Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

13 Μαΐου 2008 ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΒ

 Η ανοικτή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ είναι πρόκληση γόνιµου προβληµατισµού για όλους. 
Είναι ευκαιρία διαλόγου για τις επιπτώσεις που προκαλεί το, συνεχώς µεταβαλλόµενο, διεθνές περιβάλλον, για τις µεταρρυθµίσεις που προϋποθέτει η ανάπτυξη, για το ρόλο που ασκεί η σύγχρονη επιχειρηµατικότητα στην οικονοµική και κοινωνική ζωή του τόπου. 
Θέλω, µε την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι αντιλήψεις που στρέφονται ενάντια στην επιχειρηµατικότητα του Έλληνα, αποβαίνουν σε βάρος, όχι µόνο της Οικονοµίας, αλλά και ολόκληρης της Κοινωνίας. 
Θέλω, προπάντων, να απευθύνω σ’ ολόκληρο τον επιχειρηµατικό κόσµο, πρόσκληση για ακόµη µεγαλύτερη ένταση σε δράσεις ουσιαστικής κοινωνικής ευθύνης, µε έµφαση στα κρίσιµα ζητήµατα, που εγείρονται από τις παγκόσµιες προκλήσεις. 
Ολόκληρος ο Κόσµος βιώνει, σήµερα, περίοδο σοβαρών αναταράξεων. 
Η αλόγιστη κατασπατάληση φυσικών πόρων, η αυξανόµενη ρύπανση, το φαινόµενο του θερµοκηπίου, προκαλούν δυσµενή κλιµατική αλλαγή, που, µε τη σειρά της, επισπεύδει την καταστροφή του περιβάλλοντος. ∆ηµιουργείται, έτσι, ένας φαύλος κύκλος, που, µακροπρόθεσµα, υπονοµεύει την ανάπτυξη, απειλεί την ποιότητα στη ζωή µας και θέτει σε αβεβαιότητα το µέλλον ολόκληρου του Πλανήτη.
 - Η αύξηση του παγκόσµιου πληθυσµού, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ολόκληρων λαών, αλλά και ο περιορισµός στις καλλιέργειες για τρόφιµα, ανατρέπουν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης και εκτινάσσουν στα ύψη τις διεθνείς τιµές βασικών αγαθών.
 - Οι κραδασµοί από τη χρηµατοπιστωτική κρίση και την επιβράδυνση της αµερικάνικης οικονοµίας, µεταφέρονται στις οικονοµίες ολόκληρου του Κόσµου.
 - Οι αλυσιδωτές εκρήξεις στις τιµές του πετρελαίου (που έφτασαν από τα 26 δολάρια το 2003, στα 126 δολάρια σήµερα) εντείνουν ακόµη περισσότερο τις αβεβαιότητες στο σύγχρονο Κόσµο. 
Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη οι ρυθµοί ανάπτυξης υποχωρούν, ο πληθωρισµός γίνεται έντονα αισθητός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί, προς το δυσµενέστερο, τις εκτιµήσεις της.
 Ο δρόµος προς το µέλλον, για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, γίνεται πιο απαιτητικός. 
Σίγουρα, ωστόσο, οι οικονοµίες της Ευρωζώνης αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές στην αναµέτρησή τους µε τη διεθνή πίεση
Στην Ελλάδα, οι µεταρρυθµίσεις που προωθήσαµε, στα προηγούµενα τέσσερα χρόνια, θωράκισαν, σε σηµαντικό βαθµό, την Οικονοµία µας, διασφάλισαν υψηλούς ρυθµούς ανάπτυξης και περιορίζουν τις δυσµενείς επιπτώσεις. 
Τα έως τώρα αποτελέσµατα δικαιώνουν τις επιλογές µας και αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουµε, εντατικά, τη µεταρρυθµιστική στρατηγική που χαράξαµε. 
Την ίδια, ωστόσο, στιγµή, οι κρίσιµες προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος απαιτούν αυξηµένη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, από όλες τις πολιτικές δυνάµεις, όλα τα συνδικάτα, όλες τις επιχειρήσεις.
 Υποδεικνύουν σε όλους να αναλάβουµε µια πλατειά κοινωνική δέσµευση.
 Να αναλάβουµε ξεκάθαρη υποχρέωση για την προστασία του περιβάλλοντος, τη συγκράτηση των τιµών, την απόκρουση νοσηρών φαινοµένων. 
Είναι στόχοι για την επίτευξη των οποίων ο επιχειρηµατικός κόσµος µπορεί να αναπτύξει πρωταγωνιστικό ρόλο. 
Να προσφέρει, αλλά και να κερδίσει, πολεµώντας τις αρνητικές πρακτικές, που υπονοµεύουν την ανάπτυξη, πλήττουν την Κοινωνία και ζηµιώνουν όλους τους πολίτες.
