Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

19 Νοεμβρίου 2008 Ομιλία Κ. Καραμανλή στην Κ.Ο. της Ν.Δ.: «Απαιτείται επίσπευση των μεταρρυθμίσεων»

«Αντιμετωπίζουμε τα πάντα με υπευθυνότητα και ρεαλισμό που απαιτούν οι περιστάσεις. Η εξέλιξη της κρίσης είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη. Ως πρόσφατα οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούσαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν η έκρηξη του πληθωρισμού, κι όμως άρχισε να υποχωρεί»
Λάβαμε και θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο αλλά δεν θα τινάξουμε στον αέρα τα πάντα στο βωμό των πρόσκαιρων εντυπώσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Διεθνής Οικονομική κρίση: Πρόκληση Ευθύνης για όλους».
H μεταρρυθμιστική πολιτική που ήταν αναγκαία χθες έχει γίνει σήμερα επιτακτική, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Χαρακτήρισε την οικονομία μείζονα υπόθεση η οποία αφορά όλους, «το παρόν και το μέλλον του τόπου μας» και επισήμανε ότι η κυβέρνηση πορεύεται με υπευθυνότητα και ρεαλισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«”Oχι” σε ανεύθυνους λαϊκισμούς»
Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και συνταγές και απέρριψε «ανεύθυνους λαϊκισμούς, ανεύθυνες υπερβολές που μπορούν να υπονομεύσουν το αύριο».
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και βασίζεται σε τρεις άξονες: Δράσεις για τη ρευστότητα, στήριξη για τον κλάδο των τραπεζών και συνέχιση μεταρρυθμίσεων.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι με το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας «δεν χαρίζεται τίποτε σε κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα» και πως «δεν δίνονται χρήματα από τον προϋπολογισμό».
«Κάποιοι ψεύδονται ότι χαρίζονται χρήματα και αυτοδιαψεύδονται ότι οι τράπεζες δεν τα δέχονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ισχυρές οι αντοχές της οικονομίας»
Ο κ. Καραμανλής τόνισε για μία ακόμη φορά πως οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές, ωστόσο επισήμανε ότι αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Τόνισε επίσης ότι οι συνέπειες της κρίσης, η εξέλιξη της οποίας είναι «πέρα από κάθε πρόβλεψη», θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας, και για το λόγο αυτό λαμβάνονται πρόσθετες δράσεις.
Ο κ. Καραμανλής δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και πως θα εξαντληθούν τα περιθώρια για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.
«Πέρα από κάθε πρόβλεψη η κρίση»
«Αντιμετωπίζουμε τα πάντα με υπευθυνότητα και ρεαλισμό που απαιτούν οι περιστάσεις. Η εξέλιξη της κρίσης είναι πέρα από κάθε πρόβλεψη. Ως πρόσφατα οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούσαν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν η έκρηξη του πληθωρισμού, κι όμως άρχισε να υποχωρεί», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
«Ως πρόσφατα παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί θεωρούνταν άτρωτοι, κι όμως πολλοί από αυτούς κατέρρευσαν. Τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά, οι εξελίξεις η ένταση η διάρκεια είναι αδύνατο να εκτιμηθούν. Τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Όσο πιο συνεκτική είναι η στάση της Ευρώπης τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί η έξοδος από το τοπίο της αβεβαιότητας και χαμηλής ορατότητας».
Το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, το σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και περιλαμβάνει:
- Δράσεις που αφορούν στη ρευστότητα και μείωση επιτοκίων
- Στήριξη στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο
- Στήριξη της απασχόλησης
- Ενίσχυση στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας
- Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Πιο αναλυτικά, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε στο Ecofin για τη νομική αύξηση του εγγυημένου των καταθέσεων. «Καταρτίσαμε το νομοσχέδιο με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας, δρομολογήσαμε πρόσθετες παρεμβάσεις για τους καταχρηστικούς όρους των τραπεζών, κι όμως κάποιοι αφενός ισχυρίζονται ότι το πλαίσιο είναι χαριστικό και αφετέρου ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικό».
«Δεν χαρίζεται τίποτα σε κανένα πιστωτικό ίδρυμα, δεν διατίθεται από το προϋπολογισμό, ωφελούνται οι πολίτες γιατί προστατεύονται οι καταθέσεις τους, ωφελούνται διότι στηρίζεται η οικονομική δραστηριότητα, ενδυναμώνεται η πραγματική οικονομία. Αυτοί είναι οι στόχοι του πλαισίου που προωθούμε και αυτή είναι η αλήθεια, που πολεμούν κάποιοι, στην ουσία πολεμούν το συμφέρον του πολίτη».
«Τα πιο μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που άφησε πίσω το χθες είναι η ακρίβεια και η ανεργία. Οι πληροφορίες που έρχονται από τις πιο ισχυρές οικονομίες είναι δυσοίωνες για αυτό ο τρίτος άξονας του σχεδίου αφορά στην θωράκιση της απασχόλησης και την ακρίβεια».
«”Οχι” σε νέους φόρους»
«Αποκλείουμε ρητά και κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο στην αύξηση των φόρων», τόνισε ο Πρωθυπουργός. 
«Αξιοποιούμε τα περιθώρια ευελιξίας του συμφώνου σταθερότητας, και εξαντλούμε τον προϋπολογισμό για την κοινωνική συνοχή, εξετάζουμε πρόσθετα μέτρα, αυξάνουμε τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Απαντούμε στους δημοκόπους με έμπρακτες αποδείξεις και τολμούμε τη σύγκριση σε όλους τους τομείς».
«Δεν επιτρέπεται η παραμικρή αναστολή στις μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Επιβάλλεται προώθηση των δράσεων που ξεκινήσαμε για τη στήριξη της ανάπτυξης. Συνεχίζεται η δημιουργία υποδομών πνοής, καταρτίζεται το σχέδιο για την αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων. Παρατείνεται η ισχύς του αναπτυξιακού νόμου. Προωθούνται νέες κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές. Προχωρεί το σχέδιο για την Ολυμπιακή. Η μεταρρυθμιστική στρατηγική σήμερα έγινε επιτακτική. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο ρεαλιστικό υπεύθυνο σχέδιο, δεν πρόκειται να τινάξουμε τα πάντα στο αέρα για εφήμερες εντυπώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...