Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

28 Νοεμβρίου 2008 Ομιλία Κώστα Καραμανλή στη Βουλή για τη λαθρομετανάστευση και τα μέτρα της κυβερνήσεώς του

Θυμίζω, ακόμα, ότι συμβάλαμε ουσιαστικά στην τελική διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου. Υπογραμμίζεται ότι έχει υιοθετηθεί σχεδόν το σύνολο των προτάσεών μας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το φαινόμενο της μη νόμιμης μετανάστευσης είναι εξαιρετικά σοβαρό και πολύπλευρο. Απολύτως ακριβή στοιχεία, όπως είναι αυτονόητο, δεν μπορεί να υπάρχουν και δεν υπάρχουν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.
Σημειώνω, πάντως, ότι στη χώρα μας, κατά το πρώτο δεκάμηνο του χρόνου, είχαν συλληφθεί 115.000 μη νόμιμοι μετανάστες, καθώς και 1.850 διακινητές.
Υπαινιγμοί για αδράνεια των Αρχών δεν ευσταθούν. Είναι, όμως, γεγονός ότι κανένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα. Και βέβαια, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τη χώρα μας, που έχει την πιο εκτεταμένη ακτογραμμή (πλησιάζει τις 20.000 χιλιόμετρα) και πάνω από 9.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.
Η Ελλάδα, συμμορφούμενη και με το κεκτημένο Σένγκεν, προωθεί μια σειρά από ουσιαστικά και δίκαια μέτρα για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, αλλά και για την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας.
Εφαρμόζουμε οργανωμένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο αναβαθμίζουμε διαρκώς.
Σε κάθε περίπτωση, το εύρος και η οξύτητα του προβλήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη κατέδειξαν ότι χρειάζεται ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, έτσι ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση του φαινομένου.
Στην προσπάθεια αυτή για μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, η Ελλάδα με συνεχείς παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα ασκεί πρωταγωνιστικό ρόλο.
Θυμίζω ότι έχω θέσει ο ίδιος ζήτημα δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής (ή, γενικότερα, συνοριοφυλακής) και ότι ήδη υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις που τείνουν σ’ αυτή την κατεύθυνση. Γίνονται, δηλαδή, βήματα που οδηγούν σταδιακά στη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών, μέσ’ από τη μετεξέλιξη του FRONTEX.
Θυμίζω, ακόμα, ότι συμβάλαμε ουσιαστικά στην τελική διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου. Ήταν μία σημαντική πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας, που ανοίγει το δρόμο που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για μια ολοκληρωμένη διαχείριση του ζητήματος της μη νόμιμης μετανάστευσης.
Υπογραμμίζεται ότι έχει υιοθετηθεί σχεδόν το σύνολο των προτάσεών μας, όπως υποβλήθηκαν τόσο από τον Υπουργό Εσωτερικών όσο και με επιστολή που απέστειλα προς τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Ν. Σαρκοζί, αλλά και προς τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των 26 εταίρων μας.

Από το Σύμφωνο αυτό, που είναι βασικό βήμα στην πορεία για την εφαρμογή ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής, τονίζω:
Πρώτον, γίνεται δεκτό ότι η ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου θα επιτευχθεί μόνο αν στις χώρες προέλευσης των μεταναστών δημιουργηθούν συνθήκες δημοκρατικής προόδου, πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, ευημερίας και ειρηνικής διαβίωσης. Χρειάζεται δηλαδή κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, που θα αποβλέπει στην ενίσχυση των περιοχών καταγωγής των μεταναστών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτό είναι το στοίχημα για όλους μας. Είναι ουσιαστική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Δεύτερον, ενιαία αντιμετώπιση του φαινομένου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο με την παράλληλη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει και η ενίσχυση της συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Τρίτον, κοινός στόχος είναι η θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την καθιέρωση εντατικότερων και ουσιαστικότερων ελέγχων, ιδίως στο πλαίσιο του FRONTEX, του Οργανισμού δηλαδή που έχει επιφορτισθεί με τη βελτίωση του συντονισμού της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οργανώνει και κοινές επιχειρήσεις μεταξύ των κρατών-μελών σε περιοχές που δέχονται υψηλή λαθρομεταναστευτική πίεση.
Επισημαίνω, σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο αυτό, που είναι μείζονος σημασίας για τη χώρα μας, τρία στοιχεία:
Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο αναφέρει ρητά ότι πρέπει να διατεθούν όλα τα αναγκαία μέσα στον FRONTEX, προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή του, για τον έλεγχο «των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αναφέρεται, λοιπόν, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριαρχικώς από τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Θωρακίζονται, έτσι, ακόμη περισσότερο τα σύνορα της χώρας μας, σε ό,τι αφορά τα θέματα της μη νόμιμης εισόδου. 
Δεύτερον, με γνώμονα την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποβάλαμε πρόταση για τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων διαχείρισης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτείναμε, ειδικότερα, να λειτουργήσει το κέντρο για τα θαλάσσια σύνορα στον Πειραιά, όπου υπάρχει η απαραίτητη υποδομή.
Τρίτον, τη στιγμή αυτή, κάτω από την εποπτεία του FRONTEX βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή επιχείρηση, με την επωνυμία «Ποσειδών 2008», στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία και την Τουρκία. 

Σκοπός της κοινής αυτής επιχείρησης είναι η συνδρομή στο έργο των ελληνικών αστυνομικών και λιμενικών αρχών, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης. Σημειώνω δε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που είναι ακόμα σε εξέλιξη, παρά την ύπαρξη προσωπικού και σκαφών των κρατών-μελών της Ένωσης, διαπιστώθηκε αύξηση της κίνησης μη νόμιμων μεταναστών από την Τουρκία προς τη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το φαινόμενο της μη νόμιμης μετανάστευσης είναι εξαιρετικά σοβαρό και εντείνεται με την πάροδο του χρόνου όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου. Αναγνωρίζουμε την ανθρώπινη διάστασή του. Οι αρχές επιτελούν με αφοσίωση και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου την αποστολή τους. Στόχος μας τώρα είναι η αξιοποίηση, στο μέγιστο βαθμό, της ευρωπαϊκής συνεργασίας και η άντληση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινοτικών πόρων. Έχουμε αναπτύξει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και συνεχίζουμε με εντεινόμενους ρυθμούς.
Καταλήγω λέγοντας ότι η υπόθεση αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφορά βεβαίως την Ελλάδα, αλλά δεν αφορά μόνο την Ελλάδα? αφορά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι βασικός στόχος της πολιτικής μας, και αυτόν το στόχο τα τελευταία χρόνια τον έχουμε επιτύχει σε σημαντικότατο βαθμό. Πριν από τρία τέσσερα χρόνια δεν ήταν θέμα ευρωπαϊκό αυτό. Σήμερα, χάρη στη δική μας πρωτοβουλία και βεβαίως χάρη στην πρωτοβουλία και άλλων χωρών, κυρίως μεσογειακών, έχει γίνει κεντρικό ζήτημα αντιμετώπισης από κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...