 Είναι, πρώτ’ απ’ όλα, επιτακτική συλλογική υποχρέωση να βάλουµε τέλος στην αλόγιστη ρύπανση και να προστατεύσουµε το περιβάλλον, το φυσικό µας πλούτο, τους υδάτινους πόρους. 
Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ποιότητα στη ζωή µας, αλλά και για τη διασφάλιση βιώσιµης ανάπτυξης στα χρόνια που έρχονται. 
Οφείλουµε, παράλληλα, να συγκροτήσουµε ένα πανίσχυρο µέτωπο απέναντι σε φαινόµενα αισχροκέρδειας, νοθείας, απάτης
. - Να συµβάλουµε, ώστε να αποφευχθούν δευτερογενείς αρνητικές επιπτώσεις από τον εισαγόµενο πληθωρισµό. 
- Να µεριµνήσουµε ώστε τα προϊόντα µας να φτάνουν στον καταναλωτή µε υψηλή ποιότητα και χαµηλές τιµές. 
- Να αποδείξουµε στην πράξη ότι ελεύθερη αγορά δεν σηµαίνει ασύδοτη αγορά. 
Και, σ’ αυτό, έχουµε όλοι υποχρεώσεις: 
Το κράτος µέσα από τη διαρκή ενίσχυση του ρυθµιστικού και εποπτικού ρόλου του, αλλά και οι επιχειρήσεις µέσα από τον αποκλεισµό ολιγοπωλιακών πρακτικών.
 Είναι, ταυτόχρονα, ανάγκη να γίνει κοινή συνείδηση ότι η αύξηση των επενδύσεων, η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, η ανταγωνιστικότητα της Οικονοµίας και η ελκυστικότητα της Χώρας µας συνδιαµορφώνουν τις πιο κρίσιµες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση ισχυρής ανάπτυξης. 
Είναι βασικές και αναγκαίες συνθήκες για την αύξηση του παραγόµενου πλούτου, την αντιµετώπιση της ανεργίας, τη δικαιότερη κατανοµή του κοινωνικού µερίσµατος. 
Είναι βασικοί στόχοι της πολιτικής µας. 
Στα τέσσερα προηγούµενα χρόνια, έγιναν σηµαντικές µεταρρυθµίσεις, που απέδωσαν (και αποδίδουν) απτά αποτελέσµατα. 
 Αναφέροµαι, κυρίως,...
 - στη δηµοσιονοµική προσαρµογή, 
- τη µείωση της φορολογίας, 
- τον αναπτυξιακό νόµο,
 - τις Συµπράξεις ∆ηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα,
 - την αναµόρφωση του Πτωχευτικού ∆ικαίου, 
- τη δηµιουργία νέων αναπτυξιακών εργαλείων
 ∆ιαµορφώθηκαν δοµές και δροµολογήθηκαν νέες υποδοµές, για την υποστήριξη της επιχειρηµατικότητας του Έλληνα. 
 Αναπτύχθηκε συγκροτηµένη πολιτική εξωστρέφειας, που δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους, όχι µόνο στις παραδοσιακές, αλλά και σε πολλές αναδυόµενες αγορές. 
 Στο πλαίσιο του Προγράµµατος «Ανταγωνιστικότητα» ενισχύθηκαν, έως σήµερα, περισσότερες από 32 χιλ. επιχειρήσεις.
 - Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόµου, εγκρίθηκαν και άρχισαν να πραγµατοποιούνται επενδύσεις 9 δις ευρώ. 
- Με τη Σύµπραξη του ∆ηµόσιου Τοµέα εγκρίθηκαν και προχωρούν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ. 
- Η καθαρή είσοδος νέων επιχειρήσεων τη χρονιά που πέρασε ήταν, σχεδόν, διπλάσια, σε σχέση µε εκείνη του 2004.
 - Οι ρυθµοί ανάπτυξης (παρά τη µεγάλη δηµοσιονοµική προσαρµογή) ήταν διπλάσιοι του µέσου ευρωπαϊκού όρου. 
Οφείλω, µάλιστα, να υπογραµµίσω ότι οι ρυθµοί αυτοί, σ’ ένα µεγάλο ποσοστό (περισσότερο από το 50%) οφείλονται στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. 
Πετύχαµε, δηλαδή, µια σηµαντική ποιοτική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, που απεικονίζεται, όχι µόνο στους οικονοµικούς, αλλά και στους κοινωνικούς δείκτες. 
Η ανεργία από το 11%, το Φεβρουάριο του 2004,περιορίστηκε στο 9% το Φεβρουάριο του 2007 και στο 8% τον περασµένο Φεβρουάριο.
