Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

22 Οκτωβρίου 2008 Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλάει στα εγκαίνια της έκθεσης «Βυζάντιο 330-1453» της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών: «Ι'm proud to be Greek»

«Ι'm proud to be Greek», είπε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και αφού έδωσε το στίγμα της συνέχειας και τον λόγο της υπερηφάνειας του κήρυξε τα εγκαίνια της Εκθεσης «Βυζάντιο 330-1453».

Φλεγόμενες δάδες στο προαύλιο του μεγαλόπρεπου μεγάρου της Royal Academy of Arts έδειχναν τον δρόμο προς τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία που επιζεί και φωτίζει με την τέχνη και την ιστορία της, μέσα από την εκπληκτική έκθεση «Βυζάντιο 330-453», που διοργάνωσε η RAA σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Μια έκθεση που καλύπτει τη δημιουργία και εξέλιξη της Βυζαντινής Τέχνης από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης το 330 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον μέγα, τον μετέπειτα Αγιο Κωνσταντίνο της ορθοδοξίας, μέχρι την Αλωση από τους Οθωμανούς Τούρκους. Ολόφωτη η τεράστια επιγραφή στο επάνω μέρος της πρόσοψης με το Βυζάντιο, φάρο τέχνης αυτή τη φορά, που με το διάχυτο πνευματικό κλίμα δημιουργίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κάνει τον απλό επισκέπτη, σκεπτόμενο πολίτη του κόσμου και προσκυνητή.

« Ι'm proud to be Greek», είπε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και αφού έδωσε το στίγμα της συνέχειας και τον λόγο της υπερηφάνειας του κήρυξε τα εγκαίνια της Εκθεσης «Βυζάντιο 330-1453».
«Ως Έλληνας και γνωρίζω ότι ομιλώ εξ ονόματος των συμπατριωτών μου που παρευρίσκονται στην εκδήλωση εδώ» -τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της R.A. of Arts- «διακατέχομαι από ιδιαίτερη αίσθηση υπερηφάνειας για τη δημιουργικότητα των προγόνων μας, μια αίσθηση υπερηφάνειας η οποία μετουσιώνεται σε μια εκ βαθέων υποχρέωσιν να καταβάλλουμε εργώδεις προσπάθειες, αφενός για να καταστήσουμε προσιτή(;) αυτή την πολιτιστική κληρονομιά στον οποιονδήποτε επιθυμεί να τη μελετήσει και αφετέρου για να επαναφέρουμε εκ νέου τις βαθύτερες αξίες της στο προσκήνιο της σύγχρονης προβληματικής». 
Τρίπτυχο με την ένθρονη Παναγία Βρεφοκρατούσα και σκηνές από τη ζωή της, από τη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά
«Είμαι βέβαιος ότι οι επισκέπτες της έκθεσης θα φύγουν έχοντας κατανοήσει βαθύτερα το Βυζάντιο, πλημμυρισμένοι με θαυμασμό και εκτίμηση για τον κόσμο του και την συμβολή του στη διαμόρφωση τόσο του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού όσο και εκείνων των πολιτισμών της Ασίας και της Αφρικής όπου κάποτε εκτεινόταν η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία»
Με έναν εμπνευσμένο λόγο στα αγγλικά ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έδωσε το μέτρο της αξίας και σημασίας της Εκθέσεως αυτής στο προπύργιο των παραδόσεων των Τεχνών, που είναι η Βασιλική Ακαδημία στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Λονδίνο, σε μια νεφελώδη εποχή λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσεως, όπως συμβαίνει και σε όλες τις πρωτεύουσες του σύγχρονου προβληματισμένου κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...