Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

19-23/5/2007 Επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και το Βιετνάμ


Δεν άφησε γωνιά της γης, που να μη μεταφέρει το όραμά του και να μην επικοινωνήσει τα δίκαια των εθνικών θεμάτων μας:
 « ...στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, οι ανάγκες του, τα αιτήματά του. Είναι η διασφάλιση των όρων εκείνων που απαιτούνται για μια αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση όλων των Ελλήνων. Είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Γνώμονας της πολιτικής μας είναι η συστράτευση όλων μας και ο συντονισμός των δράσεών μας. Είναι η ομοψυχία και η ενότητα των Ελλήνων»
Κώστας Καραμανλής


Επίσημη επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και το Βιετνάμ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, με πρώτο σταθμό τη Σιγκαπούρη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Σ. Ρ. Νάθαν και συζήτησαν για τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. 
Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είχε μια χρήσιμη συνάντηση και συζήτηση με τον Πρόεδρο της Σιγκαπούρης, τονίζοντας πως οι σχέσεις μεταξύ των δυο  χωρών είναι σε πολύ καλό επίπεδο και σημείωσε ότι υπάρχουν δυνατότητες να ενισχυθεί η συνεργασία και στο εμπόριο και στη ναυτιλία.
 "Ελπίζω, με την υπογραφή σε σύντομο χρονικό διάστημα, της ναυτιλιακής συμφωνίας πως οι σχέσεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Η Σιγκαπούρη είναι βασικός σταθμός για τα ναυτιλιακά συμφέροντα του ελληνικού εμπορικού στόλου", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. Στη συνάντηση συζητήθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας  μεταξύ Σιγκαπούρης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο δε πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της χώρας για το Κυπριακό και για το Κόσοβο. Ο Πρόεδρος της Σιγκαπούρης που είχε επισκεφθεί πριν από τρία χρόνια την Ελλάδα, προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί επισήμως τη χώρα του για περισσότερες μέρες και του ζήτησε να στείλει η Ελλάδα εκθέματα στο Μουσείο που κατασκευάζεται εδώ, ώστε οι νέοι της χώρας του να γνωρίσουν την κλασσική Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. 

Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ουέλινγκτον της Ν. Ζηλανδίας ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη χώρα. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Ν. Ζηλανδία με την οποία όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι σχέσεις έχουν ένα πολύ ισχυρό ιστορικό υπόβαθρο. 
Ο κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό Ελεν Κλαρκ αλλά και με το υπουργικό συμβούλιο υπογράμμισε ότι ο εορτασμός της Μάχης της Κρήτης η επέτειος του οποίου γιορτάζεται σήμερα καθώς και η παρουσία του στη χώρα αντανακλά με τον πλέον επίσημο και τον πιο ουσιαστικό τρόπο τις εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Νέα Ζηλανδία. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι κοινοί αγώνες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχουν σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και σημείωσε πως πρόκειται για μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
 Τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός αναφέρθηκαν πέραν του ιστορικού παρελθόντος και στην ενεργό παρουσία της ελληνικής κοινότητας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θέματα που αφορούν τον οικονομικό εμπορικό και μορφωτικό τομέα ,ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ΕΕ, το Κόσοβο, τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε την κ. Κλάρκ και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αν η Ελλάδα θέτει ως όρο για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ να έχει προηγουμένως επιλυθεί το θέμα της ονομασίας ο πρωθυπουργός ήταν σαφής:" η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι πολύ καθαρή και κρυστάλλινη. Επιδίωξή μας είναι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας με τη διαδικασία του ΟΗΕ. Εμείς έχουμε αποδείξει την εποικοδομητική μας στάση. Αυτό που είχαμε να κάνουμε το πράξαμε. Η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι εκείνη που πρέπει να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία που ανήκει στο παρελθόν και να στραφεί προς ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Πρέπει να εγκαταλείψει ενέργειες προπαγανδιστικής, αλυτρωτικής συμπεριφοράς και λογικής έναντι ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να εγκαταλείψει πρακτικές και ενέργειες που δεν σέβονται την αρχή των σχέσεων της καλής γειτονίας . Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τα Σκόπια σε μια ομαλή ευρωατλαντική πορεία". Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός από την πλευρά της τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Νέα Ζηλανδία ελπίζει και η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
 Επίσης αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται στη χώρα της, στη μείωση της ανεργίας , στην ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς όπως σημείωσε από το 74% που είναι σήμερα ο στόχος είναι να φθάσει στο 100%. Η κ. Κλάρκ τόνισε την ανάγκη να διεξάγονται κοινές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης και ταυτόχρονα χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει στη συμφωνία για την προστασία της φάλαινας. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και η ελληνική αποστολή εντυπωσιάστηκαν από την παραδοσιακή υποδοχή από τους Μαορί  κατά την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης το 2011, υποσχέθηκε ότι θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που έγιναν για την 50η και 60η επέτειο , ενώ αργότερα σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης ο κ. Καραμανλής παρασημοφόρησε επιζώντες Νεοζηλανδούς βετεράνους σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και παρουσία πολλών ομογενών.

