Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

21 Νοεμβρίου 2008 Κώστας Καραμανλής: Όσοι συνειδητοποιούν λοιπόν την κρισιμότητα των περιστάσεων, όσοι κατανοούν τις ανάγκες της οικονομίας, όσοι νοιάζονται πραγματικά για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, οφείλουν να πάρουν θέση ευθύνης

 Θυμίζω ότι τον Μάρτιο του 2004 η ανεργία έφτανε στο 11,2%, ενώ τον περασμένο Αύγουστο είχε περιοριστεί στο 7,1%. Αυτή είναι η αλήθεια!
Για τους άνδρες, από το 7,4% περιορίστηκε στο 4,5%, δηλαδή σ’ ένα ποσοστό που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη. Για τους νέους, από το 30,2% μειώθηκε στο 19,2%. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβερνήσεως): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση επηρεάζει ολοένα και πιο έντονα όλες τις χώρες του κόσμου· επηρεάζει όλους τους πολίτες· επηρεάζει, αναπόφευκτα, σοβαρά τις νέες και τους νέους μας, ιδίως μάλιστα σ’ ό,τι αφορά την απασχόληση, αλλά και τη δανειοδότησή τους για την απόκτηση στέγης.
Κατ’ αρχήν, είναι θετικό το γεγονός ότι συζητούμε σήμερα για το ζήτημα αυτό. Αναμφίβολα, η ανεργία των νέων είναι η πιο μεγάλη πρόκληση, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Και βέβαια, η πρόκληση αυτή δεν είναι τωρινή· σήμερα όμως το πρόβλημα γίνεται πολύ πιο πιεστικό.
Εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζουμε συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική, που συνοψίζεται στο τρίπτυχο «Εκπαίδευση-Ανάπτυξη-Απασχόληση». Δώσαμε, λοιπόν, έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση και την εναρμόνιση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Επιπλέον, βελτιώσαμε το επενδυτικό περιβάλλον και ενθαρρύναμε έμπρακτα την επιχειρηματικότητα του Έλληνα, ιδίως μάλιστα τη νεανική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα -αυτός, άλλωστε, είναι ο βασικός δρόμος για την τόνωση της απασχόλησης. Αναπτύξαμε, παράλληλα, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και εφαρμόσαμε προγράμματα που αφορούν αποκλειστικά τις νέες και τους νέους.
Μεταξύ άλλων, θυμίζω τα ακόλουθα:
1. Το πρόγραμμα προώθησης άνεργων νέων στην απασχόληση. Αφορά επιχορηγήσεις για την πρόσληψη άνεργων νέων έως 30 ετών, ή έως και 35 ετών εάν πρόκειται για μητέρες ανήλικων τέκνων. Από το 2005 έως σήμερα, επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα αυτό περισσότεροι από 65.000 νέοι άνθρωποι.
2. Το πρόγραμμα «Νέοι και επιχειρηματικότητα». Εγκαινιάστηκε φέτος από τον ΟΑΕΔ και καλύπτει 6.000 ανέργους έως 32 ετών. Αφορά την πραγματοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες.
3. Τις δράσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα». Εγκρίθηκαν από τον ΕΟΜΜΕΧ, και βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 3.500.
4. Το πρόγραμμα επιχορήγησης νέων επιστημόνων. Ξεκίνησε το 2006 και αφορά νέους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς), που επιχορηγούνται προκειμένου να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Συμπληρωματικά, ετοιμάστηκαν και πρόκειται να εφαρμοστούν στο επόμενο διάστημα προγράμματα για την απασχόληση νέων επιστημόνων σε επιχειρήσεις.
5. Το πρόγραμμα «Μια αρχή, μια ευκαιρία». Άρχισε χθες και θα προσφέρει σε περίπου 40.000 νέους -που τελειώνουν, ή εγκαταλείπουν νωρίτερα το σχολείο- μια σημαντική ευκαιρία, για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να επιλέξουν: είτε την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, με τον κατώτατο μισθό, είτε την απόκτηση πιστοποιημένων γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής είτε τη συμμετοχή σε πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού. Όλοι θα έχουν ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
6. Το πρόγρανμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού», που μπαίνει σε εφαρμογή τη νέα προγραμματική περίοδο για την προώθηση νέων δράσεων 3 δις ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στην επίκαιρη ερώτηση ότι οι επιδοτούμενες θέσεις είναι προσωρινές. Τονίζω ότι περίπου το 70% των νέων που προσλήφθηκαν σε επιδοτούμενες θέσεις, παρέμειναν στην εργασία τους και μετά τη λήξη των προγραμμάτων. Τονίζω ακόμη ότι πάνω από το 75% των νέων μικρών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν με επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ, παρέμειναν και στη συνέχεια ενεργές.
