Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

4 Ιουνίου 2008 
Με το προεδρείο του Αποδήμου Ελληνισμού συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού είναι σταθερά βασικός άξονας της κοινής και εθνικής προσπάθειας για τον οικουμενικό ελληνισμό.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

     Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι, αναμφισβήτητα, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, το οποίο πάντοτε διακρινόταν – και εξακολουθεί να διακρίνεται από σταθερή διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς προς την Πατρίδα, ανοίγοντας δρόμους  για τα εθνικά δίκαια και εκπροσωπώντας τη Χώρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στις 5 ηπείρους. Ωστόσο, δεν είναι νοητό ένα τόσο πολύτιμο κομμάτι του Ελληνισμού, ο Ελληνισμός της Διασποράς, να μην συμμετέχει στη χάραξη της μελλοντικής πορείας της Χώρας, έχοντας τον απαιτούμενο θεσμικό και πολιτικό λόγο για τα τεκταινόμενα σε αυτήν. Αυτό επιβάλλει και η περαιτέρω ενίσχυση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας μας.

1.         Η άσκηση του δικαιώματος ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων έχει μοναδικό ιστορικό προηγούμενο τις εκλογές του 1862 για την ανάδειξη των μελών της Β΄ Εθνικής Συνέλευσης.
Στο φύλο υπ' αριθμ. 9 της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως της 25ης Νοεμβρίου 1862 δημοσιεύονται δύο πολύ ενδιαφέροντα κείμενα: Το πρώτο είναι προκήρυξη, που απηύθυνε προς τον Ελληνικό Λαό στις 23 Οκτωβρίου 1862 (δεκατρείς δηλαδή ημέρες μετά την ανατροπή του Όθωνα) η προσωρινή κυβέρνηση που είχε αναλάβει την εξουσία. Η προκήρυξη αυτή είχε ως αντικείμενο τα περί εκλογής των πληρεξουσίων του συντακτικού σώματος, που επρόκειτο να συγκροτηθεί και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «…………. …..καλούνται εις την συνέλευσιν πληρεξούσιοι ου μόνον των εν τη ημεδαπή πολιτών Ελλήνων, αλλά και εκείνων οίτινες μακράν αυτής κοπιώσιν εργαζόμενοι υπέρ του μεγαλείου του ελληνικού ονόματος και απαύστως μεριμνώσι υπέρ της ευδαιμονίας της πατρίδος……………………..».
Το άλλο κείμενο είναι το «Ψήφισμα περί εκλογής των Πληρεξουσίων του Έθνους», το οποίο εξέδωσε η ίδια προσωρινή κυβέρνηση με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 1862. Το άρθρο 4 του Ψηφίσματος αυτού όριζε, ότι «οι οπουδήποτε εκτός της Ελλάδος ευρισκόμενοι υπήκοοι Έλληνες, εάν αποτελώσιν αριθμόν εκατόν μέχρι χιλίων ψυχών, εκλέγουσιν ένα πληρεξούσιον, αν δε χιλίους μέχρι δέκα χιλιάδων εκλέγουσι δύο, και αν υπερβαίνωσι τας δέκα χιλιάδας εκλέγουσι τρεις…………………………».
Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1862 έλαβαν, πράγματι, μέρος και Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν έξω από την Ελληνική Επικράτεια.
Έκτοτε δεν υπήρξε συνέχεια, παρά το γεγονός ότι, στο πλαίσιο Αναθεωρητικών Βουλών, είχαν διατυπωθεί σχετικές προτάσεις, οι οποίες συχνά επαναφέροντο και κατά τη διάρκεια συζητήσεων στη Βουλή επί σχεδίων νόμων που αφορούσαν είτε την πρωτογενή είτε την κατά τροποποίηση ρύθμιση θεμάτων της εκλογικής νομοθεσίας. Επισημαίνεται ότι, κατά καιρούς, ικανός αριθμός Βουλευτών και νομικών υπεστήριξε τη γνώμη ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, στον τόπο κατοικίας τους, των Ελλήνων υπηκόων του Εξωτερικού μπορεί ν' αντιμετωπισθεί με κοινό τυπικό νόμο, χωρίς να χρειάζεται συνταγματική ρύθμιση.
H συμμετοχή ορισμένων εκτός Επικρατείας Ελλήνων στη ψηφοφορία για την εκλογή των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ν. 1427/1984), είναι προφανές ότι δεν συνιστά συμμετοχή στην ανάδειξη των αιρετών οργάνων διακυβέρνησης της Χώρας και, σε κάθε περίπτωση, αποτελούσε αναγκαία συμμόρφωση προς το παράγωγο Κοινοτικό Δίκαιο.
2.         Το Σύνταγμά μας, μετά την τελευταία Αναθεώρηση του 2001, έλυσε το πρόβλημα. Καταρχήν περιέλαβε ειδική πρόβλεψη για τη σύσφιξη των δεσμών των Αποδήμων με την Πατρίδα. Στο πλαίσιο αυτό το άρθρο 108 του Συντάγματος θεσπίζει «κοινωνικό δικαίωμα» των απόδημων Ελλήνων, το οποίο διατυπώνεται ως καθήκον του Κράτους να μεριμνά υπέρ αυτών. Πιο συγκεκριμένα ορίζει ότι «Το Κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και για τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού». 