Ο κ. Καραμανλής μιλώντας σε δεξίωση προς τους ομογενείς στο Ουέλινγκτον τους ευχαρίστησε για όσα προσφέρουν στον οικουμενικό ελληνισμό , ενώ τόνισε ότι η ιστορία και ο πολιτισμός μας είναι στοιχεία που μας κάνουν όλους υπερήφανους. Τόνισε ότι ιδιαίτερα βασικό στοιχείο της ύπαρξής μας και που προσδιόρισε την πορεία μας ανάμεσα στους αιώνες είναι η Ορθοδοξία.

 Σε ό,τι αφορά την ελληνική εξωτερική πολιτική είπε ότι "ακολουθούμε στρατηγική που εδραιώνεται στις πανίσχυρες έννοιες της ειρήνης , της συνεργασίας και της ανάπτυξης και υπογράμμισε " η σύγχρονη Ελλάδα ασκεί πολιτική προοπτικής και διευρυμένων ερεισμάτων, πολιτική ανοικτών οριζόντων και εργάζεται συστηματικά για την προώθηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την άμεση γειτονιά μας". 
Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του επανέλαβε τις θέσεις που διατύπωσε για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ενώ αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. "Εμείς ακολουθούμε στρατηγική καλής γειτονίας υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας και καταστήσαμε σαφή τη θέση μας ότι η πλήρης ανταπόκρισή της στις αρχές και τα προαπαιτούμενα της ΕΕ σημαίνει για μας και την πλήρη ένταξή της", είπε ο πρωθυπουργός. 
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ταυτόχρονα ότι εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε εάν πράγματι θέλει να προχωρήσει προς την Ευρώπη και πρόσθεσε "σε κάθε περίπτωση επιμένουμε στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών , αυτή είναι η σίγουρη βάση για σχέσεις καλής γειτονίας. Θέλουμε μια Τουρκία που να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά χωρίς μονομερείς διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις σε βάρος των γειτόνων της αλλά και χωρίς στρατό κατοχής στην Κύπρο". Επανέλαβε ότι Αθήνα και Λευκωσία επιδιώκουν μια λειτουργική και βιώσιμη λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα αγαθά που προκύπτουν από τη συμμετοχή της κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 
Ο πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δύο χώρες συντάσσονται σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη σημασία των μεταρρυθμίσεων στα Ηνωμένα Έθνη, στην πολυμερή διαχείριση των παγκοσμίων υποθέσεων, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφορία καθώς και το κράτος δικαίου. Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε η κοινή ελπίδα για διαρκή συνολική ειρηνική διευθέτηση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και η μελλοντική σταθερότητα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Και οι δύο χώρες μας , είπε ο κ. Καραμανλής, συμμετέχουν στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Αφγανιστάν.
Greek Prime Minister Kostas Karamanlis (R) shakes hands with opposite Labor leader Kevin Rudd (L) during a visit to parliament in Canberra, 23 May 2007
Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του προς τους ομογενείς αναφέρθηκε και στην ψήφο των ομογενών σημειώνοντας ότι "η παροχή από τις μεθεπόμενες εκλογές δυνατότητας ψήφου στους Έλληνες που διαβιούν στο εξωτερικό είναι δείγμα γραφής της πορείας που ακολουθούμε. Συνεργαζόμαστε στενά με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την οριστικοποίηση του σχετικού σχεδίου νόμου". Ο κ. Καραμανλής ακόμη ανέφερε ότι ενισχύονται τα προγράμματα φιλοξενίας των Ελληνόπουλων μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού πως αυξήθηκαν οι υποτροφίες για ελληνικές σπουδές , πως η κυβέρνηση στηρίζει τις έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό ακούει τη φωνή και ανταποκρίνεται στις προτάσεις των ομογενών. Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη Νέα Ζηλανδία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι τοπική ώρα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναχώρησε για το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. 

