Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Συμφωνία με Ιταλία - Τουρκία για νέο αγωγό φυσικού αερίου

Συμφωνία με Ιταλία - Τουρκία για νέο αγωγό φυσικού αερίου
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2007
ΥΠΕΓΡΑΦΗ στη Ρώμη η τριμερής διακρατική συμφωνία Ιταλίας – Ελλάδας - Τουρκίας με την οποία διασφαλίζεται η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου
Ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την υπογραφή της τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας.
Όπως είπε, το έργο είναι σημαντικό, όχι μόνο για τις τρεις χώρες, αλλά και για τις χώρες τις Κασπίας, της Μέσης Ανατολής, αλλά και για την Ευρώπη, αφού διασφαλίζεται η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ασία στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.
«Η χώρα μας, με την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», την ολοκλήρωση του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, τη Διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και με τη σημερινή Συμφωνία, αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη θέση της, στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Με στρατηγική και σχέδιο, η χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό και ισχυρό διεθνή δίαυλο μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και το διεθνές κύρος της» καταλήγει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής
Βασικά σημεία
Τα βασικά σημεία της τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας συνδέονται:
Πρώτον: Με τη διασφάλιση της διέλευσης μέσω Τουρκίας, των ποσοτήτων του αερίου που θα διαμετακομιστούν στην Ιταλία, μέσω του Ελληνικού δικτύου και του υποθαλάσσιου αγωγού ?ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ?. Όπως είναι ήδη γνωστό, η ΔΕΠΑ έχει κατά 50% συμμετοχή στον αγωγό ?ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ?, και επομένως για να υλοποιηθεί το έργο αυτό έπρεπε να διασφαλιστούν οι ποσότητες για τις ανάγκες της Ελλάδας.
Δεύτερον: Με την εξασφάλιση της τροφοδότησης της Ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου με ποσότητες μέσω Τουρκίας. Ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας, που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του Αυγούστου του τρέχοντος έτους, έχει ετήσια δυναμικότητα 11,5 δισ. κυβικών μέτρων. Από αυτά τα 8,8 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος θα διαμετακομιστούν στην Ιταλία, ενώ 0,75 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος, έχουν ήδη συμβολαιοποιηθεί από τη ΔΕΠΑ.
Με την παρούσα Τριμερή Διακρατική Συμφωνία, εξασφαλίζονται για την Ελληνική αγορά τα υπόλοιπα 2 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος. Την ποσότητα αυτή μπορεί να εμπορευτεί οποιαδήποτε εμπορική εταιρία δραστηριοποιείται στην Ελληνική αγορά φυσικού αερίου συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΠΑ.
Τρίτον: Τη δυνατότητα σε κάθε εταιρία που θα θελήσει να προμηθευτεί αέριο από τις χώρες παραγωγούς ανατολικά της Τουρκίας, να έχει πρόσβαση στο Τουρκικό δίκτυο για να μεταφέρει τις ποσότητες στην Ελλάδα πληρώνοντας φυσικά το ανάλογο τέλος μεταφοράς. Παράλληλα:
Πρώτον: Καθορίζονται με σαφήνεια οι υποχρεώσεις που έχουν και τα τρία μέρη προκειμένου να ενισχύσουν τις δραστηριοποιούμενες εταιρίες στην υλοποίηση του ΤουρκοΕλληνοΙταλικού (Interconnector Turkey Greece Italy) αγωγού. Η πρόβλεψη αυτή της Τριμερούς Διακρατικής, ιδίως όσον αφορά τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης στην Τουρκία, είναι πάρα πολύ σημαντική και θα λύσει μία σειρά προβλημάτων που θα παρουσιαστούν στο μέλλον.
Δεύτερον: Για πρώτη φορά ονοματίζεται σε Διακρατική Συμφωνία ο νεοσύστατος Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.). Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς έτσι οριοθετούνται τα δικαιώματα της νέας εταιρίας αλλά και οι υποχρεώσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...