 Οι πολίτες αντιλαµβάνονται πολύ καλά σε πόσο δύσκολη θέση θα βρισκόταν, σήµερα, η Χώρα µας, αν δεν τολµούσαµε στοχευµένες αλλαγές και αναγκαίες µεταρρυθµίσεις. 
Η µεταρρυθµιστική στρατηγική έβαλε τέλος στο φαύλο κύκλο της µετάθεσης των προβληµάτων, θωρακίζει την Οικονοµία µας, διασφαλίζει ισχυρή ανάπτυξη και τονώνει την απασχόληση. 
Ακόµη και οι τελευταίες εκτιµήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιστοποιούν ότι η ανάπτυξη στη Χώρα µας θα συνεχιστεί µε ρυθµούς διπλάσιους του µέσου όρου της Ευρωζώνης, η απασχόληση θα αυξάνεται περισσότερο από 1% το χρόνο και η ανεργία θα συνεχίσει να µειώνεται.
 Ξέρουµε, ωστόσο ότι, µπροστά στις προκλήσεις του σήµερα και τις ανάγκες του αύριο, χρειάζονται πιο πολλά. 
Χρειάζεται να προχωρούµε σταθερά µπροστά.
 Χρειάζεται όλοι να συνυπολογίζουµε τη βούληση της Κοινωνίας. 
Χρειάζεται, προπάντων, στο κάθε βήµα µας, να κοιτάµε τον άνθρωπο δίπλα µας.
 Αυτή είναι η επιλογή, η απόφαση, η δέσµευσή µας. 
Στην κατεύθυνση αυτή άξονας της πορείας µας είναι το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθµίσεων.
 - Βασικό εργαλείο το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, µε συνολικούς (κοινοτικούς και εθνικούς) πόρους, που ξεπερνούν τα 36 δις ευρώ. 
- Κεντρική επιλογή µας η αειφόρος ανάπτυξη της Περιφέρειας, στην οποία κατευθύνουµε το 82% των πόρων του. 
- Σταθερός προσανατολισµός µας είναι η εξωστρέφεια και η ελκυστικότητα της Χώρας, η αύξηση της παραγωγής και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η συνεχής µείωση της ανεργίας.
 Είµαστε αποφασισµένοι να ενισχύσουµε, ακόµη περισσότερο, το αναπτυξιακό πρότυπο που θεµελιώσαµε.
 Να δηµιουργήσουµε καινούριους δρόµους εµπιστοσύνης ανάµεσα στο κράτος, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες.
 Να χτίσουµε νέες δοµές και σύγχρονες υποδοµές, που ενθαρρύνουν την επιχειρηµατικότητα του Έλληνα, διευρύνουν τις ευκαιρίες για όλους και δηµιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
 Είµαστε αποφασισµένοι να συνεχίσουµε τις µεταρρυθµίσεις που αφορούν στην εξυγίανση του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, την απελευθέρωση των αγορών, την απόκτηση νέας τεχνογνωσίας. 
- Προωθούµε την ανάπτυξη στρατηγικών συµµαχιών, για τη µετεξέλιξη της Χώρας µας σε ισχυρό διαµετακοµιστικό, εµπορικό και οικονοµικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή µας. 
- Προχωρούµε σε διεθνείς ενεργειακές συµφωνίες, που εξασφαλίζουν ενέργεια από πολλές πηγές, µειώνουν το κόστος της και ενδυναµώνουν το γεωπολιτικό ρόλο της Πατρίδας µας.
 - Ξεκινήσαµε, παράλληλα, την κατασκευή των «∆ρόµων της Ανάπτυξης», που τριπλασιάζουν τους µεγάλους αυτοκινητόδροµους, µικραίνουν τις αποστάσεις και πηγαίνουν την ανάπτυξη παντού. 
- Θεσµοθετείται (για πρώτη φορά στην ιστορία του Τόπου µας) Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, ενώ προετοιµάζονται και ολοκληρώνονται, µέσα στο χρόνο, τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τον Τουρισµό, τη Βιοµηχανία, τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας. 
∆ηµιουργείται ένας εθνικός χάρτης για τις χρήσεις γης, έτσι ώστε να ξέρει κάθε ενδιαφερόµενος πού µπορεί να αναπτύξει τις οικονοµικές δραστηριότητές του, χωρίς κοστοβόρες εµπλοκές και αναίτιες καθυστερήσεις.
 - Συνεχίζονται, παράλληλα, οι µεταρρυθµίσεις που αφορούν στην αποτελεσµατικότερη λειτουργία της διοίκησης, την ενδυνάµωση της Αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης, τη δραστική µείωση του διοικητικού βάρους.
 - Εφαρµόζεται, για πρώτη φορά, Επιχειρησιακό Πρόγραµµα για τη “∆ιοικητική Μεταρρύθµιση”, µε αιχµή του δόρατος την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη µείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. 
