Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Έργα στο Νομό Ζακύνθου της περιόδου 2004-2009

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

29 Μαρτίου 2009
Κατ΄ αρχάς, ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και για όσα χρήσιμα είπατε. Κυρίως όμως, αγαπητοί φίλοι, να ευχαριστήσω εσάς για την παρουσία σας. Αυτή την συνάντηση καθυστερήσαμε λίγο να την κάνουμε. Πήρε λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά την κάναμε και τώρα πρέπει να την κάνουμε πιο συχνά.
 Είμαι εδώ για να δω από κοντά αυτά που γίνονται στο νησί, αλλά και αυτά που πρέπει να γίνουν. Να συζητήσουμε για το σήμερα και το αύριο της Ζακύνθου. Για τα προβλήματα και τις προοπτικές της Ζακύνθου και όλων των νησιών του Ιονίου.

Σημειώνω, πρώτ’ απ’ όλα -και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία- ότι μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, ο κοινός νομοθέτης υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών. Ξέρετε όλοι ότι στα τελευταία πέντε χρόνια, έγιναν στα Επτάνησα σημαντικά βήματα. Δρομολογήθηκαν, ξεκίνησαν, ολοκληρώθηκαν έργα και παρεμβάσεις που αλλάζουν τα πράγματα.
 Βασικός παράγοντας στην πορεία αυτή είναι η πλήρης απορρόφηση και η σωστή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Δεσμευθήκαμε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ. Τα καταφέραμε, με συστηματική δουλειά και υπεύθυνο προγραμματισμό. Στα νησιά του Ιονίου, από το Μάρτιο του 2004, εντάξαμε στο Γ΄ ΚΠΣ  περίπου 980 νέα έργα, που ξεπερνούν τα 650 εκ. ευρώ. Στο ΠΕΠ -που από το 14% το 2004 ξεπέρασε το 104% σήμερα- εντάξαμε 480 νέα έργα, με συνολικό κόστος πάνω από 400 εκ. ευρώ. Από όλα αυτά, περίπου, 300 έργα -που ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ- είναι εδώ στη Ζάκυνθο.  Επιπλέον, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού του νησιού παίρνουν από το Πρόγραμμα «Θησέας» διπλάσιους πόρους σε σχέση με το παρελθόν. Η Νομαρχία παίρνει, περίπου, πενταπλάσια.
 Οι αριθμοί αποδεικνύουν έμπρακτο προσανατολισμό  στην ελληνική περιφέρεια. Μένουν, ωστόσο, να γίνουν πολλά ακόμη, τόσο στο νησί σας, όσο και γενικότερα στην Περιφέρεια του Ιονίου. Αυτό είναι το πρόγραμμα που δρομολογήσαμε.  


Επισκέφθηκα, πριν από λίγο, τις εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου «Διονύσιος Σολωμός». Ένα έργο συνολικού κόστους 42 εκ. ευρώ, που, μαζί με το νέο οδικό δίκτυο, δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης.
Επισημαίνω, ακόμη…
          τη βελτίωση της οδού Καλιπάδο- Μαρινέικα- Πλάνος.
          Τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων.
          Τα έργα στο λιμάνι.
          Την προώθηση θαλάσσιων και χερσαίων έργων στη μαρίνα.

Ο σχετικός διαγωνισμός είναι σε τελική φάση και οι προσφορές ανοίγουν άμεσα.

Εξάλλου, μετά το Πάσχα, ξεκινούν οι διαδικασίες δημοπράτησης ενός έργου, που δεν βρίσκεται στο νησί, αλλά έχει ζωτική σημασία για τη Ζάκυνθο. Πρόκειται για το έργο βελτίωσης και αναβάθμισης του δρόμου που συνδέει την Εθνική Οδό με το λιμάνι της Κυλλήνης, μήκους 13 χλμ και συνολικού προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ.


Στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, σημειώνω…
          την ολοκλήρωση, ως το τέλος του Καλοκαιριού, του νέου Γενικού Νοσοκομείου.
          Την αναβάθμιση του υφιστάμενου νοσοκομείου με ανακατασκευές και σύγχρονο εξοπλισμό.
          Την επικείμενη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.  
          Την αναβάθμιση της αίθουσας νεογνών.
          Τη λειτουργία ορθοπεδικού χειρουργείου.