Μια δεύτερη διευκρίνιση: Γίνεται αναφορά σε «ανασφάλιστη εργασία μέσω των προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας». Διευκρινίζω ότι τα προγράμματα αυτά, που θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας από το 1998, εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι, κατά βάση, εκπαιδευτικά προγράμματα. Παρέχουν εργασιακή εμπειρία σε άνεργους νέους, ώστε να διεκδικήσουν με αξιώσεις την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.
Προσθέτω ότι προχωρήσαμε στη δημιουργία μιας νέας γενιάς προγραμμάτων απόκτησης εμπειρίας, με μια σημαντική καινοτομία: Οι νέοι που θα συμμετέχουν σε αυτά θα λαμβάνουν πλήρη μισθό, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις εκάστοτε γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και, βέβαια, θα καλύπτονται ασφαλιστικά τόσο για τη σύνταξη όσο και για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Έρχομαι στο κέντρο της ερώτησης, στην οικονομική κρίση και τις συνέπειές της για τους νέους. Οι τάσεις που αναπτύσσονται γύρω μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουν προηγούμενο στη μεταπολεμική περίοδο και βέβαια κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσουν. Κανείς δεν ξέρει ποια ένταση μπορεί να προσλάβει η κρίση και ποια διάρκεια μπορεί να έχει.
Κανείς δεν ξέρει ποιους τριγμούς μπορεί να προκαλέσει στο διεθνές σύστημα και ποιες επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία. Οι πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης μπήκαν ήδη στον φαύλο κύκλο της ύφεσης: κλείνουν διεθνούς εμβέλειας επιχειρήσεις· περιορίζονται οι δραστηριότητες πολλών άλλων· πραγματοποιούνται μαζικές απολύσεις εργαζομένων· περιορίζονται στο ελάχιστο οι προσλήψεις νέων.
Εκτιμάται ήδη ότι σ’ ολόκληρο τον κόσμο, μέσα στο 2009, θα χάσουν τη δουλειά τους 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Γίνεται λοιπόν προφανές ότι το πιο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση είναι η έκρηξη της ανεργίας. Συνεπώς, το πρώτο ζητούμενο είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, πήραμε σειρά μέτρων, ανάμεσα στα οποία και το νομοθετικό πλαίσιο που συζητήσαμε την εβδομάδα αυτή στη Βουλή. Είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να υποστηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα και για να προστατευθεί η εργασία.
Σε τελική ανάλυση, είναι η έμπρακτη απάντηση σε δύο από τα βασικά ζητήματα που τίθενται στην ερώτηση που συζητούμε: είναι, πρώτ’ απ’ όλα, απάντηση ουσίας στα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι και χρειάζονται στεγαστικό δάνειο, και κυρίως είναι η πιο δραστική απάντηση στον κίνδυνο μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και, κατ’ επέκταση, των θέσεων εργασίας.
Όσοι συνειδητοποιούν λοιπόν την κρισιμότητα των περιστάσεων, όσοι κατανοούν τις ανάγκες της οικονομίας, όσοι νοιάζονται πραγματικά για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, οφείλουν να πάρουν θέση ευθύνης. Η συγκυρία δεν επιτρέπει ούτε λαϊκισμούς ούτε «πακέτα» που μπορεί να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη σύγκρουσή της με τα προβλήματα υπεύθυνα, ρεαλιστικά, αποφασιστικά, με πραγματική έγνοια για τους πολίτες, με ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις νέες και τους νέους μας. Ο καθένας οφείλει να πάρει τις ευθύνες του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι νέοι στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σε ό,τι αφορά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια αναπτύξαμε συστηματικές προσπάθειες για να αναστρέψουμε την κατάσταση αυτή. Προχωρήσαμε σε πολιτικές για την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας, αλλά όμως συναντήσαμε «ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής», που υπηρετούν την καθήλωση. Προχωρήσαμε σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και εκεί συναντήσαμε άρνηση και οργανωμένη αντίδραση. Προωθούμε τώρα συγκροτημένο πλαίσιο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, την προστασία της εργασίας, τη μείωση των επιτοκίων, αλλά συναντούμε διαστρέβλωση και λαϊκισμό.
Τα προβλήματα όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν λύνονται με ευχές. Δεν μπορεί από τη μια να επισημαίνονται τα προβλήματα, και από την άλλη να οργανώνονται αντιδράσεις στα σχέδια για την επίλυσή τους. Δεν μπορεί οι πολιτικοί να μεταβάλλονται σε σχολιαστές των γεγονότων. Δεν μπορεί ο πολιτικός λόγος να εξαντλείται σε ευχολόγια, τα οποία μπορεί να είναι ευχάριστα σε όλους, αλλά δεν δίνουν λύση σε τίποτε, σε κανένα πρόβλημα. Κανένας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ανταποκρίνεται στο χρέος του κατηγορώντας τους άλλους για τα πάντα. Όταν, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα για τα μέτρα που λαμβάνονται, δεν μπορεί να αγνοούνται ούτε οι έως τώρα πολιτικές της Κυβέρνησης ούτε τα αποτελέσματά τους.
