Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

12 Οκτωβρίου 2008 Κ.Καραμανλής: "Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι η κυβέρνηση εγγυάται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις καταθέσεις όλων των πολιτών"



12 Οκτωβρίου 2008
ΚΡΑΤΙΚΕΣ εγγυήσεις πενταετίας για τα διατραπεζικά δάνεια που θα συναφθούν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2009, προβλέπει το ενιαίο σχέδιο που υιοθέτησαν στην έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι, οι 15 ηγέτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι στην ουσία υιοθέτησαν το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν.
Στόχος του ενιαίου σχεδίου είναι η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών και η ομαλοποίηση του δανεισμού. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – όπως αναφέρεται στο σχέδιο – είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη χρεωκοπία των τραπεζών ακόμη και εάν αυτό σημαίνει αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους.
Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης πρέπει να προσδιορίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες το πακέτο στήριξης για τον τραπεζικό τους τομέα.
Σήμερα το απόγευμα η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, αναμένεται να ανακοινώσουν ταυτοχρόνως τα ποσά που θα διαθέσουν για τη στήριξη του τραπεζικού τους συστήματος. Στη Βρετανία, αναμένονται οι κρατικοποιήσεις τουλάχιστον δύο τραπεζών.
Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί τον τελευταίο μήνα και έχει ήδη έτοιμο συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας των κεφαλαίων, καθώς και σχέδιο εγγυοδοσίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τόνισε σε διάγγελμά του μετά τη σύνοδο  ο κ. Κ. Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρές ανισορροπίες στη διεθνή οικονομία και πως αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του κλίματος ηρεμίας στις αγορές και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Υπογράμμισε δε ότι το κλίμα που επικρατεί στις αγορές είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Στη σημερινή συνάντηση, τόνισε ο κ. Καραμανλής, καταλήξαμε πως πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά και συντονισμένα, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν τριπλό στόχο: 

-Πρώτον, να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την εγγύηση που παρέχουν σε αυτό οι κυβερνήσεις των χωρών μας. 

-Δεύτερον, να δημιουργούν κλίμα ηρεμίας στις αγορές, προκειμένου να μπορέσουν εκ των έσω να ανακάμψουν. 

-Τρίτον, να στηρίζουν την πραγματική οικονομία στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. 


Είναι πρωταρχικής σημασίας να αποκατασταθεί το κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, υπογράμμισε. 

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, είπε ότι χωρίς βεβιασμένες κινήσεις και με ψυχραιμία η κυβέρνηση θα βαδίσει στον δρόμο που έχει χαράξει, με στόχο την ενίσχυση της ασπίδας προστασίας που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί τον τελευταίο μήνα και έχει ήδη έτοιμο συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας των κεφαλαίων, καθώς και σχέδιο εγγυοδοσίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που υιοθέτησε η σημερινή σύνοδος, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αφενός μεν εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ρευστότητα και τα αναγκαία κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα τόσο βραχυπρόσθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, αφετέρου δε, διευρύνουν τους λογιστικούς κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. 

"Με ένα διασφαλισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα η αγορά θα κινηθεί και πάλι σε θετικούς ρυθμούς και θα παράξει καλύτερα αποτελέσματα για όλους", ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των αγορών είναι επίπονη υπόθεση που χρειάζεται προσήλωση στον τελικό στόχο. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα σε αυτές τις τελευταίες 30 ημέρες της κρίσης επέδειξε αντανακλαστικά πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. 

"Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι η κυβέρνηση εγγυάται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις καταθέσεις όλων των πολιτών", υπενθύμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι "συνεχίζουμε τις πολιτικές απασχόλησης για να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας" και πως "συνεχίζουμε με το βλέμμα στραμμένο στην πραγματική οικονομία. Αυτήν που εγγυάται το εισόδημα κάθε Έλληνα εργαζομένου, που ενισχύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...