Στο μεταξύ..
          ολοκληρώθηκαν και άρχισαν να λειτουργούν το Κέντρο Υγείας Κατασταρίου, καθώς και τα νέα Περιφερειακά Ιατρεία Αγίου Λέοντα, Αργασίου και Πλάνου.
          Αναβαθμίστηκαν τα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού.
          Αρχίζουν σύντομα τη λειτουργία τους το νέο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Βολιμών, καθώς και το ειδικό περιφερειακό ιατρείο στο Αεροδρόμιο.

Επισκέφθηκα, πριν από λίγο, τις νέες εγκαταστάσεις του Οργανισμού Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου, προϋπολογισμού 3,2 εκ. ευρώ. Πρόκειται για μια πρότυπη μονάδα κοινωνικής μέριμνας,  που μπαίνει άμεσα σε πλήρη λειτουργία, για να παρέχει φροντίδα σε άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Προωθούμε επίσης, με γρήγορους ρυθμούς,  την ίδρυση Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο νησί.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού:
Ανάμεσα στα έργα που ολοκληρώθηκαν ή υλοποιούνται, αναφέρω…
          την αίθουσα αυτή του Μουσικού Γυμνασίου, που μας φιλοξενεί σήμερα,
          το νέο Δημοτικό Θέατρο, τις εργασίες του οποίου επισκεφθήκαμε μόλις,
          τα νέα δημοτικά σχολεία Ρίζας και Λιθακιάς,
          τις εργασίες εκσυγχρονισμού του Μουσείου,  
          τα έργα στο ΤΕΙ του νησιού.

Φίλες και φίλοι,

Ανάπτυξη και περιβάλλον είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Γι’ αυτό ακριβώς, από το 2004, εφαρμόζουμε στρατηγική που συνδυάζει την τόνωση της ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος. Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για τη νέα προγραμματική περίοδο διαθέτει περισσότερα από 4 δις ευρώ σε έργα και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ, κάνουμε πράξη τη μεγάλη χωροταξική μεταρρύθμιση. Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Υιοθετούμε ταυτόχρονα σύγχρονες πολιτικές για…
          την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων,
          τη διαχείριση των απορριμμάτων,
          τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου,
          την προστασία της βιοποικιλότητας.

Εδώ στη Ζάκυνθο συμβαίνει κάθε χρόνο ένα θαύμα της φύσης. Αναφέρομαι στον κόλπο του Λαγανά και τις έξι παραλίες της θαλάσσιας χελώνας «καρέτα-καρέτα». Αυτή η κληρονομιά της Ζακύνθου λειτουργεί ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και επιστημονικής έρευνας.

Πριν από δέκα χρόνια (το 1999) ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου,  ακριβώς για να προστατεύει το σπάνιο αυτό είδος και να διασφαλίζει την αναπαραγωγή του. Δυστυχώς, ο φορέας αυτός, τα πέντε πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, δεν ανταποκρίθηκε στην αποστολή του. Αποτέλεσμα της πλήρους αποτυχίας του ήταν και η καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,  με την επιβολή προστίμου περίπου 48 εκ. ευρώ.

Το Μάρτιο του 2004 βρήκαμε έναν απενεργοποιημένο φορέα. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι ήταν σε επίσχεση εργασίας. Οι φύλακες ήταν απλήρωτοι για δύο χρόνια. Στα ταμεία του φορέα υπήρχε μόνο μια ‘’μαύρη τρύπα’’ 400 χιλιάδων ευρώ. Βρήκαμε μια κατάσταση που γινόταν ακόμα δυσκολότερη από την έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του φορέα και της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Ο φορέας λειτουργεί και παράγει απτά αποτελέσματα. Η καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τα πρόστιμα αποσύρθηκαν. Γνωρίζω ότι στην υπόθεση αυτή υπάρχουν και προβλήματα. Κατανοώ ενστάσεις και επιφυλάξεις. Ένα είναι σίγουρο: Ο ασφαλής δρόμος για την αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων περνά μέσα από τη διαβούλευση, τη συνεννόηση, τη συνεργασία. Οι λύσεις πρέπει να αναζητούνται από κοινού, στο πλαίσιο της νομιμότητας και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φίλες και φίλοι,

Τα τελευταία χρόνια, όλες και όλοι μαζί, πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα:
          Μείωση του δημόσιου ελλείμματος.
          Δραστικό περιορισμό της ανεργίας.
          Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
          Σημαντική αύξηση των κοινωνικών μεταβιβάσεων.

Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστεί ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Οι εξελίξεις, ωστόσο, αποδεικνύουν ότι η πολιτική μας λειτούργησε και λειτουργεί ως ασπίδα, τόσο για την Οικονομία, όσο και για την κοινωνική συνοχή.

Εδώ και ένα χρόνο, και ιδίως από τον περασμένο Οκτώβρη, η χώρα μας, όπως ολόκληρος ο Κόσμος, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που εντείνεται καθημερινά, διαψεύδοντας όλες τις διεθνείς προβλέψεις. Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη εκδηλώνονται φαινόμενα, που όμοιά τους δεν υπήρξαν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σ’ ολόκληρο τον κόσμο, οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν και η ανεργία, σε κάποιες περιπτώσεις, προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μπροστά στην πραγματικότητα αυτή κανένας δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια. Κανένας δεν μπορεί να προσποιείται άγνοια. Κανένας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν ξένος παρατηρητής. Πάνω απ’ όλα, κανένας δεν μπορεί να βλάπτει εκούσια το συλλογικό συμφέρον.

Το Σχέδιό μας για την αντιμετώπιση της κρίσης, Σχέδιο που ακολουθούμε από την πρώτη στιγμή, κινείται σε τρεις άξονες:
          ανάπτυξη, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς, στη δύσκολη αυτή χρονιά,
          σταδιακή, αλλά σταθερή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος,
          στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. 


Αντιμετωπίζουμε, με δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις, τα δημοσιονομικά προβλήματα. Προβλήματα που προκύπτουν, κατά κύριο λόγο, από τη βαριά κληρονομιά του δημόσιου χρέους, που άφησε πίσω του το χτες. Πήραμε για τα δημόσια οικονομικά μέτρα με ευθύνη για την Οικονομία, αλλά και ευαισθησία για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών, το φραγμό στη σπατάλη, την εξυγίανση του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Δίνουμε άμεση προτεραιότητα στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Η πραγματική οικονομία και η οικονομική δραστηριότητα  είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες. Βάλαμε σε εφαρμογή συγκροτημένες δράσεις για…
          την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας,
          τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, 
          τη θωράκιση της απασχόλησης,  
          την αποζημίωση των αγροτών μας για τις ζημιές που υπέστησαν.


Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Στη δύσκολη αυτή περίοδο, πρώτη προτεραιότητά μας, και θα ήθελα την προσοχή σας εδώ, είναι η στήριξη των τομέων και των κλάδων, που πλήττονται άμεσα και πιο έντονα από την κρίση. Ένας τέτοιος τομέας, τομέας στρατηγικής σημασίας, είναι ο Τουρισμός. Εδώ στη Ζάκυνθο το γνωρίζετε πολύ καλά. Πήραμε έγκαιρα μια σειρά από μέτρα και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Εντείνουμε τις προσπάθειες και επεκτείνουμε τις παρεμβάσεις μας.

Σημειώνω:
          Τη συστηματική προβολή της Χώρας μας με αυξημένους πόρους.
          Τη δραστική μείωση ορισμένων επιβαρύνσεων.
          Την αύξηση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.
          Την επιδότηση για προσλήψεις ανέργων σε εποχικές μονάδες.
          Τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχείων.

Η Ελλάδα, είναι χώρα ασφαλής και φιλόξενη, μπορεί να αποδειχθεί προορισμός πρώτης επιλογής και στη δύσκολη αυτή χρονιά. Εργαζόμαστε συντονισμένα για να περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο, τις δυσμενείς διεθνείς επιπτώσεις, για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες του κόσμου, βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας της. Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη διεθνή πραγματικότητα, που απαιτεί διαρκή παρακολούθηση, διαρκή προσαρμογή δράσεων και πρωτοβουλιών.  Αυτή η αλήθεια ισχύει για όλες τις χώρες. Αυτή η αλήθεια αφορά και τη χώρα μας.



