Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Κώστας Καραμανλής: Ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας

« Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στο άκρο της Ν.Α. Ευρώπης μπορεί, ως το τέλος του 20ου αιώνα, να προσέδιδε στη Μακεδονία και τη Θράκη την εικόνα απομακρυσμένης και αποκομμένης περιοχής. Είναι, ακόμη, αλήθεια ότι η Βόρεια Ελλάδα είδε, στο πρόσφατο παρελθόν, πολλές επιχειρήσεις της να φεύγουν και να εγκαθίστανται πέρα από τα βόρεια σύνορά μας. Είναι γεγονός ότι υπήρξε υποχώρηση της μεταποίησης σε ορισμένους τομείς έντασης εργασίας, όπως ο καπνός, η κλωστοϋφαντουργία, η ένδυση. Σήμερα, η Ελλάδα είναι ο γείτονας μιας περιοχής με ελεύθερη αγορά, ελεύθερη πρόσβαση, ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών. Σήμερα η Ελλάδα είναι ο γείτονας μιας περιοχής με δυναμική ανάπτυξη, με μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες, με ανερχόμενη παρουσία στη διεθνή οικονομική και ενεργειακή κοινότητα.
Τα κενά που άφησε πίσω του το χτες δεν καλύπτονται με επιστροφή στο παρελθόν, αλλά με νέες δράσεις προσανατολισμένες στο αύριο. Ιδίως, μάλιστα, με δράσεις προσανατολισμένες σε τομείς έντασης γνώσης, τεχνολογίας, έρευνας, καινοτομίας. Τομείς που εξασφαλίζουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Βρισκόμαστε, ήδη, σε μια καινούρια φάση του ιστορικού κύκλου της ευρύτερης περιοχής μας. Η Μακεδονία και η Θράκη, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, λειτουργούν, σήμερα, ως ενιαία οντότητα, που παρέχει σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε τομείς, όπως, ο Τουρισμός και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παρέχουν τη δυνατότητα ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών μεγάλης κλίμακας, στις Επικοινωνίες και την Πληροφορική, τα Αγροτικά Προϊόντα και τα Τρόφιμα. Λειτουργούν ως έδρα μεγάλων ξένων επιχειρήσεων, που θέλουν να επεκτείνουν τις οικονομικές δραστηριότητές τους στην ευρύτερη γειτονιά μας. Οι δράσεις, τα έργα και οι πολιτικές μας ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στη νέα πραγματικότητα. Κινούμαστε με συγκροτημένο σχέδιο για τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Ο λόγος μας γίνεται έργο.
- Η Εγνατία Οδός ολοκληρώνεται μέσα στο 2008.
- Οι κάθετοι οδικοί άξονες γίνονται πράξη.
- Ο οδικός άξονας που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα και την Πάτρα ανασκευάζεται και εκσυγχρονίζεται. Παραδίδονται, σύντομα, οι σήραγγες του Μαλιακού και ξεκινά η κατασκευή του πιο δύσκολου τμήματος της ΠΑΘΕ, στο πέταλο του Μαλιακού.
- Δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα βελτιώνουν το οδικό δίκτυο ολόκληρης της περιοχής.
- Το αεροδρόμιο «Μακεδονία» αναβαθμίζεται.
- Οι εργασίες για την επέκταση της έκτης προβλήτας στο λιμάνι έχουν ξεκινήσει.
Η σύμβαση για την κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας έχει κυρωθεί από τη Βουλή και οι εργασίες αρχίζουν σύντομα.
- Το σιδηροδρομικό δίκτυο βελτιώνεται, γεγονός που μείωσε σημαντικά το χρόνο για την Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια.
- Οι επιχειρηματικές υποδομές της Μακεδονίας και της Θράκης αναβαθμίζονται, με περισσότερα από 30 έργα σε Βιομηχανικές Περιοχές.
Η Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου ανάλαβε δράση. Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας προστατεύεται, αναδεικνύεται και αξιοποιείται.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να κάνει, από τις αρχές του 2008, τα πρώτα βήματά του.
Η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ένα έργο που πρόκειται να δώσει νέα πνοή στην Έρευνα και την Καινοτομία, μπήκε, ήδη, σε φάση εφαρμογής.
Στόχος μας είναι...
- η παραγωγή και η διάχυση της γνώσης,
- η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας,
- η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε Κέντρο Καινοτομίας, για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.
Όλα αυτά προσδιορίζουν την εικόνα της πόλης που θέλουμε. Μια πόλη με σύγχρονες υποδομές, κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού, Έρευνας και Τεχνολογίας. Μια πόλη με διεθνή φήμη. Με ξεκάθαρη και φωτεινή εικόνα. Με ισχυρή ταυτότητα, που συνδέει το λαμπρό ιστορικό παρελθόν της με τη ζωντάνια του σύγχρονου, του νεανικού και του δυναμικού. Πόλη που εμπνέει αυτοπεποίθηση και περηφάνια στους κατοίκους. Που γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική σε επενδυτές και επισκέπτες. Μια ξεχωριστή περιφερειακή ευρωπαϊκή μητρόπολη... 
Η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν, ήδη, να λειτουργούν ως έδρα για τα ερευνητικά κέντρα και τα στρατηγεία μεγάλων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στη Ν.Α. Ευρώπη. Μπορούν να λειτουργούν ως πύλη μέσα από την οποία οι επιχειρήσεις των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης προχωρούν για να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Μπορούν να είναι η γέφυρα συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας. Ιδίως, μάλιστα, στις ενεργειακές υποδομές, τον τουρισμό, το εμπόριο, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, το τραπεζικό σύστημα. Δημιουργούμε τις υποδομές που χρειάζεται το βορειοελλαδικό τόξο, για να κερδίσει το μέλλον που δικαιούται.
Διεκδικούμε το μέρισμα που δικαιούται η Χώρα μας στις αγορές του Κόσμου. Μ’ αυτούς τους στόχους καταρτίσαμε και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, για την περίοδο 2007-2013. Κατευθύνουμε, πρώτ’ απ’ όλα, το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων του, που συνολικά ξεπερνούν τα 36 δις ευρώ, στην ελληνική περιφέρεια. Βάζουμε στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων μας
- τη δυναμική και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη,
- τη ψηφιακή σύγκλιση και τις νέες τεχνολογίες,
- την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας,
- την ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας εκπαίδευσης,
- την προώθηση της δια βίου μάθησης,
- την αύξηση της απασχόλησης και τη δραστική μείωση της ανεργίας.
Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Η ανάπτυξη να φτάνει παντού και οι καρποί της να διαχέονται σε όλους.
Σ’ έναν κόσμο ραγδαίων αλλαγών, χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, να βλέπουμε κάθε αλλαγή, σαν ευκαιρία να σηκώσουμε πιο ψηλά τη Χώρα μας. Σ’ ένα κόσμο που αλλάζει με πρωτόγνωρες ταχύτητες χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις, με τη στήριξη της κοινωνίας, μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες. Αυτό σχεδιάσαμε, αυτό κάνουμε και αυτό συνεχίζουμε. Τα έως τώρα αποτελέσματα εμπνέουν αισιοδοξία. Η αντίληψη της «μιας» και τις «άλλης» Ελλάδας ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Η ανάπτυξη επεκτείνεται σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη βγαίνουν μπροστά. Αποκτούν ενιαία και διακριτή ταυτότητα. Αποκτούν νέα πνοή, νέα δυναμική, νέα προοπτική. Προχωρούν με σιγουριά και αυτοπεποίθηση στο αύριο».
Κώστας Καραμανλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...