Στο Σίδνεϊ, ο κ. Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με ομογενείς με τους οποίους αντήλλαξε χειραψίες και ευχές και για την ονομαστική του εορτή, σε σύντομη δε ομιλία του εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση που έχει με "ένα ξεχωριστό κομμάτι του ελληνισμού". "Μια κοινότητα των Ελλήνων, που αποδεικνύει την έμφυτη δημιουργικότητα, την έμπνευση και την εργατικότητά της και που κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να προκόψει εντυπωσιακά προσφέροντας πολλά, τόσο στη μητέρα πατρίδα, όσο και στην Αυστραλία", επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων και δημιουργούν γέφυρες φιλίας, διατηρώντας αλώβητη την ελληνική ταυτότητα, τις πολιτιστικές παραδόσεις και τη γλώσσα μας.

Ο κ. Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην αμφίδρομη σχέση ελληνισμού και ορθοδοξίας, καθώς και στο ρόλο της αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η οποία συμβάλλει στην προώθηση κοινών στόχων. "Οι υπηρεσίες προς τους ηλικιωμένους, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς , η μεταλαμπάδευση των παραδόσεων είναι πολύ σημαντικά ζητήματα", είπε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι διακρίνεται ως δύναμη δημοκρατίας, ειρήνης, διεθνούς συνεργασίας, σταθερότητας, ανάπτυξης και προόδου. "Η Ελλάδα κινείται σήμερα με διορατικότητα και ευθύνη για την προώθηση των συμφερόντων μας στην Ευρώπη, στην περιοχή μας και τον κόσμο. Εργαζόμαστε για ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό και πραγματικά ανθρώπινο, δίπλα σε κάθε Έλληνα όπου και αν ζει. 
Εφαρμόζουμε συγκροτημένη μεταρρυθμιστική στρατηγική, που οδηγεί σε ισχυρή ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία. Προωθούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που καθιστούν τη χώρα μας οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο στην ευρύτατη περιοχή. Προωθούμε μεγάλα έργα, πολιτικές που κάνουν την πατρίδα μας ελκυστικό τουριστικό προορισμό και προχωρούμε με όραμα και ρεαλιστικό σχέδιο για την Ελλάδα που θέλουμε με εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σταθερός γνώμονας είναι η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων, η συνεργασία όλων όπου και αν βρίσκονται, η ενότητα του απανταχού Ελληνισμού, η συνένωση των δυνάμεων και ο συντονισμός των προσπαθειών μας. "Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και την ενίσχυση του Οικουμενικού Ελληνισμού", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Καραμανλής. 



Με επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή ξεκίνησε τις επαφές του στο Σίδνεϊ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ο οποίος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα, την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Θ. Κασίμη εκκλησιάστηκε και στη συνέχεια συναντήθηκε κατ΄ ιδίαν με  τον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό.

Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν ομογενείς αλλά και μαθητές από το Ελληνορθόδοξο Κολέγιο της Αγίας Ευθυμίας.
 Ο πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας εξήρε το έργο των ομογενών και τόνισε ότι στόχος όλων είναι η οικοδόμηση του μέλλοντος επάνω στις στέρεες βάσεις που έχουν τεθεί. ''Η σκέψη μας επικεντρώνεται στην επόμενη γενιά της ομογένειας ανά την υφήλιο , καθώς η μετάβαση από τη μία γενιά στην άλλη επιφέρει μεταλλάξεις στις οποίες πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και κατά περίπτωση να τις προετοιμάσουμε με εφόδια τις διαχρονικές μας αξίες και την αρραγή ενότητα. Η ορθόδοξη πίστη αποτελεί ισχυρότατο στοιχείο της ταυτότητας της ομογένειας και ο ρόλος της εκκλησίας στη διατήρηση της ελληνικότητας των ερχόμενων γενεών είναι αδιαμφισβήτητος. Σημαντικότατος είναι επίσης ο ρόλος όλων εκείνων των φορέων οι οποίοι συσπειρώνουν την ομογένεια.'' Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για την κυβέρνησή του η προώθηση και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό η ομογένεια αποτελεί κομβικό στοιχείο της πολιτικής μας. "Η συνεχής και αμφίδρομη επικοινωνία με την ομογένεια η αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία, η προσπάθεια για τη δημιουργία κλίματος συνεννόησης και κατανόησης μεταξύ όλων των φορέων του ελληνισμού αποσκοπούν στην εμπέδωση συνθηκών ενότητας της Ομογένειας με τελικό στόχο την ενίσχυση και την ευημερία των παροικιών μας ανά την υφήλιο", είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής εγκαινίασε το Γηροκομείο της Βασιλειάδας.
 Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Έλληνες της διασποράς έδωσαν σκληρούς αγώνες επιβίωσης και στέριωσαν με κόπο σε αυτό το κομμάτι της γης. Επαίνεσε την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για όσα προσφέρει και για το νέο γηροκομείο που τελεί υπό την αιγίδα της σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα φιλανθρωπικής δραστηριότητας με κινητήριο μοχλό την Εκκλησία. Απευθυνόμενος στους ομογενείς ο κ. Καραμανλής είπε "κρατήσατε για πάντα στην καρδιά σας την Ελλάδα και θα ήθελε να ξέρετε ότι σας σκεφτόμαστε". Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τους παραδοθεί ένα μικρό λεωφορείο για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους.

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Κοινοτικό Γηροκομείο του Σίδνεϊ όπου σε σύντομη ομιλία του τόνισε απευθυνόμενος στους ομογενείς "σταθήκατε με μεγάλη αξιοπρέπεια στη ζωή ανοίξατε δρόμους επιτυχίας για τους εδώ Έλληνες δεν ξεχάσατε τον τόπο καταγωγής σας θέλω να ξέρετε ότι σας τιμούμε και σας σεβόμαστε σας ευχαριστούμε για ό,τι μας έχετε προσφέρει". 
Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Πολιτειακό πρωθυπουργό της Νέας Νοτίου Ουαλίας Μόρις Ιέμα και παρακάθισε σε γεύμα που του παρέθεσε. Στην προσφώνησή του ο κ. Ιέμα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που εγγυάται τη Δημοκρατία, δημιουργεί και έχει δώσει ώθηση και πρόοδο στη χώρα. 
Ο πολιτειακός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πριν από λίγο καιρό η Μεγάλη Βρετανία επέστρεψε αρχαία αντικείμενα στην Αυστραλία και το ανάλογο πρέπει να γίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Επίσης εξήρε την προσωπικότητα της Ντ. Μπακογιάννη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι εξελέγη Παγκόσμια Δήμαρχος Αθηναίων πως είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και τη χαρακτήρισε ως θαρραλέα γυναίκα λέγοντας ότι έχει υποστεί χτυπήματα από την τρομοκρατία. 
Ο κ. Καραμανλής στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σημειώνοντας ότι οι δεσμοί που υπάρχουν πηγάζουν και από την παρουσία μιας ευημερούσας κοινότητας Ελλήνων στη χώρα. 
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι ροές του εμπορίου και των επενδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ιδεώδης επιχειρηματικός εταίρος για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δηλώσουν την παρουσία τους στην αναπτυσσόμενη αγορά της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Η ελληνική οικονομία μεταμορφώνεται σε μια πιο δυναμική, πιο ανοιχτή και πιο ανταγωνιστική οικονομία". Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυριανή υπογραφή της συμφωνίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ελλάδας-Αυστραλίας στην Καμπέρα με τον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ καθώς "με αυτή τη συμφωνία ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά σε χιλιάδες άτομα που έχουν εργαστεί και στις δύο χώρες επιτέλους θα διευθετηθεί". Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει με συνέπεια την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής "με την απόλυτη πεποίθηση ότι μια τέτοια προοπτική συνιστά ισχυρότατο έναυσμα και μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση και προώθηση δημοκρατικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν προς την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας".