- Εξετάζεται η καθιέρωση της διαµεσολάβησης, της πιλοτικής και της ηλεκτρονικής δίκης, για την ταχύτερη απονοµή της ∆ικαιοσύνης προς όφελος όλων των πολιτών και, βεβαίως, του επιχειρηµατικού κόσµου. 
- Προχωρούν, µε στόχο τη φθηνότερη και ταχύτερη εκκίνηση επιχειρήσεων, η βελτίωση της νοµοθεσίας, η ολοκλήρωση του Γενικού Εµπορικού Μητρώου, η δηµιουργία «υπηρεσιών µιας στάσης».
 - Συνεχίζεται, παράλληλα, η εφαρµογή Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής και αυξάνονται, µε ταχύτατους ρυθµούς, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, γεγονός που συµβάλλει στην εξοικονόµηση εκατοµµυρίων παραγωγικών ωρών, τόσο για τις δηµόσιες υπηρεσίες, όσο και για τις επιχειρήσεις. - Σχεδιάσαµε και βάζουµε σε εφαρµογή νέο επιχειρησιακό πρόγραµµα µε τον τίτλο «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηµατικότητα».
∆ίνουµε ιδιαίτερη έµφαση στην Έρευνα και τη σύνδεσή της µε την παραγωγική διαδικασία. 
Στην Καινοτοµία και την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών. 
Στη δηµιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτοµίας και σύγχρονων υποδοµών σε θεσµοθετηµένες βιοµηχανικές περιοχές.
 Ενθαρρύνουµε τη νέα επιχειρηµατικότητα και υποστηρίζουµε την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέµενης αξίας. 
Απώτερος στόχος της πολιτικής µας είναι η ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, σ’ ολόκληρη τη Χώρα, η κοινωνική συνοχή, η συλλογική πρόοδος.
Με βαθειά συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης, δροµολογήσαµε ήπια µεταρρύθµιση του Ασφαλιστικού Συστήµατος, έτσι ώστε να διασφαλίσουµε τη βιωσιµότητά του, την αποκατάσταση κραυγαλέων αδικιών, τη δηµιουργία αισθήµατος ασφάλειας στις νέες γενιές.
 - Θεσµοθετήσαµε το Εθνικό Ταµείο Κοινωνικής Συνοχής και προωθούµε στοχευµένες µεταβιβάσεις σ’ εκείνους που έχουν µεγαλύτερη ανάγκη. 
- Θεµελιώσαµε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και εργαζόµαστε για τη συνεχή βελτίωσή του, έτσι ώστε να µεγενθύνεται ο παραγόµενος πλούτος, να αυξάνεται η απασχόληση και να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες.
 Ξέρουµε, ωστόσο, ότι (κάτω από την εντεινόµενη πίεση του διεθνούς περιβάλλοντος οι υποχρεώσεις µας αυξάνονται ακόµη περισσότερο. 
Και αυτό ισχύει για όλους. 
Πολιτικές δυνάµεις, συνδικάτα και επιχειρήσεις οφείλουµε να επιδείξουµε σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση. 
∆εν χωρούν αντιλήψεις, που αγνοούν τις προκλήσεις των καιρών. ∆εν νοούνται πρακτικές, που πλήττουν την αναπτυξιακή δυναµική του Τόπου. 
Υποχρεούµαστε όλοι να αντισταθούµε σε νοοτροπίες, που βλάπτουν τα συµφέροντα του κοινωνικού συνόλου. 
Η ευθύνη όλων µας είναι µεγάλη και η δέσµευσή µας κρίσιµη. 
Είναι εξαιρετικά σηµαντικό, όλοι οι συλλογικοί φορείς, όλες οι παραγωγικές δυνάµεις να κατανοούν τις προκλήσεις και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες, µε τρόπο καινοτόµο, παραγωγικό, αλλά και κοινωνικά επωφελή. 
Να αντιµετωπίζουν την έννοια της κοινωνικής ευθύνης ως πραγµατική ευκαιρία να ωφελήσουν την Κοινωνία και, µαζί µε αυτό, να χτίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα. 
Να αξιοποιούν τις δυνατότητες κοινωνικής ευθύνης σαν µια από τις βασικές πτυχές της στρατηγικής τους και να τις µετατρέπουν σε µοχλό πρωτοπορίας. 
Πολιτικοί και συλλογικοί φορείς, συνδικάτα και επιχειρήσεις, έχουµε χρέος να αποτιµούµε διαρκώς τις κοινωνικές επιπτώσεις των επιλογών µας
. Όλοι µαζί να αναζητούµε και να προωθούµε εφικτές λύσεις, που καταξιώνουν το έργο µας, µέσα από το συλλογικό καλό.
 Όλοι µαζί να θέτουµε στο επίκεντρο των δράσεών µας τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...