Σάββατο 19 Μαΐου 2018

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2004-2009


Με προσωπική επίβλεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. – εκτός από εκατοντάδες μικρά και μεγαλύτερα έργα, σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε τοπικό ή νομαρχιακό επίπεδο – προχώρησε την κατασκευή της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με την αποπεράτωση του Πέταλου στον Μαλλιακό και επιπλέον κατασκευή 300 χιλιομέτρων οδικών αξόνων. 

Αποπεράτωσε το μεγαλύτερο και δυσκολότερο κομμάτι της Εγνατίας Οδού, με τους κατακόρυφους άξονες. Συγκεκριμένως, ολοκλήρωσε την Εγνατία Οδό, με την κατασκευή 509 νέων χιλιομέτρων, που ήταν και τα δυσκολότερα (αυτά, με τα συνεχή και αλλεπάλληλα τούνελ), υλοποιώντας έτσι σε 5 χρόνια, περισσότερο έργο απ' αυτό του ΠΑΣΟΚ κατά την προηγούμενη 10ετία. 

Επί πρωθυπουργίας κ. Κ. Καραμανλή δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την κατασκευή των οδών αναπτύξεως (η Ιωνία Οδός, οι 2 μεγάλοι εθνικοί άξονες στην Πελοπόννησο, δηλαδή, η Εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών – Καλαμάτας και η οδός Τριπόλεως – Σπάρτης και ο Άξονας Κεντρ. Ελλάδος), έργα που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί, από το Β' και το Γ' Κ.Π.Σ. (που "απορροφήθηκαν" με ευθύνη των κυβερνήσεων Σημίτη). 

Επεκτάθηκε το Μετρό των Αθηνών σε διπλάσια έκταση ενώ άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, με την πρόβλεψη να επεκταθεί μέχρι την Καλαμαριά. 

Εκσυγχρονίσθηκε και επεξετάθη ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ), με 3 νέους σταθμούς ενώ συντάχθηκε μελέτη επεκτάσεως μέχρι τον Άγ. Στέφανο. 

Το τράμ έφθασε στην Βούλα και είχε ξεκινήσει η επέκτασή του, προς τον Πειραιά. 

Ολοκληρώθηκε η γραμμή του Προαστιακού, μέχρι την Κόρινθο, με συχνότητ δρομολογίου ανά 15 λεπτά. 

Κατασκευάστηκαν 12 λιμάνια. 

Εκσυγχρονίσθηκαν 8 αεροδρόμια και εκτελούντο έργα σε άλλα 6. 

Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης, μετά από πολλά χρόνια, άνοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό, με μια μόνιμη έκθεση, αφιερωμένη στην ιστορία της πόλεως της Θεσσαλονίκης. 

Εκσυγχρονίσθηκε το αρδευτικό έργο του Αξιού. 

Ανακατασκευάσθηκε το αρδευτικό δίκτυο του Δήμου Κατερίνης. 

Κατασκευάσθηκε φράγμα στην λεκάνη Φιλιατρινού του Ν. Μεσσηνίας. 

Κατασκευάστηκε το φράγμα Τσικαλαριού στην Νάξο.

Έγιναν έργα, για την μεταφορά νερού, από τον Νέστο, στην πεδιάδα της Ξάνθης. 

Έγινε το αρδευτικό έργο Βορείας Ζώνης Λίμνης Πολυφύτου Ν. Κοζάνης. 

Εκσυχρονίσθηκαν και ανακαινίσθηκαν τμήματα αρδευτικών δικτύων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. 

Έγινε ο σταθμός υγροποιημένων φυσικών αερίων στην Β. Ελλάδα. 

Ξεκίνησε και περατώθηκε το έργο αξιοποιήσεως των υδάτων του Ανάβαλου, που ήταν, επί μια 20ετία, στα σχέδια. 

Ολοκληρώθηκε το νέο Μουσείο της Ακροπόλεως, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. 

Καθιερώθηκε ψηφιακή έκθεση, που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, όπου, μέσω προηγμένων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων, παρέχονται ιστορικές πληροφορίες, για τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επί Καραμανλή εκτελείτο το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομής ύψους 19 δισ. Ευρώ. 

Απ' αυτά με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η εφαρμογή των οποίων αποτέλεσε Ευρωπαϊκή πρωτοπορία της κυβερνήσεως της Ν.Δ. εκτελούντο 407 νέα έργα.

Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα δεν έγιναν τόσες επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...