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο πρωθυπουργός είπε "παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαδικασία του ΟΗΕ και προσβλέπουμε σε αμοιβαίως αποδεκτή λύση παρά την προκλητική συμπεριφορά της ΠΓΔΜ". Για το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι είναι διεθνές πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής και τόνισε ότι η πολιτική μας είναι σαφής και συνεπής :" υποστηρίζουμε μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επανένωση της νήσου προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της".
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο Κολέγιο του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο κ. Καραμανλής χάρισε 22 στολές της εθνικής Ελλάδας στα παιδιά και μπάλες καθώς και βιβλία και σε σύντομη ομιλία του εξέφρασε τη συγκίνησή του σημειώνοντας ότι οι μαθητές αποτελούν το μέλλον του ελληνισμού σε αυτή τη μακρινή χώρα. Στο κολέγιο φοιτούν παιδιά κυρίως Ελλήνων ομογενών τρίτης γενιάς.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μίλησε σε ομογενειακή συγκέντρωση στο Σίδνεϊ λίγο πριν αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα. 
Ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στους ομογενείς είπε μεταξύ άλλων "χάρη σε σας γίνεται πιο ισχυρή η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, η εικόνα της Ελλάδας που κινείται με σιγουριά και εθνική αυτοπεποίθηση σε ανοιχτούς ορίζοντες, η εικόνα της Ελλάδας που βγαίνει δυναμικά στον 21ο αιώνα διασφαλίζοντας ισχυρή ανάπτυξη, σε ένα περιβάλλον ειρήνης, ασφάλειας και διεθνούς συνεργασίας". 
Ο πρωθυπουργός τόνισε τη συμβολή των ομογενών, με τη στήριξη που παρέχουν, στους αγώνες για τα εθνικά ζητήματα και σημείωσε "η συμβολή εξεχουσών προσωπικοτήτων της Αυστραλίας στην υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων, είναι ένα ακόμη παράδειγμα της δικής σας επιρροής και προσπάθειας".
 Ο κ. Καραμανλής δήλωσε εντυπωσιασμένος και συγκινημένος από τις συσκέψεις που έκανε σε ελληνικά ιδρύματα, τόνισε ότι η φλόγα της αγάπης των ομογενών προς την Ελλάδα παράμεινε άσβεστη στις καρδιές τους, και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως αυτό είναι σημαντικό "για την Ελλάδα που βγαίνει δυνατά στη νέα εποχή και για όλες τις κοινότητες των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο". Ο στόχος, ανέφερε ο πρωθυπουργός είναι κοινός και αποτελεί κοινή απόφαση ο συντονισμός των δυνάμεών μας. "Η ιστορική εμπειρία δεν επιτρέπει αμφιβολίες, οι Έλληνες όταν ενώνουμε τις δυνάμεις και συντονίζουμε τις προσπάθειές μας μπορούμε να υπερβαίνουμε δυσκολίες και εμπόδια και να πετυχαίνουμε υψηλούς στόχους", είπε ο κ. Καραμανλής και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την περηφάνια που ένιωσαν όλοι οι Έλληνες. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτός από τα ζητήματα των ομογενών και στα εθνικά θέματα και στην οικονομία. Ανέφερε ότι "η Ελλάδα προχωρά σήμερα με εθνική αυτοπεποίθηση και ολοκληρωμένη στρατηγική στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον. Η Ελλάδα βγαίνει δυναμικά στη νέα εποχή μετέχοντας ισότιμα στον πυρήνα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας". 