Η ενδυνάμωση της φωνής και της παρέμβασης των Αποδήμων και, τελικά, η ουσιαστική προώθηση του οράματος του Οικουμενικού Ελληνισμού λαμβάνει, αναμφισβήτητα, σε μεγάλο βαθμό, σάρκα και οστά με τη συμμετοχή τους στις γενικές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν και η συντριπτική πλειοψηφία των Βουλευτών τάχθηκε, κατά την Αναθεώρηση του 2001, υπέρ της σχετικής ρητής πρόβλεψης. Έτσι, σύμφωνα με το β΄ εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος «Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».
3.         Η ρύθμιση αυτή δεν είχε ως τώρα τεθεί σε ισχύ, διότι δεν είχε ψηφισθεί ο απαιτούμενος εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος. Η Κυβέρνηση Καραμανλή, πιστή στις δεσμεύσεις της και απέναντι στον Ελληνισμό της Διασποράς, ανέλαβε γρήγορα τη σχετική πρωτοβουλία για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες εκλογείς, πραγματοποιώντας μία ακόμη τομή προς περαιτέρω ενίσχυση της ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας. Ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΣΤ΄ Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, τόνισε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο του ανωτέρω εκτελεστικού του Συντάγματος νόμου. Προηγήθηκε, όπως είναι γνωστό, η επιψήφιση του ν. 3480/2006, ο οποίος αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις της Πολιτείας με τον Ελληνισμό της Διασποράς, και αναφέρεται στην οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
4.         Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, προχώρησε άμεσα στην προετοιμασία του προσχεδίου, συνεκτιμώντας παράλληλα τις δυνατότητες και τον χρόνο που χρειάζεται η Δημόσια Διοίκηση για να εφαρμόσει το νέο θεσμικό πλαίσιο χωρίς σοβαρά προβλήματα. Για τον λόγο αυτόν, καθώς και προκειμένου να μην υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός των πολιτικών δυνάμεων, καταστήσαμε εξαρχής σαφές ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοσθεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.
5.         Επειδή ακριβώς η ρύθμιση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων Εκλογέων αποτελεί ζήτημα που υπερβαίνει τυχόν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και ιστορικό εθνικό χρέος – άλλωστε το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει την ψήφιση του σχετικού νόμου με την πλειοψηφία των 2/3 των Βουλευτών – επιδιώξαμε εξαρχής τον διάλογο και τη συνεννόηση με όλα τα Πολιτικά Κόμματα. Έτσι, στις 14.3.2007 τους αποστείλαμε το προσχέδιο νόμου για την υποβολή παρατηρήσεων, θέτοντάς το, με τον τρόπο αυτόν, σε δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια το θέσαμε σε συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής (13.11.2007), σε μία προσπάθεια να γίνει, όσο το δυνατόν, ευρύτερος και γόνιμος διάλογος σε όλα τα αρμόδια όργανα. Το προσχέδιο αυτό είχε αποσταλεί στους αντιπροσωπευτικότερους εκπροσώπους των ίδιων των Αποδήμων, ιδίως στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, των οποίων οι σκέψεις και παρατηρήσεις είναι οπωσδήποτε πολύτιμες, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μακρόπνοο και εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο για την ψήφο των απόδημων εκλογέων. Ακολούθησε νέα συνεννόηση με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και  συμφωνία για τις βασικές αρχές του προσχεδίου και, στις 15.7.2008, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τα Πολιτικά Κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, με γνώμονα την εξεύρεση κοινού τόπου. Η συνισταμένη των απόψεων που υποστηρίχθηκαν – από όσα Κόμματα κατέθεσαν τις απόψεις τους – ενσωματώθηκε στο παρόν σχέδιο νόμου «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που κατοικούν στο εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...