Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

13 Νοεμβρίου 2008 Κ. Καραμανλής: Συντονισμός σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο κατά της κρίσης


Την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης τόσο των οικονομικών προκλήσεων όσο και πολλών άλλων παγκόσμιων κινδύνων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής «Quo Vadis Europe».
Σημειώνοντας πως «η αβεβαιότητα της χρηματοπιστωτικής κρίσης παρατείνεται και η πίεση της οικονομικής ύφεσης αυξάνεται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε πως είναι απαραίτητος ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως η ΕΕ χρειάζεται να αναλάβει πρωτοποριακό ρόλο στην εγκαθίδρυση ισχυρών διεθνών θεσμών, ικανών:
- να συντονίζουν την αλληλο-εξάρτηση των εθνικών οικονομιών,
- να αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις και
- να δυναμώνουν τις θετικές προοπτικές.
Πρόσθεσε πως χρειάζεται να αναπτύξει πρωτοποριακή συμμετοχή στο σχεδιασμό μιας νέας αρχιτεκτονικής για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα του μέλλοντος, η οποία:
- να εμπεδώνει τη σταθερότητα, αλλά και τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
- Να αποτρέπει στρεβλώσεις και υπερβολές.
- Να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Ταυτόχρονα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι ανάγκη να επιμείνει στη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που είναι αναγκαίες για να καταστήσουν την οικονομία της πιο ανταγωνιστική, πιο ανθεκτική, αλλά και (πάνω απ’ όλα) πιο κοινωνική και να δώσει έμπρακτες απαντήσεις σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, όπως η ανεργία, το κόστος διαβίωσης, η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων.
Καταλήγοντας τόνισε πως πέρα από την οικονομική πρόκληση, η Ευρώπη οφείλει να αναδειχθεί πρωτοπόρος σε πολλά άλλα ζητήματα παγκόσμιας διάστασης, που, όπως ανέφερε, είναι η διπλή ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση, η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, η κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...