Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή στο συνέδριο του Economist

26/05/2009 

Για τη διεθνή οικονομική κρίση και την ανάγκη που αυτή επιβάλλει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μίλησε από το βήμα του συνεδρίου του «Economist» ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, δηλώνοντας έτοιμος να λάβει όποιες αποφάσεις είναι αναγκαίες, με όποιο κόστος και αν χρειαστεί.



Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στις συνέπειες και τις αιτίες της οικονομικής κρίσης, λέγοντας: «Είμαστε, σε τελική ανάλυση, δυνατοί να απορρίψουμε συνταγές ανευθυνότητας και να ακολουθήσουμε πολιτικές υπευθυνότητας; Η δική μας απάντηση είναι ‘ναι’. Όλοι οι πολιτικοί, όλοι οι παραγωγικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση. Στην πράξη, όμως, και όχι μόνο στα λόγια».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησής του, το οποίο, όπως είπε, στηρίζεται σε τρεις άξονες: την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και τη στήριξη της απασχόλησης, τη στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας και το «τεράστιο ζήτημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης». Προκειμένου να βγει η χώρα ενισχυμένη από την κρίση, χρειάζονται «δύσκολες αποφάσεις. Ευχάριστες συνταγές σε δύσκολες ώρες δεν υπάρχουν», είπε.
 «Τολμούμε δύσκολες αποφάσεις που εγγυώνται σημαντικό μελλοντικό όφελος. Αν δεν το κάνουμε, η χώρα δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τα βάρη που σηκώνει. Αν μείνουμε σε εύκολες αποφάσεις και ευχάριστα λόγια, η χώρα δεν θα αναπτύξει ποτέ την ταχύτητα προόδου που μπορεί να έχει. Δεν πρόκειται λοιπόν να αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Καραμανλής.
Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος «να τολμήσουμε δύσκολες αποφάσεις, αναγκαίες αλλαγές. Να κάνουμε την κρίση καταλύτη και να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων. Σε όλους τους τομείς: Στους Θεσμούς, στην Παιδεία, στην Υγεία, στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα» και έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στην αναμόρφωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και στην αναμόρφωση του Λυκείου.

«Τολμήσαμε, στο διάστημα που πέρασε, μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που είχαν – και το ξέραμε – σοβαρό πολιτικό κόστος. Έφεραν όμως, και φέρνουν σημαντικά οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία, για τις νέες γενιές, για την πατρίδα μας», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Στα τελευταία πέντε χρόνια, έγινε σημαντικό έργο. Πάνω απ’ όλα, η χώρα μπήκε σε μια μεταρρυθμιστική στρατηγική που δεν σταματά, δεν εγκαταλείπεται, δεν αναβάλλεται. Σήμερα αναγνωρίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες και πιο επιτακτικές από ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...