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προσαρμογή της καθιστώντας σαφές ταυτόχρονα, ότι "μόνο ο δρόμος της πλήρους εφαρμογής των κριτηρίων, των προαπαιτουμένων και των δεσμεύσεων που η ίδια έχει αναλάβει οδηγεί στην πλήρη ένταξή της. Εργαζόμαστε παράλληλα για τη σταδιακή αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών". Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειες για την επίλυσή του σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. 
Στόχος μας είναι να πέσουν τα τοίχοι της κατοχής και να επανενωθεί η κυπριακή δημοκρατία στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης". Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Καραμανλής είπε "επιδιώκουμε την εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάτι που θα διευκολύνει και την πορεία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Εμείς έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, αναμένουμε και από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να πράξει το ίδιο αλλά και να εγκαταλείψει κάθε ενέργεια ή στήριξη σε ενέργειες που προδίδουν επιμονή σε λογικές ψευδεπίγραφης αλυτρωτικής προπαγάνδας". Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής είναι ο οικουμενικός ελληνισμός, υπενθύμισε ότι ψηφίστηκε ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος για την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του ΣΑΕ, είπε ότι κατοχυρώθηκε η περιφερειακή αντιπροσώπευση των ομογενών και αναφέρθηκε και στην ψήφο των ομογενών στον τόπο κατοικίας τους.

"Εκπληρώνουμε μία ακόμη υποχρέωση της πολιτείας απέναντί σας. Όπως ήδη έχω ανακοινώσει, φέρνουμε σύντομα για ψήφιση στη βουλή των Ελλήνων, νόμο με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες που διαβιούν στο εξωτερικό. Για λόγους άρτιας προετοιμασίας της δημόσιας διοίκησης αλλά και διότι σε τέτοια ζητήματα μεγάλης σημασίας δεν χωρεί κανένας αιφνιδιασμός, αυτό θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές". Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στη συμφωνία κοινωνικών ασφαλίσεων που θα υπογράψει αύριο με την αυστραλιανή πλευρά η οποία ολοκληρώθηκε μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις, και όπως είπε ο κ. Καραμανλής θα αποβεί εις όφελος της ελληνικής ομογένειας. "Επιλύουμε έτσι, μία εκκρεμότητα δεκαετιών που δεν επέτρεπε στους ομογενείς συμπολίτες μας να απολαμβάνουν των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, καθώς και των δικαιωμάτων τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από τις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις θα επωφεληθούν αρκετές χιλιάδες συμπατριώτες μας που θα δουν επιτέλους, την πολιτεία, έστω και καθυστερημένα, να επιβραβεύει τους κόπους και τις θυσίες δεκαετιών εργασίας τους στην Αυστραλία, αναγνωρίζοντάς τους, πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα". Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας του κέντρου με τους ομογενείς και η διαφύλαξη της ιδιαίτερης ταυτότητας των κοινοτήτων μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην κατεύθυνση αυτή είπε ο κ. Καραμανλής προωθούμε σύγχρονες δράσεις για να συσφίξουμε τις σχέσεις των ομογενών της τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς με την πατρίδα. "Να αναπτύξουμε την παροχή ελληνικής παιδείας, να ενισχύσουμε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Η αποστολή εκπαιδευτικών, η αύξηση του αριθμού των σχετικών υποτροφιών, η συνεργασία με τις έδρες των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό αλλά και η ενίσχυση των προγραμμάτων φιλοξενίας των παιδιών ομογενών στην πατρίδα μας, είναι διαρκώς στις προτεραιότητές μας".

Αναφερόμενος στην οικονομία ο πρωθυπουργός είπε "η ελληνική οικονομία κινείται με σταθερά βήματα στο δρόμο του μέλλοντος. Με ενισχυμένη την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά της ακολουθούμε για το σκοπό αυτό συγκροτημένη στρατηγική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Στόχος μας είναι η Ελλάδα που αναπτύσσεται δυναμικά και ισόρροπα. Η Ελλάδα που παράγει και προοδεύει, η Ελλάδα για την οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι". Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η πατρίδα μας βγαίνει "με σιγουριά και αυτοπεποίθηση στη νέα εποχή και σημείωσε ότι οι υποδομές στη χώρα βελτιώνονται, οι λειτουργίες του κράτους αναβαθμίζονται, η οικονομία γίνεται πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφής και πρόσθεσε, στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, οι ανάγκες του, τα αιτήματά του. Είναι η διασφάλιση των όρων εκείνων που απαιτούνται για μια αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση όλων των Ελλήνων. Είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Γνώμονας της πολιτικής μας είναι η συστράτευση όλων μας και ο συντονισμός των δράσεών μας. Είναι η ομοψυχία και η ενότητα των Ελλήνων". 