Οι μήνες που έρχονται είναι δύσκολοι. Όποιος ισχυρίζεται πως οι συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας μπορεί να αντιμετωπιστούν με ευχολόγια και εύκολες συνταγές, επιχειρεί να εξαπατήσει τους πολίτες. Όποιος μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις, είτε δεν ξέρει, είτε προσποιείται πως δεν ξέρει τί γίνεται στον κόσμο. Και όμως! Ενώ σ’ ολόκληρο τον κόσμο επικρατεί κλίμα συνεννόησης και συνένωσης προσπαθειών, στην Πατρίδα μας, δυστυχώς, κάποιοι διαπρέπουν στην κατασκευή προσχημάτων για την αποστασιοποίηση από κάθε δύσκολη απόφαση. Αναπτύσσονται απόπειρες μηδενισμού, διαστρέβλωσης και παραποίησης των πραγμάτων. Κυριαρχεί, από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, η στείρα άρνηση, η ανευθυνότητα, η αντιδραστικότητα.  


Σε κάθε πρόταση, σε κάθε ρύθμιση, σε κάθε απόφαση, ακούγεται ένα μονότονο «όχι». Και, ακόμη χειρότερα, επιχειρείται διαστρέβλωσή τους. Δεν αντιμετωπίζονται όμως έτσι τα πραγματικά, τα μεγάλα προβλήματα. Οι διαπιστώσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι κοινές. Όταν αλλάζουν τα πράγματα, αλλάζει και η αντιμετώπισή τους. Απαιτείται προσαρμογή, ανάλογα με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις αναπόφευκτες συνέπειές τους. Οι προκλήσεις είναι εθνικές. Υπαγορεύουν ενότητα και ομοψυχία. Υπαγορεύουν συνεννόηση και συστράτευση. Όλοι έχουμε ευθύνες: Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση. Επιχειρήσεις και συνδικαλιστικοί φορείς. Κοινωνικοί εταίροι και Μέσα Ενημέρωσης.



Την ώρα που μαίνεται η διεθνής κρίση, κανένας δεν μπορεί να επιδιώκει ακινησία. Κανένας δεν μπορεί να αρνείται αναγκαίες δράσεις απέναντι στις συνέπειες που προκαλεί.

Είμαι αποφασισμένος να λέω όλη την αλήθεια. Με όλη την ειλικρίνεια. Όσο σκληρή κι αν είναι. Όποιο κι αν είναι το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται να χαϊδεύω αυτιά, διακινδυνεύοντας την πορεία της Πατρίδας μας. Δεν με νοιάζει η πρόσκαιρη δημοτικότητα. Δεν με ενδιαφέρουν οι εφήμερες εντυπώσεις. Με ενδιαφέρει η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία. Με απασχολούν οι πολιτικές που χρειάζονται απέναντι στη διεθνή κρίση. Με ενδιαφέρουν οι πολιτικές που διασφαλίζουν μια καλύτερη επόμενη μέρα. Παίρνω και θα πάρω, για το σκοπό αυτό, όλες τις αποφάσεις που χρειάζονται. Σε μια τέτοια διεθνή θύελλα δεν χωρούν ούτε κομματικές, ούτε προσωπικές σκοπιμότητες. Το λέω ευθέως:


Έγνοιά μου δεν είναι η καρέκλα και τα αξιώματα. Και αυτό το εκφράζω σε κάθε περίπτωση. Δεν σκέφτομαι παρά μόνο τί παραπάνω μπορώ να κάνω για την Πατρίδα μας. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή γιατί οι πολίτες με επέλεξαν δύο φορές στη θέση του Πρωθυπουργού. Και την τιμή αυτή είμαι αποφασισμένος να την ανταποδίδω, καθημερινά, με έργο  και πράξεις ευθύνης. Είμαι αποφασισμένος να την ανταποδίδω με όλες τις δυνάμεις μου. Έχω βαθιά συναίσθηση του χρέους μου στον τόπο, στην κοινωνία, στους πολίτες. Παλεύω και θα συνεχίσω να παλεύω, όποιο κι αν είναι το κόστος, για να βγει η Πατρίδα μας από την κρίση με τις μικρότερες απώλειες. Παλεύω και θα παλεύω ασταμάτητα, για να εξασφαλίσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που εγγυώνται ένα καλύτερο αύριο, για όλους τους πολίτες. Αυτή είναι η επιλογή μου. Αυτή είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης. Αυτός είναι ο δρόμος που επιλέξαμε.

