Τρίτη 8 Μαΐου 2018

11/01/2008, Επίσκεψη Κώστα Καραμανλή στην Ινδία

Στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Ινδίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του τα ελληνικά επιμελητήρια. Στη φωτογραφία ο κ. Καραμανλής επιθεωρεί στρατιωτικό άγημα.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνομιλεί με την Πρόεδρο της Ινδίας Πρατίμπα Πατίλ.
Τη βεβαιότητά του ότι η επίσκεψή του στην Ινδία θα στεφθεί από επιτυχία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δήλωση που έκανε μετά την επίσημη υποδοχή του από τον πρωθυπουργό της χώρας Μανμοχάν Σινγκ.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλάει κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του τα ινδικά επιμελητήρια στο Νέο Δελχί.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2008 15:14
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η σύζυγος του Νατάσα κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Γκάντι στο Νέο Δελχί
.Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. κατά την διάρκεια της  τετραήμερης επίσκεψής του στην Ινδία, είχε συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογο του Μανμόχαν Σινγκ μετά την τελετή υποδοχής στο Rashtrapati Bhavan την Παρασκευή 11/1/2008. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε την  υφιστάμενη πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδίας στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών, και διαβεβαίωσε την υποστήριξη της Αθήνας για την περαιτέρω διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία για τη συνεργασία μας με την Ινδία, μια χώρα πολύ σημαντικού οικονομικού και πολιτιστικού διαμετρήματος και φυσικά με έναν πολύ ξεχωριστό ρόλο στη διεθνή σκηνή,» είπε ο Καραμανλής και επισήμανε ότι η επίσκεψή του θα δώσει νέα ώθηση για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας, η οποία θα ωφελήσει και τους δυο λαούς.
Οι δυο Πρωθυπουργοί συζήτησαν περιφερειακές υποθέσεις στη νότια Ασία, όπως η τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Πακιστάν. Ο Καραμανλής ενημέρωσε τον Μανμόχαν Σινγκ λεπτομερώς για το Κυπριακό, και τον ευχαρίστησε για την σταθερή στάση της Ινδίας στο θέμα αυτό κατά τα τελευταία χρόνια. Συζητήθηκαν ακόμη, η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) για την χρήση του ονόματος «Μακεδονία», η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο με τις επιπτώσεις της στην σταθερότητα και την ασφάλεια των Βαλκανίων και τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 
Ο Καραμανλής τόνισε ότι η παρουσία του στην πρωτεύουσα της Ινδίας αποδεικνύει  την επιθυμία των δυο πλευρών για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών τους. «Η επίσκεψη μου εδώ αποδεικνύει τη σταθερή πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις και τη βούληση μας να τις ενισχύσουμε περαιτέρω. Έχουμε άριστη συνεργασία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και μπορούμε να συνεργαστούμε για να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας.»
Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας στο χώρο των επιχειρήσεων, εμπορίου, ναυτιλίας και του τουρισμού. Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας ως οικονομικού κέντρου για την νοτιοανατολική Ευρώπη και εξέτασε την δυνατότητα  συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Με παρόμοιο τρόπο, το Ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε δήλωσή του, «Υπάρχει στενή ταυτότητα απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών σε θέματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Σήμερα υπάρχει επιθυμία και από τις δυο πλευρές να συνεργαστούν ακόμη περισσότερο μεταξύ τους,» και προσθέτει «Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της παραδοσιακής φιλίας και καλής θέλησης και θα εστιάσει την προσοχή στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε διαφόρους τομείς.
Ο Έλληνας ηγέτης με την ελληνική αντιπροσωπεία παρελήφθησαν  από το αεροδρόμιο στο Δελχί από τον υφυπουργό Εξωτερικών Anand Sharma την Πέμπτη και την Παρασκευή είχαν συναντήσεις με τον Ινδό Πρωθυπουργό Μανμοχαν Σινγκ, την Πρόεδρο Pratibha Devisingh Patil, τον Αντιπρόεδρο Mohammad Hamid Ansari, τον Υπουργό Εξωτερικών, Pranab Mukherjee και άλλους ηγέτες της Ινδίας.  Δεν μπόρεσαν, όμως, να συναντηθούν με την Πρόεδρο της Ενωμένης Προοδευτικής Συμμαχίας κα Σόνια Γκάντι καθώς είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο. 
Διαβάστε τη κοινή συνέντευξη τύπου του Έλληνα και του Ινδού Πρωθυπουργού (στην αγγλική γλώσσα) ΕΔΩ
Ο Καραμανλής και η συνοδεία του επισκέφθηκαν την Agra και το Jaipur το Σάββατο πριν από την αναχώρηση για την Αθηνά την Κυριακή.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είχε ως εξής:
 Πέμπτη 10 Ιανουαρίου
 09:00 Αναχώρηση από την Αθήνα
 18:30(τ.ώ.) Άφιξη στο Νέο Δελχί.
 Τελετή υποδοχής
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου
10:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο ‘’ Rashtrapati Bhawan ’’ Υποδοχή από τον Ινδό Πρωθυπουργό κ. M anmohan Singh
10:35 Άφιξη στο Rajghat (Μνημείο Gandhi ) Τελετή κατάθεσης στεφάνου
11:30 Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας κ. Pranab Mukherjee (Ξενοδοχείο ITC Maurya )
12:30 Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Pratibha Patil (Προεδρικό Μέγαρο)
13:30 Γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού το οποίο οργανώνεται από τα Ινδικά Επιμελητήρια CII / FICCI / ASSOCHAM (Ξενοδοχείο ITC Maurya )
15:30 Επίσκεψη του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης κ. L . K . Advani στον Πρωθυπουργό (Ξενοδοχείο ITC Maurya )
16:15 Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ινδίας κ. Hamid Ansari στην κατοικία του
16:55 Συνάντηση με την Πρόεδρο του UPA κα Sonia Gandhi στην κατοικία της 18:30 Άφιξη στο Hyderabad House. Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας κ. M anmohan Singh
20:00 Επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού από τον Ινδό ομόλογό του
Σάββατο 12 Ιανουαρίου
 11:35 Αναχώρηση για την Agra
 14:20 Επίσκεψη στο Taj Mahal
 15:50 Αναχώρηση για την Jaipur
 19:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Κυβερνήτη του Rajastan κ. Shri S . K . Singh
Κυριακή 13 Ιανουαρίου
Αναχώρηση του Πρωθυπουργού για την Αθήνα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του στις εκδηλώσεις του star forum.

  Εθνικό συναγερμό σήμανε ο τελευταίος πατριώτης πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με μία ιστορική ομιλία του Ο πρώην πρωθυπουργός γκρέμισε ...