Επόμενος σταθμός της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού ήταν η Καμπέρα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Τζον Χάουαρντ. Υπεγράφη συμφωνία κοινωνικών ασφαλίσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας ώστε οι Έλληνες της Αυστραλίας να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και να έχουν δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τη συμφωνία από ελληνικής πλευράς υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αυστραλό ομόλογό του, "πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία η οποία ολοκληρώθηκε ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και που θα αποβεί σε όφελος της ελληνικής ομογένειας". Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε "επιλύουμε έτσι μια εκκρεμότητα δεκαετιών, κάτι που θα επιτρέψει στους ομογενείς συμπολίτες μας να απολαμβάνουν των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων καθώς και των δικαιωμάτων τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη". Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία αφορά δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Αυστραλίας οι οποίοι θα ωφεληθούν και εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων κατέστη δυνατή η υπογραφή της.

Στις συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αυστραλό ομόλογό του έγινε ιδιαίτερη μνεία στη δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας και στον κεντρικό ρόλο που παίζει για τη διατήρηση και την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, ενώ δόθηκε έμφαση στην πρόοδο των σχέσεων στον οικονομικό, στον εμπορικό και στο μορφωτικό τομέα. Συζητήθηκε ακόμη η διεύρυνση της ΕΕ και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση της Αυστραλίας σε θέματα προτεραιότητας για την ελληνική εξωτερική πολιτική και ειδικότερα  για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο κ. Χάουαρντ χαρακτήρισε προσωπικό του φίλο τον κ. Καραμανλή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συζήτηση που έγινε και αναφέρθηκε στις επισκέψεις του πρωθυπουργού χθες σε ελληνικό σχολείο και σε δύο γηροκομεία στο Σίδνεϊ που διαπίστωσε από κοντά τη θέρμη των ομογενών. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της επιστροφής από τη Βρετανία των Μαρμάρων του Παρθενώνα και τη στάση της Αυστραλίας, ο κ. Χάουαρντ τόνισε ότι έχει θέσει επανειλημμένα εδώ και πολλά χρόνια το θέμα στον Βρετανό πρωθυπουργό, αλλά όπως είπε, σε τελική ανάλυση πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία. Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής τόνισε ότι "αρχικά δεν αποτελεί μόνο ελληνικό αίτημα. Είναι υπόθεση επανένωσης ενός πολύ σημαντικού μνημείου παγκόσμιας εμβέλειας και θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με όλους τους φίλους μας και σε όλες τις κυβερνήσεις. Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας με στόχο την επιστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Παρθενώνα.

Μετά τις δηλώσεις ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κέβιν Ρουτ, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τους Έλληνες της ομογένειας αλλά και για την πορεία της Ελλάδας στην ΕΕ και την οικονομική της ανάπτυξη. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός στη προσφώνησή του κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος προς τιμήν του κ. Καραμανλή στο κοινοβούλιο αναφέρθηκε στους παλαιούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες σφυρηλατήθηκαν και από τους κοινούς αγώνες κατά του ναζισμού. Ο κ. Καραμανλής στην αναφώνησή του τόνισε ότι Ελλάδα και Αυστραλία έχουν κοινή οπτική για τα περισσότερα σημαντικά ζητήματα της εποχής και τις αντίστοιχες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη βαρύτητα στη δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος η οποία θα πρέπει να συνάδει με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης των προκλήσεων και πρόσθεσε "παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και σταθερά αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε ειρηνική επίλυση όλων των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα". Τέλος, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας-Αυστραλίας παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα οδηγήσει την διεύρυνση και στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια επισκέφθηκε το ελληνοαυστραλιανό μνημείο και κατέθεσε στεφάνι, παρασημοφόρησε Έλληνες και Αυστραλούς βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι και απέδωσε τιμές στους Αυστραλούς πεσόντες στο μνημείο του Αυστραλού άγνωστου στρατιώτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...