Η σύγκριση των στοιχείων για την εξέλιξη της ανεργίας τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις. Θυμίζω ότι τον Μάρτιο του 2004 η ανεργία έφτανε στο 11,2%, ενώ τον περασμένο Αύγουστο είχε περιοριστεί στο 7,1%. Αυτή είναι η αλήθεια!
Για τους άνδρες, από το 7,4% περιορίστηκε στο 4,5%, δηλαδή σ’ ένα ποσοστό που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη. Για τους νέους, από το 30,2% μειώθηκε στο 19,2%. Είναι η μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με όλες τις ηλικιακές ομάδες. Παρ’ όλα αυτά, η ανεργία στους νέους παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τη στρατηγική που χαράξαμε τα προηγούμενα χρόνια. Βελτιώνουμε, συμπληρώνουμε και διευρύνουμε τα προγράμματα προώθησης της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, των επιδοτήσεων για την πρόσληψη ανέργων. Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του Έλληνα και να βρουν διέξοδο οι νέοι μας, είτε ως νέοι επιχειρηματίες είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως εργαζόμενοι σε νέες θέσεις εργασίας. Αναμφίβολα, η διεθνής συγκυρία επιτείνει ακόμη περισσότερο ένα πρόβλημα που ήταν και παραμένει μεγάλο. Στο διάστημα που ακολουθεί, πέρα από τα προγράμματα ενεργητικής στήριξης της απασχόλησης, προωθούμε μια σειρά παρεμβάσεις:
1. Σχεδιάζουμε τη σταδιακή απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, σε συνεννόηση με τους επαγγελματικούς φορείς. Είναι βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες.
2. Επιδοτούμε τους νέους αγρότες με ποσά έως και 40.000 ευρώ, προκειμένου να παραμείνουν στη γη τους, να οργανωθούν ως σύγχρονοι επιχειρηματίες, να παράγουν και να προοδεύουν.
3. Προετοιμάσαμε την προκήρυξη, μέσω του ΟΑΕΔ, νέων θέσεων εργασίας, που μέχρι το τέλος του 2009 θα προσεγγίσουν τις 200.000.
Η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναπτύσσει και θα αναπτύξει κάθε εφικτή προσπάθεια.
 Έχουμε πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων.
 Έχουμε σαφή γνώση των προβλημάτων της νέας γενιάς.
 Δεν πρόκειται, όμως, να κολακέψουμε κανέναν με ψεύτικα λόγια.
 Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και για να διασφαλίσουμε μια καλύτερη επόμενη ημέρα. Είναι χρέος μας απέναντι στον τόπο, και κυρίως χρέος μας απέναντι στους νέους ανθρώπους της χώρας. Ακούμε όλες τις προτάσεις και υιοθετούμε κάθε γόνιμη ιδέα, κάθε εφικτό μέτρο, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, αλλά και με έγνοια για το αύριο.
Οι δήθεν απλόχερες πολιτικές δεν σημαίνουν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενδιαφέρον για τον πολίτη· σημαίνουν υποταγή των πάντων σε κομματικές σκοπιμότητες· σημαίνουν αδιαφορία για την οικονομία και τις αντοχές της· σημαίνουν απόπειρα εμπαιγμού των πολιτών σε βάρος του συμφέροντός τους σημαίνουν επικίνδυνη άγνοια σε τελική ανάλυση. Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι εγκλωβίζονται στην επιδίωξη εφήμερων εντυπώσεων. Η κρίση που βαραίνει σήμερα ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα δεν έχει προηγούμενο. Η κρισιμότητα των περιστάσεων δεν επιτρέπει εύκολα και μεγάλα λόγια, δεν επιτρέπει ανεύθυνες, επιπόλαιες, λαϊκίστικες συμπεριφορές από κανέναν. Είμαστε σε μιαν άλλη εποχή για την παγκόσμια οικονομία· είμαστε σε μια εποχή κραδασμών και μηδενικής ορατότητας για τις οικονομίες όλου του κόσμου· είμαστε σε μια εποχή αυξημένης ευθύνης. Όλοι έχουμε ευθύνες. Η πρόκληση είναι για όλους ξεκάθαρη: Εντυπώσεις ή ουσιαστικό αποτέλεσμα; Επιπολαιότητα ή σοβαρότητα; Ανευθυνότητα ή υπευθυνότητα; Ευχολόγια ή πραγματικές λύσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...