Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

7 Νοεμβρίου 2008 Αυστηρό μήνυμα Κ. Καραμανλή στις τράπεζες

 «Η ρευστότητα αφορά στους πολίτες και όχι τις τράπεζες, οι τράπεζες είναι το όχημα να μεταφερθεί η ρευστότητα.Αυτούς στηρίζουμε κι όχι τους τράπεζες. Το σχέδιο δεν πηγαίνει στους τραπεζίτες όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Απόδειξη αυτού είναι ότι δεν σπεύδουν να το εκμεταλλευθούν οι τράπεζες. Αν δεν διοχετευθούν τα κεφάλαια που προβλέπουμε με το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας αυτό θα είναι σε βάρος του τόπου, δεν μπορεί να μετακυλιστεί το κόστος στους πολίτες» 

«Σε συνθήκες κρίσης όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και όλοι πρέπει να αναδείξουν και την κοινωνική τους ευθύνη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στις χώρες της ευρωζώνης ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί και θα επικρατήσουν συνθήκες ύφεσης, θα αυξηθεί η ανεργία και οι μισθοί θα μείνουν στάσιμοι. 
Υπογράμμισε ότι «οι δυσκολίες και για τη δική μας χώρα δεν πρέπει να υποτιμώνται» και πρόσθεσε ότι «προχωρούμε με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να προωθήσουμε την ανάπτυξη», επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αντοχές.
 Μήνυμα προς τις τράπεζες 
Ο κ. Καραμανλής έστειλε αυστηρό μήνυμα και προς τις τράπεζες:
 «Σε συνθήκες κρίσης όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και όλοι πρέπει να αναδείξουν και την κοινωνική τους ευθύνη». 
«Η ένταξη στο σχέδιο είναι εθελοντική αλλά κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει στους δανειολήπτες τις επιπτώσεις των δικών του αποφάσεων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι «οι τραπεζικοί παράγοντες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».
 «Η ρευστότητα αφορά στους πολίτες και όχι τις τράπεζες, οι τράπεζες είναι το όχημα να μεταφερθεί η ρευστότητα.
 Αυτούς στηρίζουμε κι όχι τους τράπεζες. 
Το σχέδιο δεν πηγαίνει στους τραπεζίτες όπως κάποιοι ισχυρίζονται. 
Απόδειξη αυτού είναι ότι δεν σπεύδουν να το εκμεταλλευθούν οι τράπεζες. 
Αν δεν διοχετευθούν τα κεφάλαια που προβλέπουμε με το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας αυτό θα είναι σε βάρος του τόπου, δεν μπορεί να μετακυλιστεί το κόστος στους πολίτες» τόνισε.
 «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε οι επιπτώσεις της κρίσης να είναι οι ελάχιστες δυνατές για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία» συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής λέγοντας ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται κι άλλα μέτρα ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες, ειδικά για τους ασθενέστερους.
 Μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης
 Εξειδικεύοντας τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Καραμανλής είπε ότι «συζητείται στη Βουλή ένα σημαντικό σχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας, πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν: Εξασφαλίζουμε την ανάπτυξη και ενδυναμώνουμε την κοινωνική συνοχή». Τόνισε ότι οι λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας απαιτούν κοινές προσπάθειες και θέσεις και συμπλήρωσε: 
«Η οικονομία μας έχει αντοχές και επιδιώκουμε να ενισχύσουμε με τη στρατηγική μας». 
Ο Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η πρωτοβουλία της Συνόδου στην Ουάσιγκτον έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής έγινε επεξεργασία των κοινών προτάσεων που η ΕΕ θα προωθήσει κατά τη συνάντηση της 15ης Νοεμβρίου.
 Δύο πυλώνες 
Το σχέδιο της ΕΕ αποτελείται από δύο πυλώνες και αφορούν: - Νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική στη βάση του σχεδίου των τεσσάρων σημείων που πρότεινε η Γαλλική Προεδρία: 
Νέοι κανόνες ελέγχου και επιτήρησης για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς. 
- Αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην πραγματική οικονομία.
 «Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κρίση εάν η εποπτεία του συστήματος ήταν μεγαλύτερη» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην νέα χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική». Ο κ. Καραμανλής κατέληξε, λέγοντας ότι το ζήτημα της κρίσης θα αποτελέσει το βασικό θέμα του Συμβουλίου του προσεχούς Δεκεμβρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...