που βάζει τη χώρα σε περιπέτεια.
Μια τελευταία λέξη. Μιλήσατε για ανείσπρακτες οφειλές. Πράγματι υπάρχουν. Αλλά μη λέτε τέτοια νούμερα, γιατί αυτά κινούνται πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Τα τρία τέταρτα από αυτά που είπατε, είναι ή οφειλές από φορείς του δημοσίου, ή από πτωχευμένες επιχειρήσεις. Το επιχειρούμε ήδη, μαζεύονται αυτά τα χρήματα, αλλά προς Θεού, μη λέμε ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να διορθωθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.


Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο κ. Καραμανλής μας είπε για τους υπολογισμούς που κάνει για το δικό μας πρόγραμμα. Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν είναι αξιόπιστος για υπολογισμούς και όταν μιλάει για ανευθυνότητα ας μας πει γιατί οι πέντε προϋπολογισμοί, για τους οποίους μίλαγε ότι θα είναι αξιόπιστοι έπεσαν έξω. Πέντε προϋπολογισμοί του κράτους έπεσαν έξω επί κυβέρνησης του κ. Καραμανλή! Και μετά μας μιλάει για αξιόπιστους προϋπολογισμούς και υπολογισμούς του δικού μας προγράμματος.

Εμείς μιλάμε με πολύ συγκεκριμένα νούμερα. Έχουμε σχέδιο, το κατέθεσα το σχέδιο στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Σχέδιο που μας δεσμεύει, 100 ημερών. 100 ημερών, για να ξαναξεκινήσει η οικονομία. Διότι αν δεν ξαναξεκινήσει η οικονομία κ. Καραμανλή, δεν θα μπορέσουμε ούτε φόρους να εισπράξουμε, ούτε να έχουμε έσοδα.

Και αυτό δεν είναι δικό μου εφεύρημα. Είναι ακριβώς αυτό που γίνεται σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη. 3,5% θεωρείται ότι έχει ανεβεί το ΑΕΠ στην τόνωση της αγοράς και βεβαίως και στην Αμερική και στην Κίνα το ίδιο έχουν κάνει με τις δικές τους πολιτικές. 

Εσείς μιλάτε για πάγωμα. Για πάγωμα των μισθών, για πάγωμα των συντάξεων και θα βγάλετε πόσα από αυτά; 500 εκατομμύρια Δεν μπορείτε αυτά να τα βρείτε από τους ανείσπρακτους φόρους, που δεν θέλετε να πιάσετε; Ή από τη φορολογία που έχετε μοιράσει κομματικά σε φέουδα στις διάφορες εφορίες; Ή από τη φορολόγηση του πλούτου, που έχετε κάνει χαριστικές πράξεις και ζητάτε από τον Έλληνα, τη μέση οικογένεια να πληρώσει αυτή σας την πολιτική;

Εμείς έχουμε μιλήσει για τόνωση της αγοράς με ρευστότητα στην αγορά, με βοήθεια στους ανέργους, με ουσιαστική στήριξη των δανειοληπτών, με προγράμματα επένδυσης στις δημόσιες επενδύσεις που εσείς έχετε μειώσει και δεν έχετε αξιοποιήσει το ΕΣΠΑ και βεβαίως μιλάμε και για μια ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος με αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και παράλληλα άλλα μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση της οικονομίας για να μπορεί να προχωρήσουμε μπροστά. 

Σε ό,τι αφορά το χρέος για το οποίο μιλήσατε, θέλω να σας θυμίσω, ότι 50 δις μας φόρτωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίαε του κ. Μητσοτάκη και άλλα 100 δις φορτώσατε εσείς. Αυτά είναι τα έργα τα δικά σας, αντί να έχουμε ανάπτυξη και σημαντική, ουσιαστική ευμάρεια στη χώρα με ένα 5% το οποίο αφήσαμε εμείς αύξηση του ΑΕΠ, σήμερα έχουμε μια ουσιαστική συρρίκνωση της οικονομίας για την οποία εσείς δεν απαντάτε.

Εμείς είμαστε δεσμευμένοι σε ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι ρεαλιστικό και ένα πρόγραμμα το οποίο επίσης είναι και δίκαιο φορολογικό σύστημα και θα πω δυο λόγια γι' αυτό αμέσως μετά. 


Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Όταν ακούω για προϋπολογισμούς που τάχα έπεσαν έξω, αυτό πάντως δεν μπορεί να λέγεται από το ΠΑΣΟΚ. Σας θυμίζω ότι στον τελευταίο προϋπολογισμό προβλέπατε στην ουσία λίγο πάνω από 1% έλλειμμα και βρέθηκε να είναι τέσσερις φορές περισσότερο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Λοιπόν, είναι αποδεδειγμένο ότι επί των κυβερνήσεών σας έγινε πρωτάθλημα η δημιουργική λογιστική και η παραποίηση στοιχείων. Αυτή είναι η αλήθεια. Το δημόσιο χρέος; Το δημόσιο χρέος το αύξησαν, το μεγάλωσαν, το συντήρησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα ακόμα πληρώνουμε και θα πληρώνουν για πολλά χρόνια οι πολίτες και τα παιδιά μας τα σπασμένα αυτά. Αλλά τουλάχιστον πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα. 

Σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία τη στηρίξαμε, γι' αυτό βιώνουμε την κρίση πολύ ελαφρότερα από άλλους. Σε ό,τι αφορά προγράμματα κοινωνικά και στήριξης ανέργων, το κάναμε, πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν σ' αυτή την κατεύθυνση. 

Αλλά επιμένω μιλάτε για πρόγραμμα, αλλά δεν έχετε ούτε σχέδιο, ούτε γνώση της πραγματικότητας και είναι επικίνδυνη ατραπός να επιχειρείτε να εμπαίξετε τους πολίτες με εύκολες υποσχέσεις. 



Τα ψεύδη Παπανδρέου και ο μύθος της εκτόξευσης του δημοσίου χρέους από τη κυβέρνηση της Ν. Δ.

Τα επίσημα στοιχεία: 
Την 31/12/2003 το Χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν 182 δισ. ευρώ και την 31/12/2008 διαμορφώθηκε σε 262 δισ. ευρώ.
Δηλαδή αυξήθηκε κατά 80 δισ. ευρώ.
Πού πήγαν αυτά τα χρήματα:
- 50 δισ. πήγαν για την πληρωμή τόκων, στο δημόσιο χρέος που κληρονόμησε η Νέα Δημοκρατία. - 10δισ. πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί ΝΔ.
- 2,5 δισ. πήγαν για χρέη Νοσοκομείων που βρήκε η ΝΔ από προηγούμενα χρόνια.
- 7 δισ. πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ
.Δηλαδή από τα 80 δισ. τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ
Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε το 2009. χρονιά κατά την οποία το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά πολύ, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες,λόγω της διεθνούς κρίσης, η συνολική εικόνα δεν αλλάζει. Στο τέλος του 2009, το χρέος ήταν 298 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 116 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2003. Στο διάστημα 2003 – 2009 οι τόκοι που πληρώθηκαν ήταν 61 δισ. ευρώ, 20 δισ. ήταν οι δαπάνες για εξοπλισμούς, χρέη νοσοκομείων και ταμεία που αναλύσαμε παραπάνω. Αλλά 5,2 δις. καλύπτουν τις δαπάνες για την απόκτηση προνομιούχων μετοχών των τραπεζών και την αύξηση κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και στήριξης του τραπεζικού συστήματος.Τα υπόλοιπα 30 δισ. περίπου είναι το έλλειμμα του 2009, όπου φρόντισε να το φτάσει το ΠΑΣΟΚ. 
Πρέπει όμως να σημειώσουμε, ότι η αύξηση του χρέους το 2009 συνδέεται και με την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να στηρίξει την πραγματική οικονομία, με προγράμματα ενίσχυσης συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας (π.χ. εξαγωγές, οικοδομή), που θα είχαν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Το ύψος του δημοσίου χρέους που κληρονομήσαμε, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρατέθηκαν προηγουμένως, δεν επέτρεπε περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων αυτών.
Όσον αφορά εξάλλου, την αναθεώρηση του χρέους για το 2009 και τα προηγούμενα χρόνια από την Eurostat, το Νοέμβριο του 2010, αυτή δεν οφείλεται στην αποκάλυψη δήθεν κρυφών υποχρεώσεων. Οφείλεται στο γεγονός ότι καταγράφηκαν στο χρέος το γνωστό swap της Goldman Sachs, (που έγινε το 2001, επί ΠΑΣΟΚ, και μας ακολουθεί έκτοτε) και οι συσσωρευμένες οφειλές των ΔΕΚΟ, οι οποίες ήταν γνωστές εντός και εκτός Ελλάδος από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς. Δεν ήταν κρυφά, για παράδειγμα, τα χρέη του ΟΣΕ, του Μετρό, της ΕΡΤ, των αμυντικών βιομηχανιών, κ.λ.π.
Ουδέποτε όμως η Eurostat είχε ζητήσει στο παρελθόν να περιληφθούν αυτά στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης.
Η αύξηση του χρέους στο 127% του ΑΕΠ το 2009 οφείλεται κατά κύριο λόγο σε επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.Σε κάθε περίπτωση να σημειωθεί ότι:
α. Η ευθύνη της ΝΔ αφορά μόνο το πρώτο εννεάμηνο του 2009. Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) με την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και την μεθοδευμένη έκρηξη του ελλείμματος, συνεπώς και της ανάλογης αύξησης του δημοσίου χρέους βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
β. Ακόμα και έτσι πάντως, είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι κατά το πρόγραμμα της Τρόϊκας θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία αιματηρών θυσιών των Ελλήνων, δραματικής πτώσης του βιοτικού επιπέδου, αλλά και εθνικής αποδυνάμωσης για να βρεθεί το Δημόσιο Χρέος στο ύψος του 120% αυτό δηλαδή που υποτίθεται πυροδότησε την ελληνική κρίση και έκανε αναγκαία την παρέμβαση της ΕΕ και του ΔΝΤ!!!!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...