Ήξερα και ξέρω πολύ καλά, ότι ο δρόμος αυτός είναι ανηφορικός, είναι δύσκολος, είναι γεμάτος αντιξοότητες. Δεν είχα ποτέ και δεν έχω σήμερα κανένα απολύτως δίλημμα. Ανάμεσα στον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας, έκανα από την αρχή μια ξεκάθαρη επιλογή. Και από την επιλογή αυτή, δεν πρόκειται να λοξοδρομήσω. Δεν πρόκειται να καταφύγουμε σε λαϊκισμούς που μπορεί να αποδειχθούν επιζήμιοι για τον τόπο μας. Δεν πρόκειται να μοιράσουμε ψεύτικες υποσχέσεις, για να κερδίσουμε εφήμερες εντυπώσεις.

Πρώτη και τελευταία έγνοια μου είναι το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον. Είναι η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων. Είναι το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Τα άλλα είναι έγνοιες και άγχη άλλων. Τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι όσων βλέπουν την εξουσία σαν αποκλειστικό αυτοσκοπό. Τα άλλα είναι πυροτεχνήματα, σενάρια και παρερμηνείες ανευθυνότητας. Τα άλλα δεν με αφορούν. Δεν μας αφορούν. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω σταθερά στο δρόμο της ευθύνης. Στο δρόμο που πίστεψα και πιστεύω, για το καλό της Πατρίδας μας, στο δρόμο που μαζί συμφωνήσαμε.  Αυτή η επιλογή, αυτή η πολιτική χρειάζεται δύναμη, επιμονή και συνέχεια. Χρειάζεται πείσμα και προσήλωση στο στόχο.

Οι καιροί επιβάλλουν προσήλωση στην πολιτική και όχι διολίσθηση στην παραπολιτική. Τα μεγάλα προβλήματα που αναδεικνύει η διεθνής οικονομική κρίση, απαιτούν σκληρή και συστηματική προσπάθεια…
          για να περιορίσουμε τις συνέπειές της.
          Για να μπει σταδιακά η Οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.
          Για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο.
Η προσπάθεια είναι εθνική. Είναι μια μεγάλη εθνική προσπάθεια που μας αφορά όλους.
Γι’ αυτό επιβάλλεται…
          να λέμε στους πολίτες όλη την αλήθεια.
          Να επισημαίνουμε τις δυσκολίες, χωρίς να ωραιοποιούμε και χωρίς να διογκώνουμε καταστάσεις.
          Να αντιμετωπίζουμε στιβαρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, ακόμη κι αν γινόμαστε, όταν χρειάζεται, προσωρινά δυσάρεστοι.
          Να μην υποκύπτουμε στις ψευδαισθήσεις ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. Έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν.

Σε τόσο κρίσιμες στιγμές ισχύει μία και μοναδική αλήθεια: Ο Τόπος δεν έχει περιθώρια ανευθυνότητας. Το είπα και το επαναλαμβάνω με κάθε ειλικρίνεια. Δεν παίζω, δεν παίζουμε, με το μέλλον του Τόπου. Όλοι στην Κυβέρνηση έχουμε βαθιά συναίσθηση των ευθυνών που επιβάλλει η κρισιμότητα της συγκυρίας. Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Μία πρόκληση, που, όμως, δε μας φοβίζει. Μια πρόκληση που με βρίσκει και θα με βρίσκει, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Να υπηρετώ υπεύθυνα τον τόπο, όπως κάνω με όλη τη συμμετοχή μου, σε όλη τη διαδρομή μου στο δημόσιο βίο. Να εξαντλώ κάθε δυνατή προσπάθεια, με πείσμα, με επιμονή, με συνέπεια.

Είναι μια δύσκολη μάχη για την Πατρίδα μας. Και τη μάχη αυτή μπορούμε να την κερδίσουμε. Τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...